Pacjenci.pl Żywienie To najbardziej niedoceniana zdrowa ryba. Kupisz ją za grosze w Biedronce
Fot. Shutterstock / BearFotos

To najbardziej niedoceniana zdrowa ryba. Kupisz ją za grosze w Biedronce

23 czerwca 2024
Autor tekstu: Daria Siemion

Polacy uwielbiają dorsza i łososia, ale jest jedna ryba, o której zapominają, a która jest równie zdrowa, choć znacznie tańsza. Chodzi o halibuta, którego w Biedronce można kupić za przysłowiowe grosze. Ile kosztuje halibut i dlaczego jest zdrowy? Zostańcie z nami.

Halibut – co to za ryba i ile kosztuje?

Halibut to drapieżna ryba z rodziny flądrowatych występująca w rejonie okołoarktycznym. Można złowić ją w Morzu Japońskim, Ochockim oraz Beringa. Zdarza się, że halibut pojawia się w północnej części Bałtyku. Niestety jest to gatunek narażony na wyginięcie.

Halibut jest rybą bardzo dużą – osiąga długość dochodzącą do 2,5 m oraz masę ciała rzędu 300 kg. Żywi się skorupiakami, małżami, homarami i krabami. Prowadzi przydenny tryb życia. Sam pada ofiarą morsów.

Halibut jest smaczną i zdrową rybą, dlatego można znaleźć go w wielu sklepach. Ostatnio pojawił się w Biedronce , gdzie filet można kupić za jedyne 7,43 zł / 100 g . Dostępne są różne opakowania – duże i małe. Dla porównania – łosoś o podobnych właściwościach jest dwa razy droższy.

Halibut
Halibut jest rybą morską Fot. Wikipedia / Cephas
Najzdrowsze warzywo świata rośnie w Polsce. Ma boskie właściwości
Wstajesz i od razu pijesz kawę? Zła wiadomość. Zbadano, jak to na Ciebie wpływa

Dlaczego halibut jest taki zdrowy?

Mięso halibuta jest bardzo zdrowe – zawiera mnóstwo białka (18,6 g / 100 g) i mało kalorii (98 kcal / 100 g, dzięki czemu jest polecany osobom na diecie. Ponadto w halibucie znajdziemy mnóstwo kwasów omega-3 i aminokwasów egzogennych.

Substancje te wpływają korzystnie na pracę układu krążenia i układu nerwowego, zmniejszając ryzyko chorób takich jak cukrzyca typu 2 czy miażdżyca . Halibut zawiera też wiele cennych dla zdrowia witamin.

Witaminy i składniki mineralne w 100 g halibuta:

  • potas – 435 mg,
  • fosfor – 236 mg,
  • cholina – 62 mg,
  • selen – 46 mcg,
  • magnez – 23 mg,
  • witamina A – 20 mcg,
  • witamina PP – 6,5 mg,
  • witamina D – 4,7 mcg,
  • witamina B6 – 0,55 mg,
  • cynk – 0,36 mcg,
  • witamina B1 – 0,05 mg,
  • witamina B2 – 0,03 mg.

Przepis na halibuta z piekarnika

Składniki:

  • filet z halibuta (100-150 g),
  • czosnek (1-2 ząbki),
  • natka pietruszki (łyżka),
  • sok z cytryny (łyżka).
  • przyprawy (sól, pieprz),
  • oliwa z oliwek (łyżeczka).

Rybę umyj i osusz. Oliwę połącz w miseczce z sokiem z cytryny, przyprawami oraz pietruszką. Rybę ułóż w naczyniu żaroodpornym i natrzyj marynatą . Piecz przez 15-20 minut w temperaturze 180°C . Podawaj z ryżem lub ziemniakami oraz sałatką.

Zobacz też:
Bób z czy bez skórki, a może na surowo? Jaki bób jeść, żeby było zdrowo?

Ani mrożenie, ani suszenie. Dzięki tej prostej sztuczce koperek zachowa swoje właściwości zdrowotne

Jesz kolację o tej porze? To sprawia, że tyjesz. Chodzi o konkretną godzinę

Ma 102 lata i nadal pracuje. "Mam dla Was trzy sposoby na długie życie"
Pierwsze objawy odwodnienia mogą zmylić. Latem weź to pod uwagę 
Obserwuj nas w
autor
Daria Siemion

Dziennikarka z 10-letnim stażem. Pisała dla tytułów takich jak Focus, Focus Medycyna, National Geographic, Krytyka Polityczna, na:Temat. Najchętniej porusza tematykę chorób i profilaktyki. Z wykształcenia lingwistka i zoopsycholog. W wolnych chwilach uprawia wspinaczkę i trenuje psy.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@pacjenci.pl
choroby profilaktyka problemy cywilizacyjne zdrowie psychiczne żywienie zdaniem lekarza uroda i pielęgnacja dziecko