Wystarczy łyżeczka dziennie. Ten olej zmniejsza ryzyko demencji

Naukowcy odkryli, że oliwa z oliwek działa na mózg jak odżywka. To pierwsze badanie dowodzące, że osoby regularnie spożywające oliwę z oliwek mają mniejsze ryzyko zachorowania na choroby neurodegeneracyjne mózgu, w tym na Alzheimera i demencję. Jak to możliwe? Zostańcie z nami.
Oliwa z oliwek a choroby neurodegeneracyjne mózgu
To pierwsze badanie, w którym sprawdzono, jak regularne spożywanie oliwy z oliwek wpływa na mózg. Trwało 30 lat, wzięło w nim udział ponad 90 tys. osób. Wyniki sugerują, że pół łyżeczki oliwy dziennie zmniejsza ryzyko demencji o 28 proc. w porównaniu z zerową konsumpcją, co wskazuje, że regularne spożywanie oliwy z oliwek wpływa pozytywnie na mózg.
– Mechanizmów może być kilka. Niektóre przeciwutleniacze z oliwy przechodzą przez barierę krew-mózg, więc potencjalnie mogą bezpośrednio działać na ten organ bezpośrednio. Możliwe jest także, że oliwa z oliwek wywiera pośredni wpływ na zdrowie mózgu, poprawiając stan układu krążenia – mówi dr Anne-Julie Tessier, autorka badania, wykładowczyni na Harvardzie.
– Nasze wyniki potwierdzają dietetyczne zalecenia dotyczące roślinnych olejów, takich jak oliwa z oliwek i sugerują, że produkty te nie tylko wspierają zdrowie serca, ale także mózgu. Wybieranie oliwy z oliwek zamiast takich źródeł tłuszczu, jak margaryna czy sprzedawany w sklepie majonez, to bezpieczna decyzja, która może pomóc w uniknięciu śmiertelnej demencji – dodaje badaczka.

Właściwości prozdrowotne oliwy z oliwek:
- zawiera duże ilości kwasu oleinowego,
- powoduje spadek zachorowań na astmę i alergiczne zapalenie błony śluzowej nosa,
- obniża zachorowalność na te choroby wśród mieszkańców basenu Morza Śródziemnego,
- jest bogata w witaminy A, E, D oraz K,
- pomaga przy miażdżycy, kamicy żółciowej, nieżycie i owrzodzeniu żołądka oraz w zaparciach,
- zapobiega tworzeniu się wolnych rodników,
- wspaniale oczyszcza i reguluje procesy trawienia,
- spowalnia procesy starzenia,
- doskonale wpływa na wzrost kości u dzieci,
- przeciwdziała zakrzepom,
- wyrównuje poziom cukru we krwi.
Po czym poznać dobrą oliwę z oliwek?
Przede wszystkim, wybierając oliwę, najlepiej sięgnąć po oliwę extra virgin, która jest tłoczona na zimno i pozyskiwana wyłącznie metodami mechanicznymi. Taka oliwa zachowuje cenne składniki odżywcze i antyoksydanty, dzięki czemu wpływa korzystnie na zdrowie.
Istotnym elementem jest również opakowanie. Dobra oliwa powinna być przechowywana w ciemnej, matowej butelce, która chroni ją przed szkodliwym działaniem światła. Promienie UV mogą prowadzić do utleniania oliwy, co skutkuje utratą cennych polifenoli – związków o silnym działaniu antyoksydacyjnym.
Kolejnym wskaźnikiem jakości oliwy jest jej aromat i smak. Wysokiej jakości oliwa charakteryzuje się zapachem przypominającym świeżo skoszoną trawę oraz wyrazistym, świeżym smakiem. Z kolei oliwa kiepskiej jakości ma mało intensywny, a nawet nieprzyjemny, zjełczały posmak.
Zobacz też:
Ten chleb jest jak opatrunek dla jelit. Zmniejsza też ryzyko cukrzycy i nowotworów
Pij ten napój przez tydzień. "Wymiecie” pasożyty jak miotła
Tego nie łącz z mlekiem. Zgnije i sfermentuje w jelitach





































