Boimy się cholesterolu. Z zaniepokojeniem czekamy na wyniki krwi, by sprawdzić jego poziom. I słusznie, ponieważ zbyt duża ilość cholesterolu nie jest bezpieczna dla zdrowia.Dlatego trzeba bardzo uważać na jego poziom. Część cholesterolu jest produkowana naturalnie przez nasz organizm, część jednak dostarczamy z pożywieniem. W niektórych produktach jest go szczególnie dużo, więc jeśli mamy podwyższone wyniki, warto ograniczyć ich spożycie. Lekarz podpowiada, czego lepiej unikać.
Choć zdajemy sobie sprawę z tego, że masło nie jest najlepszym wyborem, to i tak najczęściej pojawia się w naszej kuchni. Warto jednak postawić na zamienniki masła, które są znacznie zdrowsze. Podpowiadamy, które produkty warto kupić podczas najbliższych zakupów.Dlaczego masło jest niezdrowe? W przeciwieństwie do tłuszczów roślinnych jest źródłem kwasów nasyconych i cholesterolu. Jeśli mamy problem z jego poziomem lub znajdujemy się w grupie ryzyka chorób kardiologicznych, powinniśmy znacznie ograniczyć jego spożywanie i sięgać po tłuszcze pochodzenia roślinnego.
Miażdżyca to choroba, która daje nie tylko dolegliwości fizyczne, ale dotyka również psychicznie. Związane jest to z niedokrwieniem mózgu. Gdy choroba uszkadza tętnice mózgu, dochodzi wtedy do jego niedotlenienia, wskutek czego zaczynają pojawiać się psychiczne zaburzenia. O tym, jakie są objawy psychiczne miażdżycy, opowiedział dr n. med. Marcin Wełnicki, specjalista chorób wewnętrznych, farmakolog kliniczny, Adiunkt III Kliniki Chorów Wewnętrznych i Kardiologii Warszawskiego Uniwersytetu Medycznego.
Zawał serca z roku na rok dotyka znaczną ilość społeczeństwa. Jest to obumarcie fragmentu mięśnia sercowego, spowodowane jego niedokrwieniem tzn. nieodpowiednim zaopatrzeniem go w krew oraz tlen. Przyczyn tego groźnego zjawiska jest wiele i często jest skutkiem niezdrowego trybu życia. Jednak, czy ryzyko zawału może być wrodzone? Odpowiedź poniżej. Artykuł powstał na podstawie rozmowy z kardiologiem sportowym, prof. dr hab. n. med. Łukaszem Małkiem.