Zdaniem dietetyka to najgorsze pieczywo w Lidlu. "Omijaj je z daleka"
Lidl słynie ze świeżego i smacznego pieczywa, ale nie wszystkie propozycje dostępne w markecie sprzyjają naszemu zdrowiu. O tym, które rodzaje pieczywa w Lidlu lepiej omijać, napisał na swojej stronie dietetyk Patryk Łukasiewicz.
Patryk Łukasiewicz jest dietetykiem sportowym. Obecnie pracuje dla portalu Dietetyka #NieNaŻarty, w którym zamieścił ranking pieczywa z Lidla. Oto bułki i chleby, które – jego zdaniem – lepiej omijać z daleka i te, które można jeść bez obaw.
Niezdrowe chleby z Lidla. Dwóch lepiej unikać
Zdaniem dietetyka Patryka Łukasiewicza jednym z najgorszych rodzajów chleba dostępnych w Lidlu jest chleb górski. "Na podstawie składu będzie to raczej słaby wybór spośród wszystkich wypieków w Lidlu" – czytamy w jego wpisie na stronie dietetykanienazarty.pl.
Kolejnym niezdrowym chlebem z Lidla jest chleb włoski. "To także pieczywo, które do najlepszych nie należy. Zdecydowanie lepiej postawić na chleb żytni lub grahamkę!" – przestrzega Łukasiewicz.
W składzie tych produktów znajdziemy mąkę pszenną, gluten, sól i cukier. Niektóre z tych składników mogą sprzyjać nadciśnieniu tętniczemu. Takie pieczywo ma wysoki indeks glikemiczny, więc najadamy się nim na krótko.
Niezdrowe chleby z Lidla:
chleb górski,
chleb włoski.
Pamiętajmy jednak, że takie chleby są lekkostrawne i niektórym osobom mogą służyć – zwłaszcza dzieciom czy osobom z problemami żołądkowymi, a także osobom, które mają trudności z gryzieniem, np. po ekstrakcjach zębów.
Niezdrowe bułki z Lidla – okiem dietetyka
Uwadze Patryka Łukasiewicza nie umknęły również bułki z Lidla – niestety nie wszystkie są zdrowe.
Na szczycie niechlubnego zestawienia znalazła się ciabatta, czyli włoski chleb z mąki i drożdży. "Smacznie brzmiąca nazwa, ale pod względem odżywczości to najgorszy wybór w Lidlu" – czytamy we wpisie.
Łukasiewiczowi, jeśli chodzi o wartości odżywcze, nie podoba się też bagietka francuska. "Takie bagietki, czy to z Lidla, czy z Biedronki, niestety nie będą odżywcze z racji użytej mąki pszennej o niskim typie" – przestrzega.
Dietetyk odradza również półbagietki, bułki paryskie, a także uwielbiane przez Polaków kajzerki. "Najbardziej popularny rodzaj bułki, niestety jeden z najmniej odżywczych" – tłumaczy. Na liście Łukasiewicza znalazły się również inne produkty.
Niezdrowe bułki z Lidla:
- ciabatta,
- bagietka francuska,
- kajzerka,
- półbagietka,
- bułka paryska,
- rogal maślany,
- bułka pszenna,
- bułka codzienna,
- bułka poznańska XXL,
- bułka ziemniaczana,
- bułka ziemniaczana z ziarnami,
- przekąska z serem,
- precel.
Zdrowe pieczywo w Lidlu 2024 – postaw na te produkty
W Lidlu można kupić wiele rodzajów chleba i bułek, które są smaczne i zdrowe. Za takie produkty dietetyk Patryk Łukasiewicz uznał:
- chleb żytni bez drożdży,
- chleb pełen ziaren,
- bułkę grahamkę,
- bio fińskie pieczywo żytnie,
- bio fińskie pieczywo owsiane.
To na produkty stawiajmy, przygotowując śniadanie czy kolację – najemy się nimi na długo i nie dostarczymy organizmowi pustych kalorii.
Zobacz też:
Tak wygląda jedzenie w polskich szpitalach. Makowiec z mięsem to hit
Wielu z nas przechowuje chleb w tym miejscu. Ten nawyk jest fatalny
Czy wafle ryżowe to niskokaloryczna przekąska? Zapytaliśmy dietetyka