W tatarze wykryto groźną bakterię. GIS wydał ostrzeżenie
Główny Inspektorat Sanitarny (GIS) po raz kolejny ostrzega. Tym razem chodzi o wykrycie groźnej bakterii Escherichia coli w tatarze wołowym. Zakażenie bakterią STEC może prowadzić do krwotocznego zapalenia okrężnicy lub znacznie rzadziej - bezkrwawej biegunki.
GIS zaapelował, że w przypadku wystąpienia niepokojących objawów po spożyciu mięsa, należy skontaktować się z lekarzem. Natychmiast nakazano też wycofanie produktu z obrotu.
Spożycie skażonego mięsa może poważnie zagrażać zdrowiu
Główny Inspektorat Sanitarny wydał komunikat w związku z wykryciem Escherichia coli wytwarzających toksynę Shiga w tatarze wołowym. Bakteria została wykryta w 4 na 5 badanych próbkach w określonej partii mięsa. GIS zaapelował, że spożycie mięsa może spowodować niemałe problemy ze zdrowiem.
"Zakażenie bakterią STEC może prowadzić do krwotocznego zapalenia okrężnicy lub znacznie rzadziej, bezkrwawej biegunki. W rzadkich przypadkach może wystąpić znaczne pogorszenie stanu zdrowia objawiające się jako zespół hemolityczno-mocznicowy (ang. hemolytic-uremic syndrome, HUS) lub jeszcze rzadziej jako zakrzepowa plamica małopłytkowa" - poinformował Główny Inspektorat Sanitarny.
Szczegóły dotyczące produktu:
Tatar wołowy, 200 g.
Numer partii: 1032604.
Termin przydatności do spożycia: 26.04.2024.
Producent: Zakłady Mięsne Łuków S.A. Przemysłowa 15, 21-400 Łuków, weterynaryjny numer identyfikacyjny PL 06110266 WE
Mięso zostało wycofane z obrotu
GIS podkreślił , że producent po otrzymaniu informacji o nieprawidłowościach produktu, natychmiast uruchomił procedurę wycofania skażonej partii mięsa z obrotu . Z kolei organy urzędowej kontroli żywności mają za zadanie nadzorowanie wycofywania tej partii żywności z obrotu.
Jak wyjaśnia GIS, tego typu ostrzeżenia nie powstają po to, by piętnować przedsiębiorców, ale natychmiast podjąć działania, takie jak zwrot produktów do sklepów, czy też wycofać je z asortymentu.
Ogłoszenia o skażonej żywności na stronie GIS
Regularnie na stronie Głównego Inspektoratu Sanitarnego pojawiają się ogłoszenia o kolejnych, wycofywanych produktach spożywczych.
Niedawno GIS informował o wycofaniu określonych partii mąki migdałowej ze względu na przekroczenie najwyższego dopuszczalnego poziomu aflatoksyn . Są to substancje produkowane przez grzyby pleśniowe z rodziny Aspergillus, które mają szkodliwy wpływ na zdrowie człowieka.
Czytaj też:
Pestycydy i MOAH w popularnej przyprawie. GIS ostrzega: "Nie jedzcie tego"
Ostrzeżenie GIS. Pieprz syczuański wycofany z obrotu
Niebezpieczna toksyna w napoju z Lidla. GIS wydał ostrzeżenie