Ten owoc sprzyja diecie. Czyści jelita i hamuje apetyt na słodkie
Istnieje pewien owoc, który dobrze smakuje, a przy tym wykazuje szereg prozdrowotnych właściwości. Wspomaga pracę jelit, wspiera pracę serca i układu krwionośnego, a także hamuje ochotę na słodkie. Ceni się ją również za jej wyjątkowe walory smakowe. Jest nie tylko zdrową, ale również pyszną przekąską. I choć jest to owoc tropikalny, warto włączyć go do swojego menu!
Odchudzający owoc z Ameryki Środkowej
Pochodzi z ciepłych regionów Ameryki Środkowej, ma owalny kształt i brązowo-żółtą skórkę, która skrywa w sobie słodki miąższ. Sapodilla to owoc, który jest również znany pod takimi nazwami jak pigwica właściwa, sączyniec właściwy czy chico. Rośne na wiecznie zielonym, tropikalnym drzewie, na którym pierwsze owoce pojawiają się dopiero 5-6 lat po posadzeniu.
Owoce pigwicy wyrastają na 5-10 cm średnicy, charakteryzują się brązowo-żółtą skórką i kremowym miąższem o żółtej lub szarawej barwie. W środku znajdują się spore, czarne pestki. Wnętrze sapodilli jest słodkie i soczyste, w smaku porównywalne do toffi, melasy czy karmelu. Wiele osób wyczuwa w nim nuty naszej polskiej gruszki. Ten tropikalny owoc ma jednak nie tylko wyjątkowy smak, ale również właściwości.
Sapodilla jest bogata w witaminy takie jak A, C i K, a także minerały jak wapń, potas, żelazo cynk czy magnez. Posiada mnóstwo antyoksydantów i błonnika pokarmowego. W naturalny sposób poprawia wygląd skóry, spowalnia starzenie, poprawia trawienie, a także chroni przed rozwojem przewlekłych chorób.
Zakazane połączenie. Gnije i fermentuje w jelitach, powoduje zaparcia, wzdęcia i zgagę Nowotwory z lodówki. Lekarz wskazał 3 produkty, które są dla raka jak nawózNieocenione właściwości sapodilli dla zdrowia
Cenne wnętrze pigwicy skrywa w sobie mnóstwo witamin i minerałów, które pozytywnie wpływają na niemal cały organizm. Zawarta w niej witamina C wspomaga działanie układu odpornościowego oraz pomaga w walce z infekcjami. Witaminy A, B oraz przeciwutleniacze wykazują właściwości antyoksydacyjne, przez co chronią skórę, odpowiadają za jej zdrowy i promienny wygląd. Do właściwości sapodilli należy również spowalnianie procesów starzenia organizmu, a także ochrona przed rozwojem groźnych chorób, jak nowotwory, cukrzyca czy miażdżyca.
Pigwica doskonale sprawdzi się również jako naturalne remedium dla układu pokarmowego. Usprawnia procesy trawienne, przyspiesza metabolizm i zapewnia prawidłową perystaltykę jelit. Chroni również przed wzdęciami, na długo zapewnia sytość, a w dodatku hamuje ochotę na słodkie. Jej spożywanie zapobiega również nagłym skokom cukru we krwi i stabilizuje jego poziom.
Sapodilla wykazuje również działanie, które wspiera układ krwionośny i pracę serca. Obniża ciśnienie i pomaga uregulować cholesterol. Jednocześnie owoc ten może pomóc w bólach reumatycznych i zwyrodnieniowych, a także wzmacnia wątrobę.
Gdzie można kupić i ile kosztuje pigwica?
Choć pigwica jest owocem tropikalnym, w dzisiejszych czasach można ją dostać od ręki w wielu polskich marketach i dyskontach. W swojej ofercie posiadają ją jednak nie tylko duże sklepy, bo coraz częściej bywa w ofercie warzywniaków. W jej poszukiwaniach warto również zajrzeć do sklepów azjatyckich, które specjalizują się w egzotycznych owocach i warzywach. Sapodillę z powodzeniem zakupimy również przez internet. A co ciekawe, można dostać ją nie tylko świeżą, ale również w formie suszonej, która z pewnością przypadnie do gustu fanom bakalii.
Pigwica właściwa, z uwagi na swoją specyfikę, jest dosyć kaloryczna. Średniej wielkości owoc (180 g) to ok. 149 kcal. W kuchni znajduje szerokie zastosowanie — można jeść ją na surowo, suszoną; dodawać do deserów, koktajli i wypieków, a nawet dań mięsnych i owoców morza. Świetnie sprawdzi się również w domowych przetworach.
Zobacz także:
3 grupy produktów, których boją się nowotwory. Zacznij jeść już dziś!
Zima to najgorsza pora na spożywanie tych owoców. Lepiej poczekaj do wiosny
Ta herbata obniża cukier i działa przeciwzapalnie. Jest nawet lepsza niż zielona