Czy sportowcy powinni jeść mięso? Dietetyk odpowiada
Istnieją doniesienia, że mięso powinno być nieodłącznym elementem diety człowieka i nie da się go zastąpić innymi produktami. Szczególnie wśród osób uprawiających sport mówi się o tym, że mięso jest podstawą oraz budulcem dla masy mięśniowej.
Czy faktycznie jest ono niezbędne w diecie osoby aktywnie trenującej? Zapytaliśmy mgr Magdalenę Kartasińską - Kwaśnik, dietetyczkę kliniczną.
Czy mięso to niezastąpiony składnik w diecie sportowca?
Kluczowym aspektem diety jest to, aby była różnorodna i dobrze zbilansowana. Nie ma jednoznacznej tezy, że mięso musi znaleźć się w diecie osoby uprawiającej sport. Zarówno wegetarianie, jak i weganie są w stanie doskonale zastąpić mięso innymi produktami oraz zbudować w ten sposób masę mięśniową.
Osoby, które spożywają mięso, mają o tyle łatwiej, że mogą wybierać spośród wielu źródeł białka bez żadnych ograniczeń. Natomiast wegetarianie, czy weganie mają już zawężony zakres produktów, które muszą w taki sposób zbilansować, aby faktycznie dostarczyć wszystkich składników odżywczych, szczególnie uprawiając sporty.
- Istotna będzie odpowiednia ilość źródła węglowodanów w diecie jak również to, czy są to źródła węglowodanów złożonych, czy mamy odpowiednią ilość białka w posiłku, bez względu na to, czy to będzie mięso, ryba, jajko, strączki, czy nabiał. Zbilansowany posiłek doda energii bez względu na to, czy to będzie posiłek wegetariański, wegański, mięsny, rybny czy jajeczny - powiedziała w rozmowie z Pacjentami mgr Magdalena Kartasińska - Kwaśnik.
- Dla sportowców amatorów ważne jest to, żeby jedli zdrowo i dobrze bilansowali posiłki. Z kolei sportowcy bardziej wyczynowi, będą musieli również bardzo skupić się na odpowiednim dopasowaniu posiłków również okołotreningowych oraz dopasować ilość kalorii przyjmowanych do zużywanej energii i do celu jaki będzie realizowany – dodała mgr Magdalena Kartasińska - Kwaśnik.
Czy mięso jest najlepszym źródłem białka w diecie?
Mięso jest jednym z podstawowych źródeł białka, ale jego obecność w diecie nie jest obowiązkowa. Kluczowe jest to, aby dostarczać organizmowi białko z różnych kategorii produktów. Wyróżnia się 5 podstawowych źródeł białka:
- mięso,
- ryby,
- jajka,
- nabiał,
-
nasiona roślin strączkowych.
- Najzdrowsza dla naszego organizmu jest rotacja tymi źródłami. Chodzi o to, aby dostarczać sobie z różnych źródeł, różne grupy aminokwasów, bo wtedy białko będzie się najlepiej przyswajało. Stosując taką rotację, mamy najmniejsze ryzyko odczucia konsekwencji z występowania aminokwasów ograniczających, które mogą ograniczyć wchłanianie białka - wyjaśniła mgr Magdalena Kartasińska - Kwaśnik.
- W związku z tym, jeżeli np. zostaną nam w diecie 4 źródła białka, czyli nasiona roślin strączkowych, nabiał, jajka i ryby to też świetnie można sobie z tym poradzić. Zatem mięso może być w diecie i wcale nie musi. To nie jest tak, że jego obecność jest niezbędna - dodała mgr Magdalena Kartasińska - Kwaśnik.
Czy brak mięsa w diecie może powodować niedobory pokarmowe?
Najważniejsza w diecie jest różnorodność i odpowiednie bilansowanie posiłków. Mięso nie jest niezbędnym elementem diety , jednak im więcej produktów będziemy wykluczać, tym większe ryzyko niedoborów pokarmowych.
Jeśli zrezygnujemy całkowicie z produktów pochodzenia zwierzęcego, wówczas istnieje duża szansa, że będzie brakować nam pewnych składników i konieczna będzie suplementacja.
- Kiedy dieta jest niemalże kompletna, ale wyklucza tylko i wyłącznie mięso, pozostawiając ryby, nabiał, jajka, wszystkie warzywa, owoce i nasiona to jesteśmy w stanie ją zbilansować prawidłowo, całkowicie bez suplementacji. Czyli te wszystkie grupy produktów są w stanie nam to zapotrzebowanie zaspokoić. Mięso nie jest niezbędne do tego, żeby stworzyć dietę kompletną - podkreśliła mgr Magdalena Kartasińska - Kwaśnik.
Przeczytaj też:
Dieta mięsna czy dieta wegetariańska - która jest zdrowsza? Ekspert tłumaczy
Czy mięso podnosi cholesterol we krwi? Wszystko zależy od tych czynników
Lekarz porównał to mięso do azbestu. Nie kupuj go na grilla