Ten ryż może być szkodliwy. Zwróć uwagę na pochodzenie
Ryż na dobre zagościł w polskiej kuchni i nic w tym dziwnego. Jest zdrowy, sycący, a dla wielu osób pozostaje dobrą alternatywą dla makaronu czy ziemniaków. Warto jednak wiedzieć, że nie każdy ryż zalecany jest do spożycia, a o jego wartościach odżywczych może decydować kraj pochodzenia.
Ryż często gości na naszych stołach
Ryż jest ceniony za swoje wartości odżywcze. Jest bogatym źródłem węglowodanów, a jego pełnoziarniste odmiany, takie jak brązowy ryż, są bogate w błonnik, witaminy z grupy B i składniki mineralne. Regularne spożywanie brązowego ryżu może przyczynić się do obniżenia poziomu cholesterolu LDL oraz wspierać nasz układ nerwowy.
Choć uprawa ryżu kojarzona jest zwykle z regionami Azji, warto wiedzieć, że te drobne ziarenka uprawiane są również w Europie – w tych regionach, w których warunki klimatyczne i atmosferyczne są najbardziej sprzyjające. W Hiszpanii są to okolice Walencji, z kolei we Włoszech region Piemontu. I to właśnie Włochy są obecnie największym producentem ryżu w Europie, rocznie produkują bowiem ok. 1,5 mln ton.
Szkodliwy pierwiastek w ziarenkach ryżu
Wybierając ryż pochodzący z europejskich upraw, mamy większa pewność, że będziemy cieszyć się nie tylko jego walorami smakowymi, ale też zdrowotnymi. Dlaczego to takie ważne? Badania pokazują, że ryż pochodzący z niektórych upraw azjatyckich, które nie są zgodne z normami europejskimi, może zawierać podwyższone poziomy metali ciężkich i niebezpieczne dla zdrowia zanieczyszczenia, w tym arsen, kadm i ołów. Przenikają one do roślin z gleby i wody w regionach, w których występuje wysokie stężenie tych pierwiastków. Długotrwałe spożywanie takiego ryżu może prowadzić do kumulacji tych substancji w organizmie, co stanowi zagrożenie dla zdrowia. Arsen nieorganiczny to substancja silnie toksyczna o potencjalnym działaniu rakotwórczym, negatywnie również wpływa m.in na układ neurologiczny.
„W ryżu stwierdzana jest wysoka zawartość arsenu nieorganicznego, która może stanowić nawet 90% całkowitej zawartości tego pierwiastka w produkcie” – czytamy na stronie Narodowego Centrum Edukacji żywieniowej.
Jak czytamy dalej, zawartość arsenu nieorganicznego w surowym ryżu waha się w zakresie od 0,1 do 0,4 mg/kg suchej masy , co znacznie przewyższa zawartość tego pierwiastka w innych zbożach, jak pszenica czy jęczmień.
Sprawdź, jaki masz ryż w domu
Aby wiedzieć, jaki ryż najczęściej spożywamy, warto poszukać oznaczeń na opakowaniu. Bardzo często będzie to nazwa kraju pochodzenia, np. Tajlandia, Wietnam (Azja), wspomniane Włochy i Hiszpania, albo też cały region, np. uprawa europejska.
I choć większość światowej produkcji ryżu pochodzi z rejonów azjatyckich, wybierając ryż z upraw europejskich, mamy większa pewność co do jego jakości i bezpieczeństwa. Pamiętajmy o tym, serwując ryż domownikom, zwłaszcza najmłodszym.
„Narażenie niemowląt i małych dzieci na arsen nieorganiczny z ryżu jest od 2 do 3 razy wyższe niż osób dorosłych. Wynika to z faktu, że skrobia i mąka ryżowa, a także syropy ryżowe są powszechnie dodawane do żywności przeznaczonej dla tych grup wiekowych. Ryż jest bowiem źródłem łatwo przyswajalnych węglowodanów, a przy tym charakteryzuje się neutralnym smakiem i stosunkowo niskimi właściwościami alergizującymi” – podaje Narodowe Centrum Edukacji Żywieniowej. „Zaleca się też, aby produkty z ryżem były wprowadzane do diety dzieci od 4-6 roku życia”.
Europejskie standardy produkcji żywności są bardziej rygorystyczne, co minimalizuje ryzyko zanieczyszczeń. Dodatkowo, wspierając lokalnych producentów, przyczyniamy się do zrównoważonego rozwoju rolnictwa na naszym obszarze.
Źródło: NCEŻ
Zobacz także:
Po tym poznasz, że w nodze robi się zator. Reaguj, nim będzie za późno
ZUS wypłaca odszkodowanie za te choroby. Może wynieść nawet 25 tys. złotych
Przy tej chorobie należy się zasiłek. Chorym się o tym nie mówi