Ostrzeżenie GIS. Pieprz syczuański wycofany z obrotu
Jeśli kupowałeś ostatnio pieprz syczuański - uważaj. GIS wydał właśnie ostrzeżenie dotyczącego partii produktu pochodzącej z Chin. Wykryto w niej znacznie przekroczone "poziomy 10 pestycydów".
Szkodliwe pestycydy w pieprzu
Główny Inspektor Sanitarny poinformował o stwierdzeniu wysokiego poziomu obecności węglowodorów aromatycznych olejów mineralnych (MOAH) w partii pieprzu syczuańskiego. Komunikat wydano poprzez System Wczesnego Ostrzegania o Niebezpiecznej Żywności i Paszach.
- Biorąc pod uwagę wykrytą w produkcie obecność zarówno węglowodorów aromatycznych olejów mineralnych (MOAH), jak i pestycydów, należy uznać produkt za szkodliwy dla zdrowia ludzi - podano w ostrzeżeniu GIS.
Zawartość pestycydów oraz węglowodorów aromatycznych jest niebezpieczne dla ludzi - związki działają mutagennie, a ich spożycie może zwiększać ryzyko rozwoju nowotworów.
Na jaki pieprz syczuański uważać?
Główny Inspektorat Sanitarny zadecydował o wycofaniu produktu ze sklepu i podał numer wadliwej partii. Wycofana przyprawa to suszony pieprz syczuański o nazwie Dried Sichuan Pepper marki Golden Lion, sprzedawany w opakowaniach po 300 gram.
Nr partii: 230702.
Data spożycia: 31.12.2026.
Importer: Asian Food Group.
Pieprz syczuański - właściwości
Pieprz syczuański jest przyprawą, która produkowana jest tylko w Chinach. Surowiec wykazuje działanie przeciwgrzybiczne, antybakteryjne oraz wzmacniające odporność. Skutecznie obniża gorączkę i niweluje uciążliwe objawy przeziębienia. Bardzo często znajdziemy go w różnych preparatach wspierających odporność lub w suplementach diety.
Pieprz syczuański wytwarza się z co najmniej czterech gatunków rośliny nazywanej żółtodrzewem - to zmielone łupiny jagód z różnych odmian drzew.
Zobacz też:
Zwykły ból gardła czy coś gorszego? Pierwsze objawy anginy
Nadmierna potliwość to jeden z objawów raka. Szczególnie, kiedy występuje o tej porze
Problemy z jelitami i obniżony nastrój? To może być niedobór tej substancji