Wyszukaj w serwisie
choroby profilaktyka problemy cywilizacyjne zdrowie psychiczne żywienie zdaniem lekarza uroda i pielęgnacja
Pacjenci.pl > Żywienie > 10 owoców morderczych dla cukrzyków. Zawierają mnóstwo cukru
Daria  Siemion
Daria Siemion 05.03.2024 20:36

10 owoców morderczych dla cukrzyków. Zawierają mnóstwo cukru

Glukometr leżący obok owoców
fot. Shutterstock / Proxima Studio

Jedzenie owoców może obniżyć ryzyko zachorowania na nowotwór, miażdżycę i choroby serca. I chociaż nie da się zaprzeczyć, że są bogate w wiele składników odżywczych i witamin, to niektórzy nie mogą ich jeść bez umiaru. Jedną z taką grup są diabetycy, czyli osoby chore na cukrzycę.


Do owoców, których powinni unikać cukrzycy należą m.in. ananasy, banany i kiwi. Oto kolejne, które powinni ograniczyć lub wyłączyć z diety.
 

1. Banany

Banany są bogate w węglowodany  i zawierają mnóstwo cukru – pojedynczy banan nawet 27 gram. Mogą powodować wzrost poziomu cukru we krwi. Ponadto sprzyjają wzrostowi masy ciała, co nie jest pożądane u cukrzyków. Istnieją również badania dowodzące, że częste jedzenie bananów zwiększa ryzyko cukrzycy typu II i sprzyja zaparciom.

pexels-dom-j-365810.jpg
Banany Fot. Pexels / Dom J

2. Mango

Mango nie jest dobrym wyborem dla cukrzyków. To owoc niezwykle bogaty w cukier. Jedno mango może zawierać nawet 36 g cukru, czyli więcej niż w puszce coli. Co więcej, w mango znajduje się łącznie ok. 60 g węglowodanów. Diabetykom zjedzenie tego smakołyku może sprawić niemałe kłopoty.

Zobacz też: Lekko słodki, idealny na obiad kurczak z mango

pexels-olha-ruskykh-6102300.jpg
Mango Fot. Pexels / Olha Ryskykh

 

3. Żurawina

Żurawina jest pyszna i zdrowa, ale diabetykom może poważnie zaszkodzić, zwłaszcza ta sklepowa, z dodatkiem cukru. Osoby chorujące na cukrzycę, kupując suszoną żurawinę, powinny uważnie czytać etykiety i wybierać produkty, które nie będą zagrażać ich zdrowiu i nie dodadzą do diety zbędnych kalorii.

pexels-kristina-paukshtite-139917.jpg
Żurawina Fot. Pexels / Kristina Paukshtite
Czy cukrzyca jest odwracalna? Tak, ale tylko pod pewnym warunkiem Czym różni się cukrzyca typu 1 od cukrzycy typu 2? Ich przyczyny są zupełnie odmienne

4. Ananas

Ananas to kolejny owoc bogaty w cukier i węglowodany – jeden zawiera ok. 46 cukru i 96 g węglowodanów. Najlepiej, aby diabetycy unikali tego owocu, a jeśli już jedli go rano. – Moim pacjentom z otyłością i cukrzycą zalecam, aby spożywali owoce w czasie aktywności, do godziny szesnastej – tłumaczy Pacjentom diabetolog dr n. med. Patrycja Wachowska-Kelly.

Zobacz też: Jak wykorzystać w kuchni skórkę ananasa? Mamy pyszną propozycję

pexels-pineapple-supply-co-29555.jpg
Ananas Fot. Pexels / Pineapple Supply Co

 

5. Rodzynki

Mała garść rodzynek zawiera około 27 g cukru. Rodzynki są też bogate w kalorie, co może sprzyjać tyciu. Co więcej, rodzynki mają wysoki indeks glikemiczny, więcej powinny unikać nie tylko osoby chorujące na cukrzycę, ale również insulinooporność – jedną z chorób cywilizacyjnych XXI wieku. 

pexels-rdne-stock-project-6529610.jpg
Rodzynki Fot. Pexels / RDNE Stock project

6. Figi

Figi często są przedstawiane jako jedne z najzdrowszych owoców, ale zawierają wiele cukru – jedna mała figa nawet 8 g. Zjedzenie ich kilku przez cukrzyka może skończyć się katastrofą, dlatego diabetycy powinni ich unikać. Co więcej, figi zawierają sorbitol, który u chorych na cukrzycę może powodować biegunkę.

