Gęsta, kremowa, pełna warzyw, orzechów i fasoli – ta zupa błyskawicznie stała się hitem w mediach społecznościowych. Przepis autorstwa dr. Joela Fuhrmana to nie tylko kulinarna ciekawostka, ale część diety przeciwzapalnej wspierającej odporność. Zanim nastawisz garnek, sprawdź, co sprawia, że ten posiłek zyskał miano „antyrakowego”.Przepis opracował dr Joel Fuhrman, lekarz rodzinny i ekspert ds. żywienia.Zupa opiera się na fasoli mung, warzywach allium, jarmużu i orzechach włoskich.Gotowa porcja dostarcza błonnika, antyoksydantów i roślinnego białka.Wegańska, bez soli i oleju, gotowa w ok. 40 minut.Idealna do mrożenia i podania jako lunch lub kolacja.
Oleato to kawa z dodatkiem oliwy z oliwek – napój ten szturmem zdobywa serca kawoszy. Wymyślił go założyciel legendarnej kawiarni Starbuck Howard Schultz. Chociaż dla wielu osób kawa z dodatkiem oliwy wydaje się profanacją, doskonale wpisuje się w trend "superfoods" – produktów nie tylko smacznych, ale również bardzo zdrowych. W przypadku oleato nie ma mowy o chwilowej modzie. Ten napój przynosi realne korzyści na wielu poziomach – od metabolizmu, po wygląd skóry i samopoczucie. Sprawdź, jak go przygotować i dlaczego jest taki zdrowy.
Jajka z majonezem, czy sałatka warzywna to jedne z naszych ulubionych świątecznych potraw. Nie od dziś jednak wiadomo, że majonez nie jest najzdrowszym produktem – jest tłusty i kaloryczny, a jego spożycie może prowadzić, co najmniej, do nadwagi, ale i problemów z układem krążenia.A przecież na Wielkanoc pewne potrawy po prostu muszą być na stole! Jak z tego wybrnąć? W prosty sposób: można samodzielnie przygotować o wiele zdrowszy zamiennik tradycyjnego majonezu.
Niektórzy czytelnicy być może pamiętają ubijanie masła przez swoje mamy lub babcie. Niektóre gospodynie jeszcze teraz sięgają czasami po maselnice – zwłaszcza jeśli mają dostęp do wiejskiej śmietanki. Produktem ubocznym pracochłonnego procesu ubijania masła ze słodkiej śmietanki jest maślanka.
Czekolada dubajska podbija media społecznościowe i serca miłośników słodkości. Smakuje i wygląda obłędnie, a do tego niesamowicie chrupie. Oryginalna czekolada z Dubaju jest zdrowa m.in. dzięki temu, że nie ma w niej cukru, a wszystkie składniki są naturalne. I choć większość prostych przepisów z sieci pozwala uzyskać zbliżony smak, niestety skład pozostawia wiele do życzenia.Czekolada z Dubaju to luksusowy deser – nie tylko dzięki zdobieniu jadalnym złotem. Orientalne słodycze w wersji rzemieślniczej to prawdziwa odżywcza bomba.
W okresie jesienno-zimowym, kiedy przeziębienia i infekcje są szczególnie częste, warto zadbać o naturalne wsparcie odporności. W tej roli doskonale sprawdzą się shoty witaminowe. Oto dwa przepisy, które pomogą ci wzmocnić organizm i przetrwać sezon przeziębień.Shoty witaminowe to małe porcje skoncentrowanych napojów, które mogą dostarczyć organizmowi solidną dawkę witamin i minerałów. Bez trudu przygotujesz je w domu z kilku łatwych do znalezienia składników.