Wyszukaj w serwisie
#PrawoiZdrowie choroby profilaktyka problemy cywilizacyjne żywienie zdaniem lekarza uroda i pielęgnacja dziecko
Pacjenci.pl > Żywienie > To najbardziej niedoceniany zdrowy chleb. Kupisz go za grosze w Lidlu
Daria  Siemion
Daria Siemion 03.07.2024 08:19

To najbardziej niedoceniany zdrowy chleb. Kupisz go za grosze w Lidlu

Chleb razowy, zdrowy chleb
fot. Shutterstock / WS-Studio

Dobry chleb wcale nie musi być drogi. Można kupić go w dyskoncie za mniej niż 5 złotych. Oczywiście nadal będzie to najtańszy bochenek, ale warto wydać te pieniądze, by zadbać o swoje zdrowie. Chlebem razowym najemy się na dłużej i dostarczymy organizmowi cenne składniki. Jeden z takich produktów można kupić tanio w Lidlu – jest polecany przez dietetyków. O jaki chleb chodzi i ile kosztuje?

Z najnowszych badań TNS Polska wynika, że ponad połowa Polaków kupuje pieczywo codziennie i 47 proc. nie sprawdza jego składu. Przy wyborze pieczywa bardziej kierujemy się tym, czy chleb jest ciepły, chrupki i ładnie pachnie. Z tego powodu dużą popularnością w Polsce cieszy się pieczywo pszenne, a więc chleb baltonowski czy kajzerki. Jego piękny zapach pobudza zmysły, a twarda skórka jest obietnicą dobrego smaku. Jest jednak jeden haczyk – takie pieczywo nie jest zbyt zdrowe.

Polacy kochają niezdrowe pieczywo pszenne

Dietetycy dwoją się i troją, żeby wyeliminować z diety lub chociaż ograniczyć białe pieczywo. Zwracają uwagę na jego wysoki indeks glikemiczny i niską zawartość substancji odżywczych. Pieczywem z mąki pszennej najadamy się na krótko – już po godzinie jesteśmy głodni. Dla cukrzyków biały chleb może wręcz niebezpieczny, ponieważ powoduje gwałtowny wzrost poziomu glukozy we krwi. Jedyna grupa, której zaleca się spożywanie białego pieczywa to osoby na diecie lekkostrawnej. Cała reszta powinna sięgać po pieczywo razowe lub mieszane.

"W procesie produkcji białej mąki z ziaren pszenicy usuwa się zarodki wraz z otrębami. To, co pozostaje, zawiera śladowe ilości błonnika i jest ubogie w minerały i witaminy. Są to więc kalorie w czystej postaci, bez cennych składników odżywczych. Równie dobrze możecie zjeść cukier z cukierniczki z masłem i szynką. Jeżeli codziennie zapychacie się takim chlebem gwarantuje niedobory pokarmowe" – czytamy na blogu dietetyczki Olgi Lewandowskiej.

I dalej: “Współczesna pszenica to twór genetyków z lat 60-70-tych i najbardziej zmieniony genetycznie produkt żywnościowy na ziemi. Genetycy wstawiali i usuwali geny, aby uzyskać wyższe plony. Jaki będzie to miało wpływ na zdrowie? Chyba nikt się wówczas tym nie zainteresował, a skutki obserwujecie każdego dnia na ulicach, w przychodniach i szpitalach. (...) Większość z nas nie jest w stanie przetworzyć aż takich wielkich dawek glutenu, przez co u niektórych pojawiają się problemy z przewodem pokarmowym oraz choroby autoimmunizacyjne” – przestrzega ekspertka.

Biały chleb
Biały chleb powinniśmy ograniczyć z powodów zdrowotnych Fot. Freepik
Tak wygląda jedzenie w polskich szpitalach. Makowiec z mięsem to hit Wielu z nas przechowuje chleb w tym miejscu. Ten nawyk jest fatalny

Najzdrowszy jest chleb razowy

Dietetycy za najzdrowsze uznają pieczywo razowe: żytnie i gryczane. Taki chleb zawiera wiele witamin z grupy B oraz składników mineralnych takich jak żelazo, magnez, cynk i potas. Pieczywo razowe ma też mnóstwo błonnika, który zwiększa uczucie sytości – takim chlebem najadamy się bardziej, ograniczając spożycie kalorii. Co więcej, ciemne pieczywo jest bezpieczne dla osób z insulinoopornością i cukrzycą. Nie jest natomiast polecane na diecie lekkostrawnej.

Zalety pieczywa razowego (ciemnego):

  • najadamy się bardziej i na dłużej,
  • bezpieczne dla osób z insulinoopornością i cukrzycą,
  • zawiera mnóstwo błonnika,
  • zawiera wiele witamin i minerałów,
  • ma niski indeks glikemiczny,
  • później się psuje.

Dobre pieczywo żytnie kupisz niedrogo w Lidlu

Na dobrej jakości pieczywo nie trzeba wydawać wiele pieniędzy. Oczywiście nie będzie kosztowało tyle, co gotowy chleb krojony w folii, ale nadal można kupić bochenek za mniej niż 5 złotych. Dobrym przykładem jest chleb żytni bez drożdży dostępny w Lidlu. W jego skład wchodzi tylko 5 produktów: mąka żytnia, woda, cukier, sól i olej. Cena bochenka to 4,59 zł, a po 21:00 można kupić go  za połowę ceny, czyli niewiele ponad 2 zł. 100 g produktu zawiera 230 kcal. Ten chleb na stronie dietetykanienazarty.pl poleca dietetyk Patryk Łukasiewicz. Od siebie dodamy, że jest naprawdę smaczny i nie – to nie jest reklama.

Chleb żytni bez drożdży
Tak prezentuje się chleb żytni bez drożdży dostępny w ofercie Lidla Fot. Lidl

Zobacz też:

Zdaniem dietetyka to najgorsze pieczywo w Lidlu. “Omijaj je z daleka”

Katarzyna Figura schudła kilkanaście kilogramów. Ograniczyła jeden produkt

To najzdrowsze warzywo świata. Wielu z nas go nie zna, choć rośnie w Polsce