Wyszukaj w serwisie
choroby profilaktyka problemy cywilizacyjne zdrowie psychiczne żywienie zdaniem lekarza uroda i pielęgnacja
Pacjenci.pl > Żywienie > Zdaniem dietetyka to najgorsze pieczywo w Lidlu. "Omijaj je z daleka"
Daria  Siemion
Daria Siemion 01.07.2024 12:34

Zdaniem dietetyka to najgorsze pieczywo w Lidlu. "Omijaj je z daleka"

Pieczywo w Lidlu
Fot. East News / Marek Baza, East News / Arkadiusz Ziółek

Lidl słynie ze świeżego i smacznego pieczywa, ale nie wszystkie propozycje dostępne w markecie sprzyjają naszemu zdrowiu. O tym, które rodzaje pieczywa w Lidlu lepiej omijać, napisał na swojej stronie dietetyk Patryk Łukasiewicz. 

Patryk Łukasiewicz jest dietetykiem sportowym. Obecnie pracuje dla portalu Dietetyka #NieNaŻarty, w którym zamieścił ranking pieczywa z Lidla. Oto bułki i chleby, które – jego zdaniem – lepiej omijać z daleka i te, które można jeść bez obaw.

Niezdrowe chleby z Lidla. Dwóch lepiej unikać

Zdaniem dietetyka Patryka Łukasiewicza jednym z najgorszych rodzajów chleba dostępnych w Lidlu jest chleb górski. "Na podstawie składu będzie to raczej słaby wybór spośród wszystkich wypieków w Lidlu" – czytamy w jego wpisie na stronie dietetykanienazarty.pl.

Kolejnym niezdrowym chlebem z Lidla jest chleb włoski. "To także pieczywo, które do najlepszych nie należy. Zdecydowanie lepiej postawić na chleb żytni lub grahamkę!" – przestrzega Łukasiewicz. 

W składzie tych produktów znajdziemy mąkę pszenną, gluten, sól i cukier. Niektóre z tych składników mogą sprzyjać nadciśnieniu tętniczemu. Takie pieczywo ma wysoki indeks glikemiczny, więc najadamy się nim na krótko.

Niezdrowe chleby z Lidla:
chleb górski,
chleb włoski.

Pamiętajmy jednak, że takie chleby są lekkostrawne i niektórym osobom mogą służyć – zwłaszcza dzieciom czy osobom z problemami żołądkowymi, a także osobom, które mają trudności z gryzieniem, np. po ekstrakcjach zębów.

Lidl
W Polsce Lidl ma 800 sklepów. Polacy uwielbiają ten dyskont Fot. East News / Arkadiusz Ziółek
Chcesz szybko schudnąć? W 3 minuty zrobisz w domu chleb bez mąki. Przepis idealny na dietę Co zrobić, aby chleb długo zachował świeżość i nie pleśniał? Wystarczy pamiętać o 1 zasadzie

Niezdrowe bułki z Lidla – okiem dietetyka

Uwadze Patryka Łukasiewicza nie umknęły również bułki z Lidla – niestety nie wszystkie są zdrowe. 

Na szczycie niechlubnego zestawienia znalazła się ciabatta, czyli włoski chleb z mąki i drożdży. "Smacznie brzmiąca nazwa, ale pod względem odżywczości to najgorszy wybór w Lidlu" – czytamy we wpisie.


Łukasiewiczowi, jeśli chodzi o wartości odżywcze, nie podoba się też bagietka francuska. "Takie bagietki, czy to z Lidla, czy z Biedronki, niestety nie będą odżywcze z racji użytej mąki pszennej o niskim typie" – przestrzega.


Dietetyk odradza również półbagietki, bułki paryskie, a także uwielbiane przez Polaków kajzerki. "Najbardziej popularny rodzaj bułki, niestety jeden z najmniej odżywczych" – tłumaczy. Na liście Łukasiewicza znalazły się również inne produkty.


Niezdrowe bułki z Lidla:

  • ciabatta,
  • bagietka francuska, 
  • kajzerka,
  • półbagietka,
  • bułka paryska,
  • rogal maślany,
  • bułka pszenna,
  • bułka codzienna,
  • bułka poznańska XXL,
  • bułka ziemniaczana,
  • bułka ziemniaczana z ziarnami,
  • przekąska z serem,
  • precel.
Bagietka
Na “czarnej liście” dietetyka nie mogło zabraknąć bagietek Fot. Freepik

Zdrowe pieczywo w Lidlu 2024 – postaw na te produkty

W Lidlu można kupić wiele rodzajów chleba i bułek, które są smaczne i zdrowe. Za takie produkty dietetyk Patryk Łukasiewicz uznał:

  • chleb żytni bez drożdży,
  • chleb pełen ziaren,
  • bułkę grahamkę,
  • bio fińskie pieczywo żytnie,
  • bio fińskie pieczywo owsiane.

To na produkty stawiajmy, przygotowując śniadanie czy kolację – najemy się nimi na długo i nie dostarczymy organizmowi pustych kalorii.

Zobacz też:
Tak wygląda jedzenie w polskich szpitalach. Makowiec z mięsem to hit

Wielu z nas przechowuje chleb w tym miejscu. Ten nawyk jest fatalny 

Czy wafle ryżowe to niskokaloryczna przekąska? Zapytaliśmy dietetyka