Lekarz porównał to mięso do azbestu. Nie kupuj go na grilla
Majówka za pasem, a razem z nią sezon na grilla. Kiełbasa, karkówka, steki, boczek – jest mnóstwo Polaków, którzy uwielbiają te rodzaje mięsa. Niestety niektóre z nich nie są zbyt zdrowe. Znany lekarz porównał je do azbestu.
Łukasz Durajski to lekarz znany na Instagramie jako "doktorekradzi". W mediach społecznościowych obserwuje go ponad 100 tysięcy osób. Na swoim koncie podzielił się niedawno swoimi wrażeniami na temat czerwonego i przetworzonego mięsa, a także udzielił kilku istotnych rad odnośnie grillowania.
Przetworzone mięso – zwiększone ryzyko raka
W pierwszej kolejności dr Durajski uczulił na spożywanie przetworzonego mięsa. Jak dowiadujemy się z jego wpisu takie mięso "ma działanie rakotwórcze porównywalne z tytoniem, alkoholem i azbestem". Codziennie spożywanie go nawet w niewielkich ilościach (wystarczy nawet 50g, czyli kilka plasterków szynki) zwiększa ryzyko raka jelita grubego prawie o 20 procent.
Przetworzone mięso – przykłady:
- szynka,
- bekon,
- salami,
- niektóre kiełbasy,
- parówki,
- kabanosy.
Czerwone mięso nie jest bezpieczne
Równie groźne, co przetworzone mięso, może być to czerwone. Regularne spożywanie takiego mięso zwiększa ryzyko zawału, udaru i niewydolności serca. Naukowcy wiążą je także z cukrzycą typu 2 i miażdżycą. "Codzienne spożywanie 100 g czerwonego mięsa zwiększa ryzyko rozwoju raka jelita grubego o 17 proc." – czytamy na profilu lekarza.
Czerwone mięso – przykłady:
- wieprzowina,
- wołowina,
- mięso kaczek,
- jagnięcina,
- baranina,
- konina,
- kozina,
- dziczyzna.
Zdrowe grillowanie – 4 zasady
1. Nie używaj brudnego rusztu – są na nim rakotwórcze substancje, które przenikną jedzenie.
2. Nie przypalaj mięsa – spożywanie przypalonego mięsa wiąże się ze zwiększonym ryzykiem nowotworów.
3. Nie grilluj nad ogniem – tłuszcz kapiący na węgiel może przemienić się rakotwórczą mieszankę.
4. Jedz owoce i warzywa – możesz je ugrillować lub zrobić koktajl lub sałatkę.
Zobacz też:
To najgorszy rodzaj mięsa w sklepach. Omijaj je szerokim łukiem
Jedzenie tych produktów grozi rakiem jamy ustnej. Wyeliminuj je z diety
Czy jedzenie mięsa zapobiega anemii? Specjalista rozwiewa wątpliwości