Zakazane połączenie. Gnije i fermentuje w jelitach, powoduje zaparcia, wzdęcia i zgagę
Ziemniaczki, pyszne ziemniaczki - świeże, z koperkiem, a może z masełkiem? A może z mięskiem? Otóż nie, ziemniaki w połączeniu z mięsem i masłem to zło wcielone dla układu pokarmowego. Takie połączenie sprawia, że jedzenie zalega w jelitach, trawi się o wiele dłużej, a my doświadczamy objawów takich, jak wzdęcia, uczucie ciężkości, a nawet pojawić się mogą zgaga i zaparcia. Z czym ziemniaczków, liderów polskiego menu, nie wolno łączyć?
Zakazane połączenie: ziemniaki i mięso
Polska kuchnia ziemniakiem stoi - ale najczęściej jest to ziemniak w połączeniu z mięsem, na ogół smażonym - kotletami mielonymi, schabowymi, może z gulaszem albo w sosie pomidorowym. Prawda jest taka, że zawarte w ziemniakach węglowodany w połączeniu z białkiem pochodzenia zwierzęcego wpływają niekorzystnie na układ pokarmowy, powodując zgagę, zaparcia, wzdęcia, odbijanie, uczucie ciężkości. W jelitach dochodzi do nasilonego procesu fermentacyjnego, a nasz układ pokarmowy jest mocno obciążony i dużo dłużej trawi takie połączenia.
Polecamy: Wymiecie złogi z jelit jak odkurzacz i wytopi tłuszcz. Tylko trzy składniki
Również ziemniaki i masło to bardzo zły pomysł, choć niewątpliwie smaczny. Tutaj trzeba pamiętać, że łączymy tłuszcz z węglowodanami, przez co bardzo szybko podnosimy sobie poziom glukozy we krwi. A przy tym zmuszamy trzustkę do intensywnej pracy.
Tego nie łącz z mlekiem. Zgnije i sfermentuje w jelitach Wymiecie złogi z jelit jak miotła. Ten koktajl przeciwdziała zaparciom i niweluje wzdęciaA z czym połączyć ziemniaki, żeby było zdrowo?
Ziemniaki to warzywo i takie towarzystwo lubi najbardziej, czyli inne warzywa - sałata, pomidor, papryka, cukinia, bakłażan, brokuł, kalafior, dynia. Curry, zapiekanka, warzywny gulasz - jak najbardziej. Jednak smażone ziemniaki, z dodatkiem tłustego mięsa lub tłustego sosu na bazie śmietany nie są korzystne dla zdrowia. Trzeba przy tym pamiętać, że ogólnie tłuszcze zwierzęce warto w diecie ograniczać.
Ziemniaki - wartości odżywcze
Ziemniaki są zdrowe i są na to dowody. Zawierają potas pomagający obniżyć ciśnienie krwi, magnez, który korzystnie działa na układ nerwowy, a także wapń, żelazo i fosfor oraz witaminy A, B1, B2, B3, B6 i PP. Znajdziemy w nich błonnik, który ułatwia trawienie, pomaga w walce z nadwagą i obniża poziom cholesterolu. Jednak sam błonnik w ziemniakach nic nie pomoże, jeśli połączymy je z tłustym mięsem.
Najzdrowsze są ziemniaki gotowane w mundurkach oraz, co ważne - ziemniaków nie należy zalewać zimną wodą. W ten sposób traci się ich cenne właściwości, a pozostaje jedynie skrobia. Ziemniaki powinno się gotować około 20 minut, na małym ogniu, pod przykryciem.
Na te ziemniaki uwaga!
Nigdy przenigdy nie jedz ziemniaków, które kiełkują. Jeśli na bulwie pojawia się zmiana koloru, ziemniak jest miękki, są widoczne kiełki, to wtedy takie ziemniaki nie nadają się do spożycia i co więcej, są trujące. Zmiana koloru ziemniaka na zielony oznacza, że pojawiła się w nich toksyczna solanina, której spożycie może prowadzić do poważnych problemów zdrowotnych, a nawet do śpiączki. Widoczność kiełków na ziemniakach może już wskazywać na obecność solaniny, dlatego lepiej nie ryzykować zdrowiem!
Polecamy:
WZW A w mrożonych borówkach! Sprawdź, czy nic ci nie grozi
Nowotwory z lodówki. Lekarz wskazał 3 produkty, które są dla raka jak nawóz
Pełno bakterii, pleśni i innych toksyn. Sałaty „gotowe do spożycia” to ryzyko dla zdrowia