Wyszukaj w serwisie
choroby profilaktyka problemy cywilizacyjne zdrowie psychiczne żywienie zdaniem lekarza uroda i pielęgnacja dziecko
Pacjenci.pl > Żywienie > Trujący mlecz czy zdrowy mniszek lekarski? Jak je odróżnić?
Adrianne  Mazurek
Adrianne Mazurek 06.05.2024 11:34

Trujący mlecz czy zdrowy mniszek lekarski? Jak je odróżnić?

Mniszek lekarski i mlecz
Fot. Canva

Mniszek lekarski ma wiele właściwości zdrowotnych, nic więc dziwnego, że ochoczo zbieramy go wiosną, aby przygotować z niego susz lub spożywać jako dodatek do potraw. Jednak jest bardzo podobny do mlecza, a ten już zdrowy nie jest. Ba, można się nim otruć. Jak wiec odróżnić mniszek od mlecza? 

Mniszek lekarski - właściwości zdrowotne

Mniszek lekarski działa żółciopędnie i moczopędnie, zawiera innulinę, luiteinę, śluz, kauczuk, garbniki oraz witaminy A, B, C i D. Wykazuje też działanie pobudzające, przeciwcukrzycowe oraz wspiera przemianę materii i poprawia stan skóry. Mniszek lekarski wspiera pracę układu odpornościowego, a także reguluje miesiączkowanie. Nic więc dziwnego, że tak chętnie zbieramy go, aby wykorzystać jego cenne właściwości. 

Jednak mniszek lekarski jest łudząco podobny do mlecza. Jak je odróżnić?

Mniszek lekarski a mlecz - różnice

Mniszek lekarski ma delikatne łodygi i liście, natomiast mlecz jest kłujący - można to wyczuć już podczas próby zerwania rośliny. Kolejną różnicą jest łodyga - mlecz ma jedną, sztywną i pustą w środku łodygę, od której odchodzą boczne pędy i drobne liście. Z kolei mniszek może mieć kilka łodyg, a jego liście wyrastają z przyziemnej rozety, są też głęboko wycięte. Kwiaty mniszka, które wyrastają z rozety grupowo mają barwę od jasno żółtej do nawet lekko pomarańczowej. 

Po przekwitnięciu mniszek lekarski zamienia się w dmuchawiec, natomiast mlecz - w małą, twardą kulkę. Tak wygląda mniszek lekarski:

Mniszek lekarski

Przepisy na dania z mniszka lekarskiego

Zupa z liści mniszka lekarskiego

Potrzebujesz:

  • 3-4 garście liści mniszka,
     
  • 2 małe cukinie,
     
  • 1 mały ogórek,
     
  • bulion drobiowo-warzywny,
     
  • szczypta soli i pieprzu,
     
  • koperek.

Przygotowanie:

Cukinię i ogórka umyj, obierz i pokrój w kosteczkę. Następnie podsmaż chwilę na patelni i przełóż do garnka. Następnie zalej bulionem i gotuj przez ok. 20 minut. Zdejmij z ognia, dodaj liście mniszka lekarskiego i zmiksuj. Zupę można doprawić solą i pieprzem do smaku.

Koktajl z liści mniszka lekarskiego

Mniszek lekarski świetnie komponuje się w koktajlach - z awokado, gruszką, sokiem z cytryny. Można eksperymentować ze smakami, przy czym mniszek ma przyjemny, ziołowy aromat, kojarzący się z przyprawami śródziemnomorskimi i słodko-gorzki posmak.

Zobacz też:

Co pić na przejedzenie? 3 napoje, które wesprą trawienie

Tych roślin lepiej nie sadzić w ogrodzie. To siedliska kleszczy

Tani krem wygładzający zmarszczki z Biedronki. Super efekty za mniej niż 20 zł