Co jest zdrowsze – masło czy margaryna? Znany dietetyk stawia sprawę jasno
Od dzieciństwa wpaja się nam, że masło jest zdrowe, a margaryna nie. Dietetyk dr Damian Parol sprawdził, ile w tym prawdy. Wyniki jego "śledztwa" mogą szokować.
Dr Damian Parol to znany w mediach społecznościowych dietetyk. Jego profil na Facebooku śledzi ponad 70 tys. osób. Oto co miał do przekazania na temat masła i margaryny.
Masło źródłem szkodliwych tłuszczów
"Wiele osób będzie zaskoczonych, ale masło ma więcej szkodliwych tłuszczów trans niż współcześnie produkowane margaryny. Kiedyś faktycznie margaryny były w nie niesłychanie bogate, ale zmiana technologii pozwoliła zminimalizować ich powstawanie " – czytamy na blogu dietetyka dr Damiana Parola .
Ekspert zwraca uwagę, że współcześnie produkowane margaryny mają maksymalnie 3 proc. szkodliwych tłuszczów trans, natomiast masło ma ich aż dwa razy więcej , bo 6 proc.
Tłuszcze trans są bardzo szkodliwe , występują głównie w wysoko przetworzonej żywności, jak np. dania instant, ciastka, chipsy. Ich nadmierne spożycie zwiększa ryzyko chorób krążenia takich jak nadciśnienie czy miażdżyca . Ponadto tłuszcze trans powodują wzrost stężenia "złego" cholesterolu LDL.
Chorujesz na serce? Wybierz margarynę
"Jednak to nie zawartość tłuszczów trans jest najważniejszą różnicą między masłem a margaryną – najważniejsza jest
zawartość nasyconych kwasów tłuszczowych
. Zawartość nasyconych kwasów tłuszczowych
w maśle wynosi około 60 proc.
. Natomiast w margarynie jest to przeciętnie połowę mniej"
– czytamy na stronie
damianparol.com
.
Nasycone kwasy tłuszczowe
występują zarówno w tłuszczach zwierzęcych, jak i roślinnych. Działają na organizm w ten sposób, że
podnoszą poziom cholesterolu
, zwiększając tym samym ryzyko chorób sercowo-naczyniowych, takich jak
choroba wieńcowa
, miażdżyca czy zawał (rocznie doświadcza go nawet 80 tys. Polaków!).
"Masło jest generalnie gorszym wyborem niż margaryna do smarowania kanapek – szczególnie u osób, które mają zaburzenia lipidowe, a ten problem jest powszechny w Polsce i szacuje się, że nawet 60% dorosłych Polaków ma podwyższone stężenie cholesterolu LDL8" – podsumowuje dr Damian Parol.
Jak wybrać dobrą margarynę? Nie daj się nabrać
Niestety na sklepowych półkach znajdziemy wiele margaryn z kiepskim składem . Z badań Narodowego Centrum Edukacji Żywieniowej wynika, że chociaż większość margaryn charakteryzuje się niską zawartością szkodliwych tłuszczy, to w pojedynczych próbkach margaryn twardych (w kostce) było ich nawet 20 proc.
"Zwracajmy uwagę na rodzaj użytego oleju – najlepiej, aby oleje z roślin tropikalnych znajdowały się na końcu wykazu składników (kolejność jest związana z wielkością procentowej zawartości), a na początku takie oleje, jak np. rzepakowy, lniany, słonecznikowy czy oliwa z oliwek" – zaleca dr hab. n. farm. Hanna Mojska w opracowaniu dla NCEŻ .
Pamiętajmy też, że masło czy margarynę możemy zastąpić innym produktem , np. serkiem topionym, który zawiera mniej szkodliwych tłuszczów, oliwą z oliwek, a nawet hummusem czy awokado. Najważniejsze jest jednak to, by wybierać produkty o dobrym składzie – bez oleju palmowego i z jak najmniejszą ilością tłuszczów trans.
Zobacz też:
Co mówią chorzy przed śmiercią? Onkolog wskazał cztery zdania
Po tym poznasz, że zaczyna się jaskra. Lekarz wskazał nietypowy objaw
Skóra sucha i wrażliwa. Dermatolog tłumaczy, jak o nią dbać