Wysoki poziom cholesterolu latami może nie wydawać wyraźnych objawów. Zdarza się, że wychodzi na jaw dopiero po udarze lub zawale, którego jest przyczyną. Są jednak pewne subtelne symtopmy, które mogą go zdradzać. Niektóre z nich można zauważyć na stopach.
Ta choroba najczęściej kojarzona jest z sercem, przede wszystkim z udarami, ale trzeba wiedzieć, że może ona również dotknąć tętnic kończyn dolnych. Zwężenie ich światła, spowodowane odkładaniem się blaszki miażdżycowej, ogranicza przepływ krwi, a przez to tlen i inne składniki odżywcze nie są w prawidłowy sposób dostarczane do odcinków końcowych, czyli właśnie nóg. Jak się zorientować, że możemy mieć z tym problem? Jednym z takich wyraźnych sygnałów są stale zimne stopy – nawet w gorące dni i w ciepłych pomieszczeniach. Inne niepokojące objawy to mrowienie, drętwienie oraz obrzęki nóg.
To mięso bardzo rzadko gości na naszych stołach, choć pod wieloma względami przewyższa inne rodzaje mięsa, takie jak wołowina czy wieprzowina. Kozina jest chuda, bogata w składniki odżywcze i sprzyja obniżeniu poziomu cholesterolu – jest wiele powodów, by włączyć ją do swojej diety.
Z niejasnych powodów Twój cholesterol jest wciąż za wysoki, mimo że dobrze się odżywiasz i uważasz, że prowadzisz zdrowy styl życia? Pojęcia zdrowej diety lub zdrowego stylu życia są dosyć subiektywne, jeśli nie trzymamy się pewnych wytycznych. A te regulują nasze codzienne zachowania w celu profilaktyki zdrowotnej. Zwłaszcza jeśli chodzi o cholesterol. Dlaczego cholesterol jest tak istotny? Od jego stężenia może zależeć nasze zdrowie, ale też ryzyko zapadalności na różne choroby. To problem tzw. chorób cywilizacyjnych, który dotyczy większości osób na świecie. W Polsce ok. 60 proc. osób zmaga się z podwyższonym poziomem cholesterolu, tylko kilka, kilkanaście procent z nich jest tego świadoma. Między innymi z tego powodu monitorowanie jego poziomu wpisane jest w profilaktykę zdrowotną.
Miażdżyca kojarzy się z chorobą serca, ale dotknąć może także tętnic kończyn dolnych. Ich światło ulega zwężeniu na skutek odkładania się różnych substancji, m.in. cholesterolu, co skutkuje tym, że do nóg dociera mniej krwi, a tym samym tlenu i składników odżywczych.Jakie daje to objawy? Naszą uwagę zwrócić powinny chociażby ciągle zimne stopy – nawet w gorące dni, nawet w ciepłym pomieszczeniu. Podobnie – obrzęki i drętwienia.
Tętnice są naczyniami krwionośnymi, które odprowadzają krew z serca i przenoszą ją do innych narządów w ciele. Są sytuacje, kiedy tętnice są bardziej narażone na potencjalne zablokowanie - mowa tu o występującej miażdżycy, która stanowi zagrożenie dla zdrowia, a nawet życia. Organizm, kiedy choroba postępuje, wysyła jednak sygnały ostrzegawcze.
Ich spożycie to prosta droga do rozwoju otyłości i miażdżycy. W innych krajach zakazano je już dawno - w Danii w 2003 roku, czyli 10 lat temu! W Polsce są nadal dostępne, chociaż w 2021 roku ograniczono dopuszczalną ich ilość. O czym mowa? O szalenie szkodliwych tłuszczach trans, które Polacy jedzą na kilogramy!
Przez wiele lat jedynym objawem, który widać, są problemy z paznokciami i skórą. Podwyższony poziom cholesterolu może rozwijać się w ukryciu, a subtelne sygnały, które wysyła organizm, łatwo mogą być zbagatelizowane. Wysokie stężenie cholesterolu jest bardzo niebezpieczne dla zdrowia i może prowadzić do poważnych chorób, z udarem mózgu i zawałem serca na czele.
Boimy się cholesterolu. Z zaniepokojeniem czekamy na wyniki krwi, by sprawdzić jego poziom. I słusznie, ponieważ zbyt duża ilość cholesterolu nie jest bezpieczna dla zdrowia.Dlatego trzeba bardzo uważać na jego poziom. Część cholesterolu jest produkowana naturalnie przez nasz organizm, część jednak dostarczamy z pożywieniem. W niektórych produktach jest go szczególnie dużo, więc jeśli mamy podwyższone wyniki, warto ograniczyć ich spożycie. Lekarz podpowiada, czego lepiej unikać.
Choć zdajemy sobie sprawę z tego, że masło nie jest najlepszym wyborem, to i tak najczęściej pojawia się w naszej kuchni. Warto jednak postawić na zamienniki masła, które są znacznie zdrowsze. Podpowiadamy, które produkty warto kupić podczas najbliższych zakupów.Dlaczego masło jest niezdrowe? W przeciwieństwie do tłuszczów roślinnych jest źródłem kwasów nasyconych i cholesterolu. Jeśli mamy problem z jego poziomem lub znajdujemy się w grupie ryzyka chorób kardiologicznych, powinniśmy znacznie ograniczyć jego spożywanie i sięgać po tłuszcze pochodzenia roślinnego.
Miażdżyca to choroba, która daje nie tylko dolegliwości fizyczne, ale dotyka również psychicznie. Związane jest to z niedokrwieniem mózgu. Gdy choroba uszkadza tętnice mózgu, dochodzi wtedy do jego niedotlenienia, wskutek czego zaczynają pojawiać się psychiczne zaburzenia. O tym, jakie są objawy psychiczne miażdżycy, opowiedział dr n. med. Marcin Wełnicki, specjalista chorób wewnętrznych, farmakolog kliniczny, Adiunkt III Kliniki Chorów Wewnętrznych i Kardiologii Warszawskiego Uniwersytetu Medycznego.
Zawał serca z roku na rok dotyka znaczną ilość społeczeństwa. Jest to obumarcie fragmentu mięśnia sercowego, spowodowane jego niedokrwieniem tzn. nieodpowiednim zaopatrzeniem go w krew oraz tlen. Przyczyn tego groźnego zjawiska jest wiele i często jest skutkiem niezdrowego trybu życia. Jednak, czy ryzyko zawału może być wrodzone? Odpowiedź poniżej. Artykuł powstał na podstawie rozmowy z kardiologiem sportowym, prof. dr hab. n. med. Łukaszem Małkiem.