Przyspiesza odchudzanie, wspiera zdrowy sen. Prawdziwy skarb z lodówki

Twaróg to jeden z podstawowych produktów spożywczych. Podczas zakupów bardzo często ląduje w Twoim koszyku, a nawet nie wiesz, że jest tak cenny. Zawiera kazeinę, białko, które podkręca spalanie tłuszczu i chroni mięśnie, zatem jest nieoceniony dla osób na diecie.
A gdy pożywną kanapkę z twarogiem zjesz na kolację, będzie Ci się lepiej spało. Zaskoczony? Jeśli wciąż uważasz, że to pospolity produkt, spróbuj odkryć go na nowy – warto.
Tani i niedoceniany
Twaróg jest wszechstronny i bardzo wdzięczny w kuchni. Jemy go bezpośrednio na kanapkach, albo jako dodatek do sałatek, może być składnikiem naleśników, farszów, past czy deserów – bo dobrze smakuje zarówno na słodko, jak i wytrawnie. Poza tym, jest łatwo dostępny i tani, nic więc dziwnego, że tak chętnie go kupujemy. Może jednak właśnie przez tę codzienność nie zdajemy sobie sprawy z jego ogromnych zalet.
Twaróg nie ma sztucznych dodatków, a jeśli wybierzemy wersję półtłustą lub chudą, to również nie przesadzimy z kaloriami. W porównaniu z wieloma modnymi superfoods, twaróg wypada znakomicie. Ma więcej białka niż jogurt naturalny, a do tego syci na długo. Jest więc świetnym wyborem dla osób na diecie redukcyjnej, sportowców i wszystkich, którzy chcą odżywiać się zdrowo, bez nadwyrężania portfela.
Lubisz sery? Przeczytaj też: To najgorszy rodzaj sera, a Polacy się nim zajadają. Dietetyczka przestrzega
TOP 3 kolageny na mocne stawy, jędrną skórę i gęste włosy. Wyprasują też zmarszczki Zaglądaj czasem do ubikacji. Taki stolec to alarm od jelitWłaściwości odżywcze twarogu
Twaróg to przede wszystkim solidna dawka pełnowartościowego białka – zawiera wiele cennych aminokwasów, których potrzebuje organizm. Znajdziemy w nim również:
- wapń – niezbędny do utrzymania zdrowych kości i zębów,
- witaminy z grupy B – które wspierają układ nerwowy i metabolizm,
- fosfor, selen i cynk – czyli pierwiastki ważne dla odporności i regeneracji organizmu.
Ponadto twaróg zawiera stosunkowo mało tłuszczu (szczególnie w wersji chudej), a dzięki niskiemu indeksowi glikemicznemu (IG twarogu chudego – ok. 30) nie powoduje gwałtownych skoków cukru we krwi, co docenią osoby z insulinoopornością lub cukrzycą.
Przeczytaj też: Czy mleko i ogórki to zawsze mieszanka wybuchowa? Lekarz obala powtarzany mit

Jak działa białko kazeina?
Mleczne białko, czyli kazeinę, trawimy powoli. Dzięki temu aminokwasy są uwalniane do krwiobiegu przez kilka godzin po spożyciu. To ważne jest zwłaszcza w przypadku posiłków po treningu, ponieważ sprzyja utrzymaniu beztłuszczowej masy ciała. Mięśnie mają czas na regenerację i są chronione przed rozpadem. Jest to też istotne w nocy, kiedy organizm również się regeneruje, ale nie dostarczamy mu jedzenia.
Przeczytaj też: Czy kobieta w wieku dojrzałym może trenować siłowo? Wpływ na kości i stawy

Twaróg – wpływ na sen i regenerację organizmu
Spożycie twarogu na kolację może także poprawić nasz sen. Zawiera on bowiem tryptofan – aminokwas, który organizm wykorzystuje do produkcji serotoniny i melatoniny. Te dwie substancje są podstawą zdrowego snu i dobrego samopoczucia. To informacja szczególnie istotna dla osób przemęczonych, zestresowanych, cierpiących na bezsenność lub intensywnie trenujących. Jeśli więc masz w tej kwestii jakieś problemy, popracuj nad kolacjami!
Jak (i kiedy) najlepiej jeść twaróg?
Twarożek na śniadanie? Najlepszą porą na twaróg jest jednak wieczór – dzięki wspomnianej kazeinie i tryptofanowi organizm skorzysta z niego najbardziej w nocy. Ale to nie znaczy, że nie warto po niego sięgać również rano, czy w ciągu dnia. Twaróg doskonale sprawdzi się na śniadanie czy jako szybka przekąska między posiłkami.
Warto eksperymentować z dodatkami – twaróg na słodko z owocami i odrobiną miodu albo na słono z rzodkiewką, szczypiorkiem i oliwą z oliwek może zaskoczyć smakiem. Unikaj tylko gotowych „serków twarogowych” z długim składem – wybieraj klasyczny biały ser bez zbędnych dodatków.





































