Ten błąd przy smażeniu sprawia, że olej uwalnia rakotwórcze związki
Olej słonecznikowy to jeden z najczęściej używanych w naszych kuchniach olejów. I choć ma wiele zalet, jeden banalny błąd wystarczy, by zamienić go w truciznę. Niestety, popełnia go wielu z nas.
Olej słonecznikowy, wraz z olejem rzepakowym i oliwą z oliwek, jest jednym z najpopularniejszych olejów. Swoją popularność zawdzięcza przede wszystkim dostępności i niskiej cenie. Warto jednak zrezygnować ze smażenia na oleju słonecznikowym, bo możemy poważnie zaszkodzić swojemu zdrowiu.
Czy olej słonecznikowy nadaje się do smażenia?
Niewiele osób zdaje sobie sprawę z tego, że olej słonecznikowy nie nadaje się do smażenia. Zawiera bardzo dużą ilość wielonienasyconych kwasów tłuszczowych, które są wrażliwe na działanie wysokich temperatur. W około 100 stopniach Celsjusza ulegają rozkładowi i tworzą szkodliwe dla zdrowia związki - akroleinę i aldehyd akroleinowy, czyli toksyczne związki, które mają działanie kancerogenne - mogą przyczyniać się do rozwoju nowotworów .
Z badań pod kierunkiem prof. Martina Grootvelda, biotechnologa Uniwersytetu De Montfort (w Leicester, w Wielkiej Brytanii) wynika, że podczas smażenia dawka aldehydu zostaje przekroczona 200 razy w stosunku do norm WHO. Poddawanie oleju słonecznikowego wysokiej temperaturze jest więc niezwykle niebezpieczne i zdecydowanie należy się od tego powstrzymać.
Na jakim oleju smażyć, by było zdrowo?
Skoro nie na oleju słonecznikowym, to na jakim oleju smażyć, by było zdrowo i bezpiecznie? Do smażenia o wiele lepiej sprawdzą się oleje, które mają wyższy punkt dymienia niż olej słonecznikowy (100 stopni Celsjusza). Warto wybrać smalec, którego punkt dymienia to 200 stopni Celsjusza oraz olej rzepakowy z punktem dymienia 240 stopni Celsjusza.
Punkt dymienia oleju kokosowego to z kolei 230 stopni Celsjusza, a oliwy z oliwek 190 stopni Celsjusza. Warto jednak pamiętać, by nie przypalić żadnego z tych olejów , bo jest to bardzo niebezpieczne dla naszego zdrowia.
Do czego można używać oleju słonecznikowego?
Wiemy już, że olej słonecznikowy nie nadaje się do smażenia. Może jednak sprawdzić się jako dodatek do sałatek, surówek i potraw na zimno . Dlaczego w tym przypadku warto? Ponieważ zawiera witaminę E, która jest silnym antyoksydantem i ma wiele właściwości prozdrowotnych. Jest również bogaty w nienasycone kwasy tłuszczowe, które mają pozytywny wpływ na układ krążenia i obniżają poziom cholesterolu .
Niewiele osób wie, że ze względu na swoje właściwości łagodzące olej słonecznikowy bywa składnikiem kosmetyków. Świetnie sprawdza się też w pielęgnacji włosów – stosowany jest w wielu szamponach, ale można też nakładać go na włosy podczas olejowania. Przy regularnym stosowaniu szybko zauważymy zmianę.
Zobacz też:
Będzie podwyżka wieku emerytalnego? Jest odpowiedź rządu
Jakie objawy dają przerzuty raka? To sygnały, że w twoim organizmie dzieje się coś złego
To nie zemsta faraona, a sułtana, ale też potrafi dać w kość. Lekarz radzi, co robić