Obserwuj nas na:
Pacjenci.pl > Dziecko > Dietetycy biją na alarm. Ten popularny obiad dla dzieci nie jest zdrowy
Izabela Nestioruk-Narojek
Izabela Nestioruk-Narojek 06.12.2025 14:35

Dietetycy biją na alarm. Ten popularny obiad dla dzieci nie jest zdrowy

Dietetycy biją na alarm. Ten popularny obiad dla dzieci nie jest zdrowy
fot. Image Professionals GmbH/canva

Paluszki rybne kuszą szybkością przygotowania, ale dietetycy nie mają wątpliwości – to jedno z najmniej korzystnych dań rybnych dla rosnącego organizmu. Sprawdź, co w nich siedzi i czym je zastąpić, aby dziecko naprawdę skorzystało z wartości ryb.

Paluszki rybne - dlaczego lepiej nie jeść?

W polskich domach paluszki rybne pojawiają się częściej niż świeże filety, bo wystarczy je wrzucić na patelnię prosto z zamrażarki. Problem w tym, że przetworzone produkty rybne rządzą się innymi prawami niż „prawdziwa” ryba. Mięso jest mielone, łączone z mąką, skrobią i wzmacniaczami smaku, a następnie obtaczane w panierce i wstępnie smażone. W efekcie dziecko dostaje dużo tłuszczu, soli i węglowodanów, a stosunkowo mało wartościowych kwasów omega-3.

Dietetycy biją na alarm. Ten popularny obiad dla dzieci nie jest zdrowy
fot.barefootster/Getty Images, Paluszki rybne

Paluszki rybne – liczby i co mówią wytyczne

Jedna porcja (100 g) gotowych paluszków to średnio: 280 kcal, 14 g tłuszczu, 1,2 g soli, < 60 % mięsa ryby. Światowa Organizacja Zdrowia przypomina, że ryby są cennym źródłem białka i DHA, ale zaleca wybór produktów minimalnie przetworzonych i z gatunków o niskiej zawartości metylortęci.

Amerykańska FDA wyróżnia „best choices” dla dzieci: dorsz, mintaj, pstrąg, śledź, sardynka – do 2 porcji tygodniowo.

Nadmierne spożycie wysoko przetworzonej żywności wiąże się z większym ryzykiem otyłości i nadciśnienia u najmłodszych. Dodajmy, że panierka nasiąka tłuszczem podczas smażenia, zwiększając udział nasyconych kwasów tłuszczowych, których dzieci i tak jedzą za dużo.

Co zamiast paluszków rybnych?

Zdrowsze alternatywy rybne dla dzieci:

  • Pieczony filet z dorsza lub łupacza – kilka minut w 180 °C z oliwą i ziołami zapewni delikatne mięso pełne białka.
  • Pstrąg tęczowy gotowany na parze – łatwy do zjedzenia, niska zawartość ości i metylortęci.
  • Sardynki w sosie pomidorowym (odsączone z zalewy) – dostarczają wapnia z miękkich ości i sporo DHA.
  • Domowe „paluszki” z mintaja – pokrój filet, obtocz w rozdrobnionych płatkach owsianych, skrop oliwą i upiecz; chrupią, ale bez smażenia.

W praktyce wystarczy wprowadzić dwie niewielkie porcje (ok. 70 g po obróbce) ryb tygodniowo, dbając o różnorodność gatunków. Jeśli dziecko po zjedzeniu ryby doświadcza wysypki, duszności lub bólu brzucha, skonsultuj się z pediatrą lub alergologiem. Natychmiastowej pomocy lekarskiej wymagają objawy ostrej reakcji – obrzęk języka, trudności w oddychaniu, wymioty czy biegunka z odwodnieniem.

 

Źródło: Pacjenci.pl

Wybór Redakcji
Stefan Krajewski
Rząd bada kolejny możliwy akt dywersji. Martwe zwierzę zarażone groźną chorobą
wędliny
Te wędliny mogą powodować wzrost ciśnienia [BADANIA]
Lekarz wizyta NFZ
Od 1 stycznia kolosalna zmiana u lekarza na NFZ. Dotyczy wszystkich pacjentów
batonik
Batony proteinowe to przebój marketingu. Może trochę więcej białka, ale jakim kosztem?
ziemniaki
W tej formie ziemniaki są najzdrowsze. Dietetyk: "możesz się takimi zajadać"
Kobieta z półpaścem
Co wiesz o półpaścu?
Pacjenci.pl
Obserwuj nas na: