Pacjenci.pl Żywienie W tatarze wykryto groźną bakterię. GIS wydał ostrzeżenie
Fot. East News/ Zofia Bazak

W tatarze wykryto groźną bakterię. GIS wydał ostrzeżenie

24 kwietnia 2024
Autor tekstu: Sylwia Wamej

Główny Inspektorat Sanitarny (GIS) po raz kolejny ostrzega. Tym razem chodzi o wykrycie groźnej bakterii Escherichia coli w tatarze wołowym. Zakażenie bakterią STEC może prowadzić do krwotocznego zapalenia okrężnicy lub znacznie rzadziej - bezkrwawej biegunki.

GIS zaapelował, że w przypadku wystąpienia niepokojących objawów po spożyciu mięsa, należy skontaktować się z lekarzem. Natychmiast nakazano też wycofanie produktu z obrotu.

Spożycie skażonego mięsa może poważnie zagrażać zdrowiu

Główny Inspektorat Sanitarny wydał komunikat w związku z wykryciem Escherichia coli wytwarzających toksynę Shiga w tatarze wołowym. Bakteria została wykryta w 4 na 5 badanych próbkach w określonej partii mięsa. GIS  zaapelował, że spożycie mięsa może spowodować niemałe problemy ze zdrowiem.

"Zakażenie bakterią STEC może prowadzić do krwotocznego zapalenia okrężnicy lub znacznie rzadziej, bezkrwawej biegunki. W rzadkich przypadkach może wystąpić znaczne pogorszenie stanu zdrowia objawiające się jako zespół hemolityczno-mocznicowy (ang. hemolytic-uremic syndrome, HUS) lub jeszcze rzadziej jako zakrzepowa plamica małopłytkowa" - poinformował Główny Inspektorat Sanitarny.

Szczegóły dotyczące produktu:

Tatar wołowy, 200 g.

Numer partii: 1032604.

Termin przydatności do spożycia: 26.04.2024.

Producent: Zakłady Mięsne Łuków S.A. Przemysłowa 15, 21-400 Łuków, weterynaryjny numer identyfikacyjny PL 06110266 WE

Mikołaj Roznerski mierzył się z anoreksją: "W najgorszym czasie ważyłem 39 kilo"
Kosztują grosze, a wygładzają zmarszczki jak botoks. Te maści warto kupić

Mięso zostało wycofane z obrotu

GIS podkreślił , że producent po otrzymaniu informacji o nieprawidłowościach produktu, natychmiast uruchomił procedurę wycofania skażonej partii mięsa z obrotu . Z kolei organy urzędowej kontroli żywności mają za zadanie nadzorowanie wycofywania tej partii żywności z obrotu.

Jak wyjaśnia GIS, tego typu ostrzeżenia nie powstają po to, by piętnować przedsiębiorców, ale natychmiast podjąć działania, takie jak zwrot produktów do sklepów, czy też wycofać je z asortymentu.

Ogłoszenia o skażonej żywności na stronie GIS

Regularnie na stronie Głównego Inspektoratu Sanitarnego pojawiają się ogłoszenia o kolejnych, wycofywanych produktach spożywczych.

Niedawno GIS informował o wycofaniu określonych partii mąki migdałowej ze względu na przekroczenie najwyższego dopuszczalnego poziomu aflatoksyn . Są to substancje produkowane przez grzyby pleśniowe z rodziny Aspergillus, które mają szkodliwy wpływ na zdrowie człowieka.

Czytaj też:

Pestycydy i MOAH w popularnej przyprawie. GIS ostrzega: "Nie jedzcie tego"

Ostrzeżenie GIS. Pieprz syczuański wycofany z obrotu

Niebezpieczna toksyna w napoju z Lidla. GIS wydał ostrzeżenie

Ada Hyzopska z "Top Model" o swojej tranzycji. "Świat coraz lepiej reaguje na takich ludzi jak ja"
Ziemniaki a odchudzanie - czy ziemniaki tuczą? Dietetyk tłumaczy
Obserwuj nas w
autor
Sylwia Wamej

Redaktorka serwisu Pacjenci.pl. Absolwentka dziennikarstwa i komunikacji społecznej na UMCS w Lublinie. Piszę m.in. o żywieniu, zdrowiu psychicznym i profilaktyce. Prywatnie miłośniczka podróży, muzyki na żywo i tańców swingowych.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@pacjenci.pl
choroby profilaktyka problemy cywilizacyjne zdrowie psychiczne żywienie zdaniem lekarza uroda i pielęgnacja