Jesz kolację o tej porze? To sprawia, że tyjesz. Chodzi o konkretną godzinę
Ketogeniczna, wegetariańska, przerywany post – jest mnóstwo diet, które mają odchudzać, kluczowe w procesie redukcji masy ciała jest jednak ograniczenie ilości spożywanych kalorii (tzw. deficyt kaloryczny) i – jak dowodzą najnowsze badania – ograniczenie późnych kolacji. Jest zwłaszcza jedna godzina, w której jedzenie może zniweczyć nasze cele.
Jedzenie po 21 a nadwaga i otyłość
Dietetycy z Ewha Womans University w Seulu w Korei Południowej postanowili sprawdzić, jak godzina kolacji wpływa na przyrost masy ciała. Niby to nic nowego, bo od dawna wiadomo, że objadanie się przed snem jest niezdrowe, ale naukowcy wskazali jedną konkretną godzinę, po której odradzają jedzenie.
Koreańscy naukowcy przebadali łącznie 9474 osoby w różnych wieku i dowiedli, że osoby, które jadły kolację po godz. 21 były miały o 20 proc. wyższy wskaźnik otyłości, niż osoby, które jadły kolację wcześniej, choćby o 20. Późne kolacje najgorzej wpływały na mężczyzn, zwiększając u ryzyko otyłości o 34 proc. U kobiet z kolei późne kolacje powodowały tycie w okolicy brzucha.
Opłakane skutki późnych kolacji
Późne kolacje mogą skutkować pojawieniem się chorób serca i nowotworów, zwłaszcza raka trzustki. Dzieje się tak ponieważ w trakcie snu organizm powinien się regenerować, ale zajęty trawieniem, nie może wypocząć, co przekłada się na gorszą regenerację, spadek odporności i zwiększenie ryzyka chorób.
Z badań naukowych wynika, że jedzenie kolacji po godz. 21 zwiększa ryzyko nie tylko nadwagi o otyłości, ale również nadciśnienia tętniczego i cukrzycy. Ponadto wieczorne podjadanie może powodować bezsenność i problemy trawienne takie jak zgaga czy refluks. Negatywnych skutków późnych kolacji jest jednak znacznie więcej.
Skutki późnych kolacji:
- wzrost masy ciała,
- podwyższenie poziomy glukozy,
- próchnica,
- zgaga,
- refluks,
- nadciśnienie tętnicze,
- zmęczenie,
- spadek odporności.
Kiedy jeść ostatni posiłek, aby nie przytyć?
Troszcząc się o prawidłową masę ciała należy zwracać uwagę nie tylko na to, co jemy i ile dostarczamy organizmowi kalorii (choć to jest najważniejsze), ale również na to, w jakich godzinach spożywamy posiłki. Istotne jest to, aby w miarę możliwości były one stałe, a kolacja była zjedzona przed 21, najoptymalniej do 18, choć w praktyce jest to trudne.
Zobacz też:
Czy można jeść pestki od czereśni?
Fasolka szparagowa jest zdrowa, ale niektórym szkodzi. Kto nie może jej jeść?
Drożdże do picia - na co pomagają? Czy można pić te same drożdże, z których robimy ciasto drożdżowe?