Pacjenci.pl Żywienie Ten błąd przy smażeniu sprawia, że olej uwalnia rakotwórcze związki
fot.canva/africaimages

Ten błąd przy smażeniu sprawia, że olej uwalnia rakotwórcze związki

22 sierpnia 2024

Olej słonecznikowy to jeden z najczęściej używanych w naszych kuchniach olejów. I choć ma wiele zalet, jeden banalny błąd wystarczy, by zamienić go w truciznę. Niestety, popełnia go wielu z nas.

Olej słonecznikowy, wraz z olejem rzepakowym i oliwą z oliwek, jest jednym z najpopularniejszych olejów. Swoją popularność zawdzięcza przede wszystkim dostępności i niskiej cenie. Warto jednak zrezygnować ze smażenia na oleju słonecznikowym, bo możemy poważnie zaszkodzić swojemu zdrowiu.

Czy olej słonecznikowy nadaje się do smażenia?

Niewiele osób zdaje sobie sprawę z tego, że olej słonecznikowy nie nadaje się do smażenia. Zawiera bardzo dużą ilość wielonienasyconych kwasów tłuszczowych, które są wrażliwe na działanie wysokich temperatur. W około 100 stopniach Celsjusza ulegają rozkładowi i tworzą szkodliwe dla zdrowia związki - akroleinę i aldehyd akroleinowy, czyli toksyczne związki, które mają działanie kancerogenne - mogą przyczyniać się do rozwoju nowotworów .

Z badań pod kierunkiem prof. Martina Grootvelda, biotechnologa Uniwersytetu De Montfort (w Leicester, w Wielkiej Brytanii) wynika, że podczas smażenia dawka aldehydu zostaje przekroczona 200 razy w stosunku do norm WHO. Poddawanie oleju słonecznikowego wysokiej temperaturze jest więc niezwykle niebezpieczne i zdecydowanie należy się od tego powstrzymać.

Masz takie żyłki na nogach? To pierwszy objaw groźnej choroby
Kolor moczu - co oznacza? Jaka barwa powinna zaniepokoić?

Na jakim oleju smażyć, by było zdrowo?

Skoro nie na oleju słonecznikowym, to na jakim oleju smażyć, by było zdrowo i bezpiecznie? Do smażenia o wiele lepiej sprawdzą się oleje, które mają wyższy punkt dymienia niż olej słonecznikowy (100 stopni Celsjusza). Warto wybrać smalec, którego punkt dymienia to 200 stopni Celsjusza oraz olej rzepakowy z punktem dymienia 240 stopni Celsjusza.

Punkt dymienia oleju kokosowego to z kolei 230 stopni Celsjusza, a oliwy z oliwek 190 stopni Celsjusza. Warto jednak pamiętać, by nie przypalić żadnego z tych olejów , bo jest to bardzo niebezpieczne dla naszego zdrowia.

Do czego można używać oleju słonecznikowego?

Wiemy już, że olej słonecznikowy nie nadaje się do smażenia. Może jednak sprawdzić się jako dodatek do sałatek, surówek i potraw na zimno . Dlaczego w tym przypadku warto? Ponieważ zawiera witaminę E, która jest silnym antyoksydantem i ma wiele właściwości prozdrowotnych. Jest również bogaty w nienasycone kwasy tłuszczowe, które mają pozytywny wpływ na układ krążenia i obniżają poziom cholesterolu .

Niewiele osób wie, że ze względu na swoje właściwości łagodzące olej słonecznikowy bywa składnikiem kosmetyków. Świetnie sprawdza się też w pielęgnacji włosów – stosowany jest w wielu szamponach, ale można też nakładać go na włosy podczas olejowania. Przy regularnym stosowaniu szybko zauważymy zmianę.

Zobacz też:

Będzie podwyżka wieku emerytalnego? Jest odpowiedź rządu

Jakie objawy dają przerzuty raka? To sygnały, że w twoim organizmie dzieje się coś złego

To nie zemsta faraona, a sułtana, ale też potrafi dać w kość. Lekarz radzi, co robić

Zatrucie grzybami: Tak wygląda pierwsza pomoc i leczenie
Zaskakujący objaw raka płuc widoczny na stopach – co oznaczają "palce Hipokratesa”?
Obserwuj nas w
autor
Izabela Nestioruk-Narojek

Absolwentka Dziennikarstwa i komunikacji społecznej na Uniwersytecie Marii Curie-Skłodowskiej w Lublinie. Na co dzień pisze o zdrowiu i kwestiach medycznych, a w wolnych chwilach pochłania niezliczone ilości książek. 

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@pacjenci.pl
choroby profilaktyka problemy cywilizacyjne zdrowie psychiczne żywienie zdaniem lekarza uroda i pielęgnacja dziecko