Obserwuj nas na:
Pacjenci.pl > Dieta > Dożyła 101 lat. Regularnie przygotowywała jedno tanie danie
Izabela Nestioruk-Narojek
Izabela Nestioruk-Narojek 06.12.2025 08:46

Dożyła 101 lat. Regularnie przygotowywała jedno tanie danie

Dożyła 101 lat. Regularnie przygotowywała jedno tanie danie
fot.StockLite/canva

Długowieczność rzadko jest dziełem przypadku. W historii 101-letniej Rosy z Włoch uwagę zwraca jedno codzienne, bardzo proste danie, które przygotowywała przez większość życia. Tani posiłek, kojarzony z kuchnią skromną, okazał się wyjątkowo korzystny dla zdrowia. Co było w nim takiego szczególnego — i czy warto włączyć je do swojej diety?

 

Sekret Rosy: tradycja, prostota i konsekwencja

Rosa, opisana przez włoskie media, do późnej starości zachowała dobrą formę. Jej rodzina podkreśla, że minestrone było codzienną tradycją i podstawą żywienia. To zresztą element łączący wielu mieszkańców Blue Zones, którzy bazują na kuchni opartej na warzywach, strączkach i sezonowych produktach.

Co istotne, Rosa nie stosowała suplementów ani drogich diet. Jej „sekretem” była powtarzalność i prostota — cechy, które często stoją za zdrowym stylem życia.

Dlaczego minestrone działa? Co na to badania

Zupa Rosy składała się zwykle z fasoli, marchwi, pomidorów, kapusty, cebuli oraz dodatku makaronu lub ryżu. Badania wskazują, że regularne spożywanie strączków może zmniejszać ryzyko chorób serca. Duża ilość błonnika sprzyja prawidłowej pracy jelit i stabilizuje poziom glukozy. Warzywa kapustne i pomidory dostarczają antyoksydantów, które neutralizują stres oksydacyjny związany z procesem starzenia.

Zupy warzywne mają również niski indeks glikemiczny, co sprzyja utrzymaniu stabilnej energii w ciągu dnia i może ułatwiać kontrolę masy ciała. Dieta Rosy — tania, roślinna, naturalna — wpisuje się w zasady, które dietetycy uznają za najbardziej sprzyjające zdrowiu.

Jak wprowadzić ten nawyk?

Dodanie minestrone do codziennego jadłospisu nie wymaga dużych zmian. Wiele osób przygotowuje większy garnek zupy raz lub dwa razy w tygodniu, by mieć gotowy posiłek na kilka dni. Strączki można dobierać dowolnie — świeże, suszone lub z puszki (po opłukaniu). Warto też korzystać z warzyw sezonowych, które zapewniają smak, niższą cenę i dużą różnorodność. Zupa z dodatkiem oliwy i ziół śródziemnomorskich nabiera dodatkowych właściwości przeciwzapalnych.

Osoby z chorobami przewodu pokarmowego mogą odczuwać dyskomfort po zwiększeniu ilości błonnika. Warto wtedy skonsultować się z lekarzem lub dietetykiem. Pomocna będzie także konsultacja w sytuacji, gdy strączki źle się toleruje lub gdy konieczna jest dieta niskoresztkowa. Większość osób może jednak bezpiecznie włączyć zupę warzywną do diety i traktować ją jako proste, tanie i wartościowe wsparcie zdrowia.

 

Źródło: Pacjenci.pl

Wybór Redakcji
Stefan Krajewski
Rząd bada kolejny możliwy akt dywersji. Martwe zwierzę zarażone groźną chorobą
woda
Jedna łyżeczka do wody i kilogramy polecą w dół. Prosty przepis na poranny napój
Lekarz wizyta NFZ
Od 1 stycznia kolosalna zmiana u lekarza na NFZ. Dotyczy wszystkich pacjentów
Jajecznica
Gdy smażysz jajecznicę, dodaj do niej ten składnik. Kilogramy znikają, a zdrowie się poprawia
sałatka
Jesz to codziennie i myślisz, że jest zdrowe. Dietetyk: to może podnosić ciśnienie bardziej niż sól
Kobieta z półpaścem
Co wiesz o półpaścu?
Pacjenci.pl
Obserwuj nas na: