Pacjenci.pl Żywienie Tych rzeczy nie jedz, jeśli masz cukrzycę. Mogą być zabójcze
Fot. Freepik

Tych rzeczy nie jedz, jeśli masz cukrzycę. Mogą być zabójcze

22 kwietnia 2024
Autor tekstu: Daria Siemion

Narodowe Centrum Edukacji Żywieniowej opublikowało zalecenia dietetyczne dla osób chorych na cukrzycę typu 2. Specjaliści zwrócili uwagę, że nieprawidłowa dieta stwarza ogromne zagrożenie dla chorych.

Cukrzyca typu 2 to choroba metaboliczna objawiająca się podwyższeniem stężeniem glukozy i zwiększeniem wrażliwości komórek na działanie insuliny, co powoduje upośledzenie jej wydzielania. Nieprawidłowo leczona może doprowadzić do chorób oczu, serca, nerek, a także do stanu zagrażającego życiu – hiperglikemii. Za jedną z przyczyn choroby uważa się złe nawyki żywieniowe i brak aktywności fizycznej.

Cukrzyca typu 2 – kryteria diagnostyczne

Do rozpoznania cukrzycy typu 2 konieczne jest spełnienie jednego lub więcej kryteriów:

  • glikemia na czczo ≥7,0 mmo//l (126 mg/dl) – 2-krotnie (w innych dniach),
  • glikemia po 2 h w OGTT ≥11,1 mmo//l (200 mg/dl),
  • glikemia przygodna ≥11,1 mmo//l (200 mg/dl) z typowymi objawami hiperglikemii,
    HbA1cb ≥6,5% (48 mmol/mol).
senior-woman-with-medical-problems (1).jpg
Nieprawidłowo leczona cukrzyca może doprowadzić do hiperglikemii
Czy cukrzyca jest odwracalna? Tak, ale tylko pod pewnym warunkiem
Czym różni się cukrzyca typu 1 od cukrzycy typu 2? Ich przyczyny są zupełnie odmienne

Zalecenia dietetyczne w cukrzycy typu 2

1. Utrzymanie prawidłowej masy ciała.
2. Regularne spożywane posiłków co 3-4 godziny.
3. Kolacja najpóźniej 2-3 godziny przed zaśnięciem.
4. Komponowanie posiłków w oparciu o Talerz Zdrowego Żywienia.
5. Ograniczenie owoców bogatych w cukry proste .
6. Wybieranie produktów pełnoziarnistych zbożowych.
7. Wybieranie chudego mięsa i niskotłuszczowych produktów mlecznych.
8. Ryba raz lub dwa razy w tygodniu.
9. Spożywanie produktów zawierających nienasycone kwasy tłuszczowe (np. awokado, orzechów, oliwy).
10. Ograniczenie spożycia słodyczy i produktów zawierających cukier.

Czego nie można jeść przy cukrzycy typu 2? Lista produktów

Specjaliści z Narodowego Centrum Edukacji Żywieniowej wskazali w swoim opracowaniu produkty, których spożywanie może zaszkodzić chorym na cukrzycę typu 2. Znajdują się wśród nich artykuły takie jak makarony pszenne, drożdżówki, ciasta i inne.

Produkty niezalecane dla chorych na cukrzycę :

  • chleb pszenny, bułki pszenne, wypieki z dodatkiem cukru, bułki maślane, drożdżówki, ciasta kruche;
  • makaron pszenny, ryż biały;
  • mleko i nabiał powyżej 2 proc. tłuszczu, napoje mleczne z cukrem lub dużą ilością owoców;
  • tłuste mięsa: baranina, wieprzowina, wołowina, podroby, kaczka, udka i skrzydełka kurczaka, kaszanka, parówki, salceson, pasztet;
  • smalec, słonina, boczek, margaryna, olej kokosowy, śmietana, masło;
  • majonez, frytki, smażone ziemniaki;
  • syropy owocowe, kompoty z cukrem, galaretki z cukrem, kandyzowane owoce, słodzone dżemy;
  • kremy, torty, desery z cukrem, pączki, chałwa, czekolada, budyń, solone orzeszki;
    napoje słodzone, napoje gazowe, alkohol, napoje owocowe.

Zobacz też:

Cukrzycę rozpoznasz po skórze. Niepozorne objawy świadczą o chorob ie

Cukrzycę możesz rozpoznać po paznokciach. Jeśli tak wyglądają - natychmiast idź do lekarza

Cukrzyca - objawy, przyczyny, leczenie. Ekspert tłumaczy

Pierwsze objawy astmy. Te dolegliwości mogą przypominać przeziębienie
Orzeczenia o niepełnosprawności tracą ważność w tym roku. Znany jest ostateczny termin
Obserwuj nas w
autor
Daria Siemion

Dziennikarka z 10-letnim stażem. Pisała dla tytułów takich jak Focus, Focus Medycyna, National Geographic, Krytyka Polityczna, na:Temat. Najchętniej porusza tematykę chorób i profilaktyki. Z wykształcenia lingwistka i zoopsycholog. W wolnych chwilach uprawia wspinaczkę i trenuje psy.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@pacjenci.pl
choroby profilaktyka problemy cywilizacyjne zdrowie psychiczne żywienie zdaniem lekarza uroda i pielęgnacja