Biała kiełbasa nie dla wszystkich. Tym osobom może zaszkodzić
Biała kiełbasa to produkt, którego nie może zabraknąć na wielkanocnym stole. Niektórzy jedzą ją z żurkiem, inni z barszczem, a jeszcze inni z chrzanem i chlebem. Niestety produkt kupiony w sklepie może zawierać szkodliwe substancje – konserwanty i wzmacniacze smaku. Są też osoby, które ze względów zdrowotnych, powinny unikać tego przysmaku.
Biała kiełbasa może zaszkodzić osobom zmagającym się z nadciśnieniem tętniczym i wysokim poziomem cholesterolu. To jednak nie koniec. Kto jeszcze powinien jej unikać?
Co jest w składzie białej kiełbasy?
Biała kiełbasa to wielkanocny przysmak składający się z wieprzowiny , najczęściej z łopatki, boczku i podgardla. Swój bladoróżowy kolor zawdzięcza użytym składnikom – różowemu mięsie i jasnemu tłuszczowi.
100 g białej kiełbasy zawiera ponad 300 kcal i aż 23 g tłuszczu. Dodatkowo w takiej porcji (a tyle mniej więcej waży jedna kiełbasa typowej wielkości) znajdziemy 14,37 gram białka i 0,1 g błonnika. Jest to zatem produkt wysokokaloryczny.
Niestety biała kiełbasa zawiera też
duże ilości cholesterolu
– składnika, który sprzyja rozwojowi miażdżycy. Wystarczy zjeść 2,5 kiełbasy, aby przewyższyć zalecaną dzienną ilość cholesterolu, a przecież w Wielkanoc jemy też inne jego źródła, np. majonez i jajka.
Czy biała kiełbasa jest zdrowa?
To, czy biała kiełbasa będzie zdrowa, zależy zarówno od rodzaju użytego mięsa – jego gatunku, jakości, jak i od użytych konserwantów, a ponieważ biała kiełbasa jest produktem surowym, ich użycie jest niezbędne.
Najbardziej szkodliwe konserwanty wykorzystywane do produkcji białej kiełbasy to azotan potasu (E252) i glutaminian sodu (E621). Ten pierwszy zwiększa ryzyko raka, a drugi może wywoływać bóle głowy.
Nie oznacza to jednak, że biała kiełbasa jest niezdrowa i nie można jej jeść. Niezwykle istotne jest czytanie etykiet ze składem produktu i wybieranie tych z jak najmniejszą ilością E. Są jednak osoby, które powinny ograniczyć spożywania białej kiełbasy.
Kto nie może jeść białej kiełbasy?
Białej kiełbasy powinny unikać osoby z wysokim cholesterolem LDL , a także cierpiące na hipercholesterolemię rodzinną – nieprawidłowy stan, który może powodować poważne konsekwencje zdrowotne.
Osoby, które powinny unikać białej kiełbasy:
- chorzy na nadciśnienie,
- chorzy na miażdżycę,
- osoby redukujące masę ciała,
- osoby z wysokim cholesterolem,
- osoby z hipercholesterolemią.
U niektórych tych osób zjedzenie nawet niewielkiej ilości białej kiełbasy, może drastycznie podwyższyć poziom cholesterolu, odkładając go w ścianach naczyń krwionośnych, co w dłuższej perspektywie może doprowadzić do zatorów.
Przypomnijmy, że zatory tętnicze grożą zawałem serca , udarem mózgu, niedokrwieniem kończyn, obumarciem narządów. Dodatkowo udary są najczęstszą przyczyną niepełnosprawności u osób dorosłych.
Jak wybrać dobrą kiełbasę na Wielkanoc?
Kupując białą kiełbasę, należy zwrócić uwagę przede wszystkim na jej skład, a w dalszej kolejności na kolor , który powinien być lekko różowy . Kiełbasa nie powinna być zbyt jasna, bez dodatku różu, ponieważ oznacza to wysoką zawartość tłuszczu.
Świeża kiełbasa powinna być sucha . Nieświeży produktów będzie lepki, śliski – lepiej zrezygnować z takiego zakupu, ponieważ zjedzenie popsutej kiełbasy może skończyć się zatruciem pokarmowym, a nawet śmiercią.
Kolejną rzeczą, na którą warto zwrócić uwagę, jest
zapach
– powinien być delikatny z
wyczuwalną wonią ziół
. Produkt najlepiej kupować w miejscach, gdzie znane jest jego pochodzenie.
źródło: FoodFakty, Uniwersytet Przyrodniczy we Wrocławiu
Zobacz też:
Jesz czerwone mięso? Grożą Ci trzy poważne choroby. Naukowcy alarmują
Śmiertelne zatrucie mięsem w Nowej Dębie. Policja ostrzega
Nie kupuj mięsa na bazarze. Możesz sobie poważnie zaszkodzić