2 proste przepisy na domowe shoty witaminowe
W okresie jesienno-zimowym, kiedy przeziębienia i infekcje są szczególnie częste, warto zadbać o naturalne wsparcie odporności. W tej roli doskonale sprawdzą się shoty witaminowe. Oto dwa przepisy, które pomogą ci wzmocnić organizm i przetrwać sezon przeziębień.
Shoty witaminowe to małe porcje skoncentrowanych napojów, które mogą dostarczyć organizmowi solidną dawkę witamin i minerałów. Bez trudu przygotujesz je w domu z kilku łatwych do znalezienia składników.
Rozgrzewający shot przeciwzapalny
Podstawą do przygotowania tego shota są korzenie imbiru i kurkumy, znane ze swoich właściwości prozdrowotnych i wyrazistego smaku. Imbir wspomaga układ odpornościowy, a kurkuma ma działanie przeciwzapalne i przeciwbólowe. Pełna lista składników tej mikstury obejmuje:
- kawałek imbiru (długości wskazującego palca),
- kawałek kurkumy (długości palca serdecznego)
- łyżeczkę miodu,
- szczyptę pieprzu – czarnego lub cayenne,
- ciepłą wodę.
Do przygotowania tego shota warto założyć rękawiczki, w przeciwnym razie trudno będzie ci zmyć z rąk intensywny kolor kurkumy. Obierz imbir i kurkumę za pomocą skrobaczki do warzyw, małego nożyka lub zwykłej łyżeczki. Wszystkie składniki wrzuć do miski i zblenduj. Dodaj wodę w zależności od pożądanej gęstości. Shoty możesz pić od razu lub rozlać do foremek na lód, kieliszków lub stojaczków na jajka i rozmrażać na bieżąco.
Ma kilkanaście razy więcej witaminy C niż cytryna! Zbierz owoce i wzmocnij odporność "Złota kawa" to hit. Odchudza i wzmacnia odpornośćWitaminowy shot na wzmocnienie odporności
Pierwsze skrzypce w tym shocie grają cytrusy, które dzięki wysokiej zawartości witaminy C wspomagają układ immunologiczny i pomagają w walce z infekcjami. Dodatkowo, cytrusy dostarczają antyoksydantów, które pomagają zwalczać stany zapalne i wpływają na poprawę ogólnej kondycji organizmu. Przygotuj:
- 2 pomarańcze lub nieduże grapefruity,
- 1 cytrynę,
- mały kawałek imbiru.
Obierz owoce, usuń z nich pestki i podziel na cząstki. Obierz imbir. Wszystkie składniki przepuść przez sokowirówkę lub zmiksuj za pomocą blendera. Możesz złagodzić smak mikstury miodem, a w razie potrzeby rozcieńczyć ją odrobiną przegotowanej i ostudzonej wody.
Dlaczego robić shoty witaminowe w domu?
Domowe mikstury na wzmocnienie odporności są nie tylko tańsze od tych sklepowych, ale też zdrowsze. Samodzielne przygotowanie shotów to gwarancja ich naturalnego składu, braku sztucznych barwników, słodzików i konserwantów. Rezygnując z kupowania shotów witaminowych na rzecz ich domowych odpowiedników, chronisz też środowisko, bo ograniczasz zużycie plastiku z opakowań.
Czytaj także:
Domowa mikstura z dyni. Idealna na kaszel i przeziębienie
To superfood pomaga oczyścić organizm z toksyn. Działa jak odkurzacz
Jedz te produkty, a wzmocnisz swoją odporność jesienią. Dietetyczka dla Pacjenci.pl