Wyszukaj w serwisie
#PrawoiZdrowie choroby profilaktyka problemy cywilizacyjne żywienie zdaniem lekarza uroda i pielęgnacja dziecko
Pacjenci.pl > Żywienie > Mąka kokosowa. Bez glutenu, dobra na cholesterol i dla cukrzyków
Marta Uler
Marta Uler 29.11.2024 07:00

Mąka kokosowa. Bez glutenu, dobra na cholesterol i dla cukrzyków

Mąka kokosowa - właściwości
Fot. Canva/pixelshot

Mąka pszenna może powoli odchodzić do lamusa. Coraz więcej osób chce się zdrowo odżywiać, a ten biały, rafinowany produkt do najzdrowszych z pewnością nie należy. To źródło węglowodanów prostych, które błyskawicznie podnoszą poziom cukru we krwi. Choćby tylko z tego względu produkty z pszennej mąki nie są polecane przy cukrzycy.

Czym zatem zastąpić tę najpopularniejszą mąkę? Wybór jest naprawdę szeroki. Możemy sięgnąć po mąkę ryżową, kukurydzianą, gryczaną, owsianą, a na szczególną uwagę zasługuje mąka kokosowa. Właśnie tą zainteresować powinni się cukrzycy.

Mąka kokosowa – co to za produkt?

Mąka kokosowa to produkt powstający z miąższu orzecha kokosowego. Po wyciśnięciu z niego oleju i wysuszeniu, pozostaje suchy, delikatny proszek, który jest już gotowy do użycia w kuchni – to właśnie mąka kokosowa. To naturalny, bezglutenowy zamiennik tradycyjnych mąk, który w dodatku charakteryzuje się lekko słodkawym smakiem i wyrazistym aromatem kokosa.

Mąka kokosowa ma naprawdę cenne dla zdrowia właściwości. Zawiera niewielkie ilości węglowodanów, dzięki czemu jest idealna dla osób na diecie niskowęglowodanowej oraz diabetyków. Ma niski indeks glikemiczny IG = 35. Co więcej, w przeciwieństwie do mąk zbożowych, nie zawiera glutenu, dlatego jest bezpieczna dla osób z celiakią lub nietolerancją tego białka.

Ponadto mąka kokosowa jest bogactwem błonnika. Zawiera go kilka razy więcej niż mąka pszenna. Dzięki temu wspiera trawienie, reguluje poziom cukru we krwi i zapewnia uczucie sytości na dłużej.

Czekasz na wizytę do lekarza ponad 60 dni? Lepiej idź prywatnie. Posłowie chcą, by zapłacił za to NFZ To nietypowy objaw autyzmu. Psychologowie zwracają uwagę na sposób poruszania się

Maka kokosowa – właściwości

Dzięki włączeniu do diety mąki kokosowej nasze zdrowie może tylko zyskać, a to dlatego, że:

  • reguluje poziomu cukru we krwi – dzięki niskiemu IG nie powoduje gwałtownych skoków cukru, natomiast zawarty w niej błonnik opóźnia wchłanianie glukozy. Mąka kokosowa jest zatem polecana dla cukrzyków i osób z insulinoopornością,
     
  • wspiera serce – w mące kokosowej znajdują się tłuszcze nasycone, w tym kwas laurynowy, który wspiera poziom dobrego cholesterolu (HDL). Regularne jej spożywanie może pomóc w zmniejszeniu ryzyka chorób sercowo-naczyniowych. Mąka kokosowa zawiera cenne minerały, w tym żelazo, które wspiera produkcję czerwonych krwinek, oraz potas, pomagający w regulacji ciśnienia krwi,
     
  • dba o odporność – kwas laurynowy ma także właściwości przeciwwirusowe i przeciwgrzybicze,
     
  • wspomaga utrzymanie szczupłej sylwetki – mąka kokosowa ma mniej kalorii (324 kcal) niż tradycyjna mąka pszenna (364), co czyni ją świetnym wyborem dla osób na diecie redukcyjnej.

Jak używać mąki kokosowej?

To, co trzeba wziąć pod uwagę, kiedy chcemy użyć mąki kokosowej, to jej duża chłonność, w związku z czym nie trzeba dodawać jej do potraw dużo. Jeśli chcemy zastępować nią mąkę pszenną, np. w wypiekach, to musimy odmierzać mniejsze ilości. Na przykład, jeśli w przepisie użyto jednej szklanki mąki pszennej, mąkę kokosową można stosować w ilości około 1/3 do 1/2 szklanki, dodając więcej płynów lub jajek, aby zachować odpowiednią konsystencję ciasta.

Można ją wykorzystać na wiele sposobów:

  • do wypieków – ma lekko słodki smak, w związku z czym jest idealna do przygotowania ciast, muffinek czy naleśników bezglutenowych,
     
  • do zagęszczania potraw – można zastąpić nią tradycyjną mąkę w sosach czy zupach, 
     
  • jako panierka – ciekawym pomysłem jest obtaczanie mięsa lub ryb, zwłaszcza jeśli preferujesz kuchnię keto lub low-carb,
     
  • do koktajli i smoothie – dodanie łyżki mąki kokosowej zwiększa zawartość błonnika i wzbogaca napój o nutę kokosa.

Kto nie może jeść mąki kokosowej?

Niestety, choć mąka kokosowa ma tyle zalet, nie dla każdego jest wskazana. Uważać powinny osoby z alergią na orzechy, w tym kokosy, oraz z zespołem jelita drażliwego (IBS). Choć zawarty w niej błonnik dla wielu jest dużą zaletą, akurat przy problemach z układem pokarmowym może powodować wzdęcia, bóle brzucha i biegunki.

Również osoby z zaburzeniami metabolizmu tłuszczów, np. z zespołem metabolicznym, powinny konsultować jej spożycie z dietetykiem. Należy pamiętać, że mimo tego, iż mąka kokosowa zawiera mniej tłuszczu niż sam miąższ kokosa, nadal jest dość kaloryczna i zawiera tłuszcze nasycone.

Zobacz także:

Tej przyprawy powinno się unikać jak ognia. A Polacy wciąż dodają ją do zup

Stulatkowie kochają ten napój. Oto sekret do długowieczności z “niebieskich stref”

Zakazane połączenia. Fermentują w jelitach, powodują zaparcia, wzdęcia i zgagę