1 błąd i masło zamienia się w trutkę. Popełnia go mnóstwo osób
Masło to niekwestionowany król polskich stołów, dodawane do kanapek, pieczenia i smażenia. Niestety wystarczy jeden błąd, aby z przysmaku zmieniło się w szkodliwą toksynę. Oto, czego nie powinieneś robić z masłem, jeśli zależy Ci na zdrowiu.
Smażenie na maśle to zły pomysł
Masło jest uwielbiane za swój kremowy smak i zdolność do nadawania potrawom delikatnej konsystencji. Jednak jego stosowanie do smażenia kryje poważne pułapki.
Podgrzewanie masła powyżej punktu dymienia prowadzi do powstawania wolnych rodników i toksycznej akroleiny. Wolne rodniki przyczyniają się do starzenia się komórek, a akroleina może wywoływać stany zapalne błon śluzowych i przyspieszać rozwój komórek rakowych. Wszystko to sprawia, że smażenia na maśle należy unikać .
Co zamiast masła do smażenia?
Lepszym wyborem od masło w kostce na pewno jest masło klarowane. W procesie klarowania usuwane są białka i inne zanieczyszczenia, pozostawiając czysty tłuszcz o znacznie wyższym punkcie dymienia.
Masło klarowane
można przygotować w domu, delikatnie podgrzewając zwykłe masło i usuwając powstały kożuszek. W sklepach dostępne są również gotowe opakowania masła klarowanego, jednak są one dość drogie – 500 g takiego masła może kosztować nawet 35 zł.
Inne alternatywy to
oleje roślinne o wysokim punkcie dymienia
, takie jak olej rzepakowy, kokosowy czy z pestek winogron. Ważne, by wybierać te rafinowane, stworzone z myślą o smażeniu.
Dietetyk o maśle. Nie jest tak zdrowe, jak sądzimy
Dr Damian Parol, dietetyk śledzony na Facebooku przez ponad 70 tys. osób podkreśla na swoim blogu , że masło ma więcej szkodliwych tłuszczów trans niż współczesne margaryny.
Dodatkowo zawiera 60 proc. nasyconych kwasów tłuszczowych, co podnosi poziom „złego” cholesterolu LDL i zwiększa ryzyko chorób sercowo-naczyniowych , takich jak miażdżyca czy zawał. Według dietetyka osoby z zaburzeniami lipidowymi powinny sięgać raczej po margaryny o obniżonej zawartości tłuszczów trans.
"
Masło jest generalnie gorszym wyborem
niż margaryna do smarowania kanapek – szczególnie u osób, które mają zaburzenia lipidowe, a ten problem jest powszechny w Polsce i szacuje się, że nawet 60% dorosłych Polaków ma podwyższone stężenie cholesterolu LDL8"
– podsumowuje dr Damian Parol.
Zobacz też:
To jedno z najzdrowszych mięs. Odchudza i zbija cholesterol. W Polsce praktycznie go nie jemy
Taką sól znajdziesz w każdym sklepie. Dietetyczka: Nie powinna być sprzedawana w Polsce
Działają na zakrzepy jak najlepszy rozpuszczalnik. Jedz każdego dnia, a organizm ci podziękuje