Niebezpieczna toksyna w napoju z Lidla. GIS wydał ostrzeżenie
Główny Inspektorat Sanitarny wydał komunikat z ostrzeżeniem dot. napojów oferowanych w sklepach sieci Lidl. W produkcie stwierdzono wysoki poziom groźnej dla zdrowia toksyny. Artykuł został wycofany ze sprzedaży, a jego zwrotu można dokonać w każdym sklepie sieci Lidl bez konieczności okazania paragonu.
Szczegóły dotyczące wycofanej partii produktu
GIS poinformował o przekroczeniu najwyższego dopuszczalnego poziomu patuliny w napoju smoothie owocowym. Tylko partia wskazana w ostrzeżeniu jest objęta wycofaniem. Organy urzędowej kontroli żywności monitorują proces wycofywania.
Szczegóły dotyczące wadliwej partii produktu:
- nazwa produktu: Solevita Smoothie Red Genius, 250 ml.
- data minimalnej trwałości: 13.03.2024,
- wyprodukowano dla firmy Lidl sp. z o.o. sp. k. ul. Poznańska 48, Jankowice, 62-080 Tarnowo Podgórne,
- producent: Molkerei Gropper GmbH & Co KG, 86657 Bissingen, Niemcy.
Lidl podjął decyzję o wycofaniu ze sprzedaży wadliwego produktu
Firma Lidl po otrzymaniu informacji o wadliwości oferowanego produktu, wraz z producentem podjęła decyzję o wycofaniu go ze sprzedaży i nie zaleca jego dalszej konsumpcji.
7 marca Lidl poinformował konsumentów o wycofaniu artykułu z rynku za pośrednictwem strony internetowej lidl.pl oraz plakatów, które umieszczono we wszystkich sklepach sieci Lidl.
Zwrotu wycofanego produktu można dokonać w każdym sklepie sieci Lidl. Nie musimy się martwić, jeśli nie mamy paragonu, bowiem w tej sytuacji ma konieczności jego okazania.
Co to jest patulina?
Patulina jest toksycznym metabolitem wtórnym niektórych gatunków pleśni, które rozwijają się na owocach i warzywach. Wykazuje właściwości mutagenne, teratogenne i rakotwórcze. Ponadto, może przyczyniać się do rozwoju chorób układu oddechowego, osłabienia odporności, uszkodzenia wątroby czy wrzodów żołądka i dwunastnicy. Dopuszczalne poziomy zanieczyszczenia patuliną są ściśle regulowane.
Patulina najczęściej pojawia się na:
- malinach,
- winogronach,
- jabłkach,
- gruszkach,
- ananasach,
- morelach,
- brzoskwiniach,
- nektarynkach,
- bananach,
- pomidorach.
Patulina przybiera postać brązowej plamki na owocu lub warzywie. Wówczas, ich miąższ staje się wodnisty w konsystencji. Jeśli zaobserwujemy takie objawy, powinniśmy wyrzucić produkt, bowiem nie nadaje się on do spożycia. Warto mieć świadomość, że patulina jest odporna na działanie wysokiej temperatury, Co za tym idzie, nie usuniemy jej poddając owoce czy warzywa obróbce termicznej. Spożycie tego związku może powodować silne zatrucia, a długoterminowo prowadzić do rozwoju rożnych groźnych chorób.
źródła: www.gov.pl, spirulina.pl
Przeczytaj też:
Nie lubisz marnować jedzenia? To musisz bezwzględnie wyrzucić
Te owoce są pełne chemii. Ewa Wachowicz ostrzega kupujących w supermarketach
Czy można jeść czarną końcówkę banana? Wiele osób nadal wierzy w ten mit