Pacjenci.pl Żywienie 1 błąd i masło zamienia się w trutkę. Popełnia go mnóstwo osób
Fot. Shutterstock / Arina P Habich

1 błąd i masło zamienia się w trutkę. Popełnia go mnóstwo osób

13 grudnia 2024
Autor tekstu: Daria Siemion

Masło to niekwestionowany król polskich stołów, dodawane do kanapek, pieczenia i smażenia. Niestety wystarczy jeden błąd, aby z przysmaku zmieniło się w szkodliwą toksynę. Oto, czego nie powinieneś robić z masłem, jeśli zależy Ci na zdrowiu.

Smażenie na maśle to zły pomysł

Masło jest uwielbiane za swój kremowy smak i zdolność do nadawania potrawom delikatnej konsystencji. Jednak jego stosowanie do smażenia kryje poważne pułapki.

Podgrzewanie masła powyżej punktu dymienia prowadzi do powstawania wolnych rodników i toksycznej akroleiny. Wolne rodniki przyczyniają się do starzenia się komórek, a akroleina może wywoływać stany zapalne błon śluzowych i przyspieszać rozwój komórek rakowych. Wszystko to sprawia, że smażenia na maśle należy unikać .

Co mówią chorzy przed śmiercią? Onkolog wskazał cztery zdania
Co jest zdrowsze – masło czy margaryna? Znany dietetyk stawia sprawę jasno

Co zamiast masła do smażenia?

Lepszym wyborem od masło w kostce na pewno jest masło klarowane. W procesie klarowania usuwane są białka i inne zanieczyszczenia, pozostawiając czysty tłuszcz o znacznie wyższym punkcie dymienia.

Masło klarowane można przygotować w domu, delikatnie podgrzewając zwykłe masło i usuwając powstały kożuszek. W sklepach dostępne są również gotowe opakowania masła klarowanego, jednak są one dość drogie – 500 g takiego masła może kosztować nawet 35 zł.

Inne alternatywy to oleje roślinne o wysokim punkcie dymienia , takie jak olej rzepakowy, kokosowy czy z pestek winogron. Ważne, by wybierać te rafinowane, stworzone z myślą o smażeniu.

Dietetyk o maśle. Nie jest tak zdrowe, jak sądzimy

Dr Damian Parol, dietetyk śledzony na Facebooku przez ponad 70 tys. osób  podkreśla na swoim blogu , że masło ma więcej szkodliwych tłuszczów trans niż współczesne margaryny.

Dodatkowo zawiera 60 proc. nasyconych kwasów tłuszczowych, co podnosi poziom „złego” cholesterolu LDL i zwiększa ryzyko chorób sercowo-naczyniowych , takich jak miażdżyca czy zawał. Według dietetyka osoby z zaburzeniami lipidowymi powinny sięgać raczej po margaryny o obniżonej zawartości tłuszczów trans.


" Masło jest generalnie gorszym wyborem niż margaryna do smarowania kanapek – szczególnie u osób, które mają zaburzenia lipidowe, a ten problem jest powszechny w Polsce i szacuje się, że nawet 60% dorosłych Polaków ma podwyższone stężenie cholesterolu LDL8" – podsumowuje dr Damian Parol.

Zobacz też:
To jedno z najzdrowszych mięs. Odchudza i zbija cholesterol. W Polsce praktycznie go nie jemy

Taką sól znajdziesz w każdym sklepie. Dietetyczka: Nie powinna być sprzedawana w Polsce

Działają na zakrzepy jak najlepszy rozpuszczalnik. Jedz każdego dnia, a organizm ci podziękuje

Mąka kokosowa. Bez glutenu, dobra na cholesterol i dla cukrzyków
Choroba małych naczyń mózgowych to częsta przyczyna udaru. Jakie daje objawy?
Obserwuj nas w
autor
Daria Siemion

Dziennikarka z 10-letnim stażem. Pisała dla tytułów takich jak Focus, Focus Medycyna, National Geographic, Krytyka Polityczna, na:Temat. Najchętniej porusza tematykę chorób i profilaktyki. Z wykształcenia lingwistka i zoopsycholog. W wolnych chwilach uprawia wspinaczkę i trenuje psy.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@pacjenci.pl
#PrawoiZdrowie choroby profilaktyka problemy cywilizacyjne żywienie zdaniem lekarza uroda i pielęgnacja dziecko