Wyszukaj w serwisie
choroby profilaktyka problemy cywilizacyjne zdrowie psychiczne żywienie zdaniem lekarza uroda i pielęgnacja dziecko
Pacjenci.pl > Żywienie > Lekarz porównał to mięso do azbestu. Nie kupuj go na grilla
Daria  Siemion
Daria Siemion 30.04.2024 13:21

Lekarz porównał to mięso do azbestu. Nie kupuj go na grilla

Młodzi mężczyźni grillują w ogrodzie
Fot. Freepik / cookie_studio

Majówka za pasem, a razem z nią sezon na grilla. Kiełbasa, karkówka, steki, boczek – jest mnóstwo Polaków, którzy uwielbiają te rodzaje mięsa. Niestety niektóre z nich nie są zbyt zdrowe. Znany lekarz porównał je do azbestu. 

Łukasz Durajski to lekarz znany na Instagramie jako "doktorekradzi". W mediach społecznościowych obserwuje go ponad 100 tysięcy osób. Na swoim koncie podzielił się niedawno swoimi wrażeniami na temat czerwonego i przetworzonego mięsa, a także udzielił kilku istotnych rad odnośnie grillowania.

Przetworzone mięso – zwiększone ryzyko raka

W pierwszej kolejności dr Durajski uczulił na spożywanie przetworzonego mięsa. Jak dowiadujemy się z jego wpisu takie mięso "ma działanie rakotwórcze porównywalne z tytoniem, alkoholem i azbestem". Codziennie spożywanie go nawet w niewielkich ilościach (wystarczy nawet 50g, czyli kilka plasterków szynki) zwiększa ryzyko raka jelita grubego prawie o 20 procent.

Przetworzone mięso – przykłady:

  • szynka,
  • bekon,
  • salami,
  • niektóre kiełbasy,
  • parówki, 
  • kabanosy.
delicious-chorizo-sausage-grill.jpg
Im krótszy skład kiełbasy na grilla, tym lepiej Fot. Freepik
Grill z rodziną dozwolony, choć z małym "ale". Od mandatu dzieli nas tylko jedna rzecz Biała kiełbasa nie dla wszystkich. Tym osobom może zaszkodzić

Czerwone mięso nie jest bezpieczne

Równie groźne, co przetworzone mięso, może być to czerwone. Regularne spożywanie takiego mięso zwiększa ryzyko zawału, udaru i niewydolności serca. Naukowcy wiążą je także z cukrzycą typu 2 i miażdżycą. "Codzienne spożywanie 100 g czerwonego mięsa zwiększa ryzyko rozwoju raka jelita grubego o 17 proc." – czytamy na profilu lekarza. 

Czerwone mięso – przykłady:

  • wieprzowina,
  • wołowina,
  • mięso kaczek,
  • jagnięcina,
  • baranina,
  • konina,
  • kozina,
  • dziczyzna.
smoky-ribs-sizzle-open-flame-grill.jpg
Do czerwonego mięsa zalicza się m.in. żeberka Fot. Freepik

Zdrowe grillowanie – 4 zasady

1. Nie używaj brudnego rusztu – są na nim rakotwórcze substancje, które przenikną jedzenie.
2. Nie przypalaj mięsa – spożywanie przypalonego mięsa wiąże się ze zwiększonym ryzykiem nowotworów.
3. Nie grilluj nad ogniem – tłuszcz kapiący na węgiel może przemienić się rakotwórczą mieszankę.
4. Jedz owoce i warzywa – możesz je ugrillować lub zrobić koktajl lub sałatkę.

https://www.instagram.com/p/C6WctCSIuPf/?utm_source=ig_web_copy_link&igsh=MzRlODBiNWFlZA==

Zobacz też:

To najgorszy rodzaj mięsa w sklepach. Omijaj je szerokim łukiem

Jedzenie tych produktów grozi rakiem jamy ustnej. Wyeliminuj je z diety

Czy jedzenie mięsa zapobiega anemii? Specjalista rozwiewa wątpliwości