Pacjenci.pl Profilaktyka i leczenie Czy picie wody po ogórkach naprawdę jest takie zdrowe? Odpowiada dietetyk
Fot. Canva / Getty Images, Instagram/ @michal_wrzosek

Czy picie wody po ogórkach naprawdę jest takie zdrowe? Odpowiada dietetyk

30 lipca 2024
Autor tekstu: Daria Siemion

Wielu Polaków uważa, że woda po ogórkach kiszonych to sposób na wszystko: na ból głowy, złe samopoczucie, na kaca. O tym, czy faktycznie jest taka zdrowa opowiedział dietetyk dr Michał Wrzosek.

Michał  Wrzosek jest doktorem dietetyki i przedsiębiorcą. Prowadzi na Instagramie popularny kanał @michal_wrzosek, na którym w przystępny sposób dzieli się swoją wiedzą na temat żywienia. W jednym z ostatnich filmów poruszył temat wody z ogórków – czy naprawdę jest taka zdrowa?

Sok z ogórków – właściwości prozdrowotne

Dr Michał Wrzosek nagranie zaczyna od tego, że sok z kiszonych ogórków faktycznie ma wiele właściwości prozdrowotnych i może wpływać korzystnie na naszą odporność. – Jasne, znajdziemy tu witaminy, probiotyki – mówi dietetyk.

Woda z ogórków kiszonych jest źródłem potasu i sodu , które tracimy podczas intensywnego wysiłku fizycznego albo po ciężkiej nocy. Ponadto zawiera witaminy z grupy B, A,C, E i K, a także wapń, żelazo i cynk.

Sok z ogórków kiszonych jest polecany wszystkim osobom, które zmagają się nietolerancją laktozy i tym cierpiącym na kandydozę, czyli grzybicę. Jest jednak coś, co powinniśmy o nim wiedzieć, nim zaczniemy pić go litrami.

Czy mleko i ogórki to zawsze mieszanka wybuchowa? Lekarz obala powtarzany mit
Te ogórki są najzdrowsze. Pomagają na jelita, odporność i... urodę

W wodzie z ogórków jest jeden niepokojący składnik

Woda z ogórków , tak jak każdy artykuł spożywczy, w nadmiarze może szkodzić. Uwagę dietetyka szczególnie zwrócił jeden szkodliwy składnik .

– Jest tu składnik, który w nadmiarze może prowadzić do zwiększenia ciśnienia tętniczego krwi, co zwiększa ryzyko chorób sercowo-naczyniowych takich jak udar mózgu czy zawał serca – wyjaśnia dr Michał Wrzosek.

– Ten składnik działa również źle na nerki i powoduje zatrzymywanie wody w organizmie. I jest to składnik, który jest zdecydowanie nadużywany przez Polaków. Taka woda na 100 ml zawiera około 2,5 g soli, także pij z umiarem.

Częste picie wody po ogórkach może szkodzić

Przypomnijmy, że choroby układu sercowo-naczyniowego stanowią przyczynę ponad 40 proc. zgonów w Polsce. Tego typu schorzenia obserwowane są u około 20 milionów Polaków. Niestety w wielu przypadkach wynikają one z diety i nadmiernego spożycia soli.

Duże spożycie soli zwiększa również ryzyko innych chorób, np. kamicy nerek , osteoporozy oraz nowotworów, przede wszystkim raka żołądka. To jednak nie koniec: osoby nadużywające soli są o wiele bardziej narażone na demencję i upośledzenie funkcji poznawczych.

Jeśli więc uwielbiamy sól i dużo spożywamy jej na co dzień albo dolega nam nadciśnienie, lepiej nie pijmy regularnie wody z ogórków. Z drugiej strony nie dajmy się zwariować – szklanka wody  z ogórków pita od czasu do czasu nie spowoduje niewydolności serca ani raka.

Zobacz też:
Co jest zdrowsze – masło czy margaryna? Znany dietetyk stawia sprawę jasno

Zdaniem dietetyka to najgorsze pieczywo w Lidlu. “Omijaj je z daleka”

Ziemniaki a odchudzanie - czy ziemniaki tuczą? Dietetyk tłumaczy

Gimnastyczka olimpijska zmaga się z nieuleczalną chorobą. Mimo to wystąpi na igrzyskach w Paryżu
Nie tylko rumień wędrujący. Borelioza może objawiać się w postaci nietypowego guzka
Obserwuj nas w
autor
Daria Siemion

Dziennikarka z 10-letnim stażem. Pisała dla tytułów takich jak Focus, Focus Medycyna, National Geographic, Krytyka Polityczna, na:Temat. Najchętniej porusza tematykę chorób i profilaktyki. Z wykształcenia lingwistka i zoopsycholog. W wolnych chwilach uprawia wspinaczkę i trenuje psy.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@pacjenci.pl
choroby profilaktyka problemy cywilizacyjne zdrowie psychiczne żywienie zdaniem lekarza uroda i pielęgnacja dziecko