Pacjenci.pl Profilaktyka i leczenie Warzywo najzdrowsze na świecie. Wspiera serce, obniża ciśnienie krwi
Fot. Canva

Warzywo najzdrowsze na świecie. Wspiera serce, obniża ciśnienie krwi

4 sierpnia 2024
Autor tekstu: Adrianne Mazurek

Rukiew wodna, nazywana rzeżuchą wodną, jest uważana za najzdrowsze warzywo ze względu na swoje bogate właściwości odżywcze. Na co pomaga spożycie warzywa? Jak wygląda rukiew wodna?

Rukiew wodna - jakich witamin dostarcza?

Rukiew wodna jest zarówno warzywem, jak i ziołem. Jest bogata w witaminy K, C, A oraz witaminy z grupy B (w tym kwas foliowy), zawiera znaczące ilości minerałów, takich jak żelazo, wapń, magnez, fosfor i potas . Znajdziemy w niej także antyoksydanty: glukozynolaty, luteinę, zeaksantynę i beta-karoten praz błonnik pokarmowy.

W 100 g rukwi wodnej znajdują się: białka (2,3 g), tłuszcze (0,1 g), węglowodany (1,29 g), błonnik (0,5 g). Kaloryczność rukwi wodnej jest niska, wynosi 11 kcal w 100 g, ma także niski indeks glikemiczny (IG). Warto dodać, iż Amerykańskie Centrum Kontroli Chorób i Prewencji uznało rukiew wodną za najzdrowsze warzywo na świecie.

Pilny komunikat ZUS. Dotyczy 9 mln emerytów i rencistów
Dziewczynka dostała lek za 9 mln złotych. Nie uwierzysz, co stało się po 20 godzinach

Rukiew wodna - wpływ na zdrowie

Regularne spożywanie rukwi wodnej przyczynia się do:

  • obniżenia ciśnienia krwi oraz wspiera prawidłowe funkcjonowanie układu krwionośnego. To za sprawą potasu i magnezu , których warzywo zawiera duże ilości;
  • poprawy pracy układu trawiennego, przeciwdziałaniu zaparciom - a to za sprawą błonnika pokarmowego;
  • zawarte w rukwi przeciwutleniacze ograniczają stan zapalny w organizmie;
  • wysoka zawartość witaminy K wspiera zdrowie kości oraz zapobiega osteoporozie;
  • poprawy odporności - dzięki dużej zawartości witaminy C oraz przeciwutleniaczy;
  • zminimalizowania stresu antyoksydacyjnego;
  • zmniejszenia ryzyka rozwoju nowotworów, dzięki obecności izotiocyjanianów - hamują one namnażanie komórek rakowych i wpływają na charakterystyczny smak warzywa;
  • poprawę procesu przemiany materii;
  • poprawy krzepliwości krwi;
  • obniżenia poziomu trójglicerydów i cholesterolu LDL, podwyższając poziom dobrego cholesterolu HDL.

Rukiew wodna / Canva

Jak spożywać rukiew wodną?

Rukiew wodna ma lekko pikantny smak, nadaje się do wielu potraw - do kanapek, sałatek, past warzywnych, koktajli. Na rynku dostępna jest też rukiew wodna w proszku oraz rukiew suszona. Rukiew można kupić już w sklepach takich sieci jak Lidl czy Biedronka. Cieszy się ona rosnącą popularnością, właśnie przez swoje prozdrowotne właściwości.

Czytaj też:

Taylor Swift otworzyła się na temat śmiertelnej choroby. Gwiazda przeżyła trudne chwile

Fala zakażeń COVID-19 po koncercie Taylor Swift. Fani z Polski powinni uważać

Na gali Grammy pojawiła się nieuleczalnie chora Celine Dione. „Dziękuję wam wszystkim”

Jakim chorobom sprzyja otyłość? Te groźne schorzenia wskazała lekarka
WHO ostrzega przed tym składnikiem. Jest w wielu naszych kosmetykach
Obserwuj nas w
autor
Adrianne Mazurek

Redaktorka prowadząca oraz koordynatorka serwisu Pacjenci.pl. Medyczne nowinki oraz wstydliwe problemy Polaków to coś, o czym lubi pisać najbardziej. Jej celem jest dostarczenie rzetelnej, medycznej wiedzy. W wolnym czasie składa klocki Lego z synami oraz dba o liczną gromadkę swoich zwierząt domowych. 

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@pacjenci.pl
choroby profilaktyka problemy cywilizacyjne zdrowie psychiczne żywienie zdaniem lekarza uroda i pielęgnacja dziecko