Sezon na szparagi rozpoczyna się wiosną. Trwa od kwietnia do połowy czerwca. Najlepszym czasem, by kupić pyszne i świeże szparagi jest maj oraz czerwiec. To wiosenne warzywo gości u nas krótko, więc nic dziwnego, że tak chętnie je wybieramy. Poza tym, że jest pyszne, zawiera mnóstwo zdrowotnych korzyści. Jak je ugotować w najzdrowszy sposób? Podpowiadamy.
Uważasz, że szparagi są zdrowe? Możesz się mylić. Naukowcy z Ogrodu Botanicznego w Hamburgu uznali je za jedno z najbardziej toksycznych warzyw. Ogród botaniczny w Hamburgu od dwudziestu lat organizuje konkurs na najbardziej toksyczną roślinę. W 2024 roku tytuł ten przypadł glicynie, znanej również jako wisteria lub słodlin, a drugie miejsce zajęły szparagi – to dobry powód, aby przemyśleć nawyki związane z ich konsumpcją.
Twój mocz po zjedzeniu szparagów dziwnie pachnie? Znamy przyczynę tego problemu. Sprawdź, dlaczego mocz ma specyficzny zapach po zjedzeniu szparagów.
Szparagi pojawiają się w sklepach już w kwietniu. Są wyjątkowe pod wieloma względami - nie tylko mogą być daniem głównym lub świetnym dodatkiem, ale także są bardzo zdrowe. Podpowiadamy, jak przygotować szparagi, aby w pełni cieszyć się ich zdrowotnymi właściwościami.