Babka płesznik - ulubiona roślina proktologów. Jaką rolę odgrywa w leczeniu hemoroidów?
Babka płesznik to roślina powszechnie stosowana w lecznictwie. Wykazuje podobne właściwości co siemię lniane, jednak to właśnie ona zyskała miano „ulubieńca proktologów”. Jakie są właściwości zdrowotne babki płasznik? Jaką rolę odkrywa w profilaktyce i leczeniu choroby hemoroidalnej?
Co to jest babka płesznik?
Babka płesznik (łac. Plantago psyllium ) to roślina z rodziny babkowatych, rosnąca w klimacie śródziemnomorskim. Jej nasiona są małe, podłużne i mają brązowy kolor. Wyglądem przypominają popularne w Polsce nasiona siemienia lnianego.
Właściwości babki płesznik i jej rola w leczeniu hemoroidów
Nasiona babki płesznik zawierają białka, tłuszcze, polisacharydy i fitosterole, a ich największym bogactwem jest błonnik. W 100 gramach nasion znajdziemy prawie 70 gram błonnika! Pod względem jego zawartości, babka bije na głowę siemię lniane. Ważnym składnikiem nasion babki (obecnym w ich łupinach) jest śluzowaty polisacharyd, który posiada właściwości powlekające, nawilżające i odżywcze.
Babka płesznik jest zalecana przy dolegliwościach układu pokarmowego, głównie przy problemach z wypróżnieniami. Nasiona babki po dotarciu do jelita grubego, hamują wchłanianie wody, zwiększając swoją objętość i ułatwiając wypróżnienia. Dzięki tym właściwościom babka jest stosowana w leczeniu choroby hemoroidalnej, będącej następstwem zaparć. Ponadto śluz zawarty w babce powleka krwawiące hemoroidy, działa przeciwzapalnie, a także łagodzi ból i przyspiesza proces gojenia. Ponadto b abka płesznik wspiera f lorę bakteryjną jelit, działa osłonowo i łagodzi objawy biegunki.
„ Osobiście najbardziej preferuję babkę płaszczyk jako bogate źródło błonnika. Zalecaną dawką dzienną są dwie, trzy łyżki stołowe. Musimy także pamiętać o dużej podaży wody, gdyż sam błonnik bez płynów może mieć działanie odwrotne i wręcz nasilać zaparcia.” - powiedział proktolog, chirurg transplantolog dr n. med. Andrzej Berman.
Jak spożywać babkę płesznik?
2-3 łyżeczki nasion zalejmy szklanką wody i wymieszajmy. Po kilku minutach nasiona spęcznieją i pokryją się śluzem. Po ponownym wymieszaniu możemy wypić mieszankę. Najlepiej spożywajmy ją przed posiłkiem. Nasiona babki można także stosować jako dodatek do jogurtów, sałatek, deserów i innych dań.