pexels-pixabay-33791.jpg
Figa Fot. Pexels / Pixabay

 

7. Wiśnie

Wiśnie, chociaż nie mają wiele cukru, nie są dobrym owocem dla cukrzyków, ponieważ mogą zawierać duże ilości pestycydów i pleśni. Nie są też bogate w składniki odżywcze, co sprawia, że diabetycy powinni je jeść z umiarem, a przed każdym spożyciem naprawdę dokładnie umyć – najlepiej kilka razy.

pexels-pixabay-162689.jpg
Wiśnie Fot. Pexels / Pixabay

8. Mandarynki

Mandarynki, chociaż są cytrusami, zawierają duże ilości cukru – jedna mandarynka nawet 13 g. Mają również wysoki indeks glikemiczny, co może doprowadzić do skoków poziomu glukozy we krwi. W ich składzie znajdziemy też fruktozę – substancję, która dla diabetyków może być szkodliwa.

pexels-oleksandr-p-12955509.jpg
Mandarynki Fot. Pexels / Oleksandr P.

 

9. Kiwi

Kiwi to owoc, którego nie bez powodu unikają cukrzycy. Nie dość, że ma wysoką zawartość cukru, to jeszcze zawiera więcej fruktozy niż inne owoce. Może nie tylko powodować skoki poziomu cukru we krwi, ale również powodować zwiększenie masy ciała. Zawartość węglowodanów w tym smacznym owocu to ok. 20 g na 100 g produktu.

pexels-any-lane-5945720.jpg
Kiwi Fot. Pexels / Pixabay

 

10. Liczi

Liczi to owoc, który kojarzy się z wysokim indeksem glikemicznym (IG) i może być przyczyną gwałtownego wzrostu poziomu cukru. Ten owoc zawiera aż 30 g cukru na porcję – właśnie dlatego bywa wykorzystywany jako słodzik. Diabetycy powinni unikać tego przysmaku jak ognia, a zamiast niego jeść np. jeżyny.

pexels-pixabay-39288.jpg
Liczi Fot. Pexels / Pixabay

Zobacz też:

Światowy Dzień Cukrzycy. Anna Śliwińska, prezes Polskiego Stowarzyszenia Diabetyków edukuje

Cukrzycę możesz rozpoznać po paznokciach. Jeśli tak wyglądają - natychmiast idź do lekarza
W tej sytuacji cukrzyca zagraża życiu! Objawy przypominają upojenie alkoholem

 

Prawda o szpitalach psychiatrycznych. Elektrowstrząsy mają się dobrze
szpital psychiatryczny, dr Grzegorz Opielak, psychiatra
Telefon można mieć, ale bez ładowarki. Buty, ale bez sznurówek. „Ale szpital psychiatryczny to nie więzienie! Pacjenci wieczorami grają w karty, mogą wpisać się w zeszyt i wyjść na spacer” – mówi w podcaście Pacjenci.pl dr hab. n. med. Grzegorz Opielak*, psychiatra.- W szpitalach są dwa oddziały na „P”, na których pacjent ma prawo krzyczeć. To pediatria i psychiatria – mówi dr hab. n. med. Grzegorz Opielak, szef oddziału psychiatrii szpitala w Janowie Lubelskim.  Jak wygląda pobyt w takim szpitalu? Elekstrowstrząsy wciąż są stosowane! – To bardzo dobra metoda! Tak naprawdę do wprowadzenie pacjenta w napad padaczkowy – mówi psychiatra. I dodaje, że woli określenie „leczenie elektryczne”. Mówi, że to, jak zresetowanie mózgu, niczym komputera. I że dla wielu pacjentów, którym leki nie pomagają, elektrowstrząsy są wybawieniem.
Czytaj dalej
Czy można jeść czarną końcówkę banana? Wiele osób nadal wierzy w ten mit
Pęczek zamkniętych bananów w kuchni na blacie
Wiele osób nie je końcówki banana, ponieważ boi się, że jest trująca lub niezdrowa. Jest tak nie tylko w Polsce, ale również w wielu innych krajach, nie tylko Europy. A jaka jest prawda? Czy zjedzenie czarnej końcówki banana może skończyć się zatruciem, chorobą lub śmiercią? Oto co udało nam się ustalić.Czarną końcówkę banana można jeść bez obaw: nie ma w niej robaków, pasożytów, ani trucizn. Są jednak inne zagrożenia, które czyhają na nas w bananach i powinniśmy o nich wiedzieć. 
Czytaj dalej