Wyszukaj w serwisie
#PrawoiZdrowie choroby profilaktyka problemy cywilizacyjne żywienie zdaniem lekarza uroda i pielęgnacja dziecko
Pacjenci.pl > ser

Ser

ser

bakteria w nabiale
14.08.2025 13:20 Groźna bakteria w serach. Dwie ofiary śmiertelne, masowe wycofanie produktów

Po śmierci dwóch osób we Francji po spożyciu skażonego sera uruchomiono alarm sanitarny w całej Europie. Sery producenta Chavegrand zostały wycofane z półek w Niemczech, Hiszpanii, Belgii, Włoszech i Luksemburgu. Skażenie dotyczy bakterii Listeria monocytogenes, która może rozwijać się nawet w warunkach chłodniczych. Konsumenci proszeni są o sprawdzenie zakupionych produktów i monitorowanie stanu zdrowia.Wycofano wybrane partie serów Buchette de Chèvre Vieux Porche, Camembert de Caractère i Camembert Charles VII Alert obejmuje Francję (40 partii) oraz Niemcy, Hiszpanię, Belgię, Włochy i Luksemburg Objawy listeriozy mogą wystąpić do 8 tygodni od spożycia skażonego produktu; najwyższe ryzyko dotyczy kobiet w ciąży, seniorów i osób z obniżoną odpornością

Żółte sery w sklepie
02.08.2025 08:22 Te sery z Biedronki to pułapka. Dietetyk mówi jasno, czego nigdy nie kupować

Polacy uwielbiają żółty ser, który jest, tuż obok wędliny, najczęstszym dodatkiem do kanapek. Jednak nie każdy żółty ser jest zdrowy, trzeba wiedzieć, na co zwrócić uwagę przy zakupie. Dietetyk jasno mówi, czego nigdy nie kupować w popularnym sklepie. Te sery mogą nawet zaszkodzić!