Wyższe dawki witaminy D niezwykle korzystne dla zdrowia. Nowe badania zaskakują
Z najnowszych badań wynika, że suplementacja witaminą D w wysokich dawkach może przynieść zaskakująco korzystne skutki dla organizmu. Naukowcy przeprowadzili metaanalizę 99 randomizowanych badań, której wioski naprawdę warto poznać.
Okazało się, że przyjmowanie witaminy D w wysokich dawkach pomaga obniżyć ciśnienie krwi, poziom cholesterolu oraz glukozy na czczo, szczególnie u osób starszych oraz z niskim poziomem tej witaminy w organizmie.
Wnioski z analizy badań
W Science Direct przeprowadzono metaanalizę (czyli analizę danych z wielu badań), która rzuca nowe światło na postrzeganie suplementacji witaminą D w kontekście ryzyka kardiometabolicznego. W analizie uwzględniono dane z 99 badań z udziałem 17 656 uczestników, różnych grup etnograficznych, z przewagą Japończyków. Oceniano ich ciśnienie krwi , poziom cholesterolu , glikemię i inne wskaźniki zdrowia metabolicznego.
Uczestnicy badań przyjmowali średnio 3320 IU witaminy D dziennie (od 40 do 120 000 IU/dzień). Okazało się, że wyższe dawki tej witaminy przyniosły pacjentom szereg korzyści zdrowotnych, zwłaszcza w przypadku osób starszych, nieotyłych i z niskim poziomem witaminy D w organizmie.
Jak suplementacja witaminą D wpłynęła na zdrowie uczestników badań?
Naukowcy zajmujący się metaanalizą odkryli, że suplementacja witaminą D w wyższej dawce, średnio 3320 IU dziennie, spowodowała u pacjentów obniżenie:
- ciśnienia skurczowego o 2,04 mmHg oraz rozkurczowego o 3,00 mmHg,
- poziomu cholesterolu całkowitego (TC) o 0,12 mmol/L,
- poziomu glukozy na czczo (FBG) o 0,13 mmol/L,
- poziomu hemoglobiny glikowanej (HbA1c) o 0,09%,
- poziomu insuliny na czczo o 7,61 pmol/L.
„Korzyści witaminy D były najbardziej widoczne w badaniach przeprowadzonych na osobach spoza kultury zachodniej, u których wyjściowe stężenie 25-hydroksywitaminy D (25[OH]D) było niższe niż 15,0 ng·mL −1, nie były otyłe (wskaźnik masy ciała (BMI) < 30 kg·m −2 ) i były starsze (wiek ≥ 50 lat)” – czytamy w badaniu.
Ponadto lepsze rezultaty w zakresie obniżenia ciśnienia krwi, poziomu cholesterolu i glikemii, pokazały badania, w których suplementacja witaminą D trwała minimum 3 miesiące.
Suplementacja witaminą D poprawia ciśnienie, cholesterol i glikemię
Wnioski naukowców są jednoznaczne. Suplementacja witaminą D obniża, i to w sposób istotny, zarówno ciśnienie skurczowe, jak i rozkurczowe, zwłaszcza w grupach o niższym wyjściowym poziomie 25(OH)D, BMI poniżej 30, oraz przy wyższych dawkach witaminy D (co najmniej 3320 IU na dzień).
Suplementacja witaminy D zmniejsza poziom cholesterolu całkowitego i lipoprotein niskiej gęstości (LDL-C) u uczestników z wysokim wyjściowym poziomem witaminy D oraz dłuższą suplementacją – co najmniej 3 miesiące. Efekty te były bardziej widoczne u osób starszych i w populacjach spoza krajów Zachodu.
Przyjmowanie witaminy D ma również korzystny wpływ na poziom glukozy na czczo, hemoglobiny glikowanej i insuliny na czczo, zwłaszcza w grupach o niskim wyjściowym poziomie 25(OH)D, niższym BMI oraz przy dłuższych okresach suplementacji. Te efekty również lepiej widoczne były u osób spoza Zachodu.
Źródło: sciencedirect.com/science/article/pii/S2095809924003990#s0075, rynekzdrowia.pl
Zobacz także:
To musisz łykać po 50. Witamina D i wapń to tylko początek
Niedobór witaminy B12 może napytać nam biedy. Oto sygnały
Czy nadmiar tych witamin powoduje trądzik i pogarsza jakość skóry? Lekarka nie ma wątpliwości