Pacjenci.pl Żywienie Dodawaj do potraw. Zmniejsza ryzyko choroby Alzheimera i poprawia nastrój
fot.Edward Smith/canva

Dodawaj do potraw. Zmniejsza ryzyko choroby Alzheimera i poprawia nastrój

19 kwietnia 2025

To, co jemy, ma ogromne znaczenie, jednak nie zawsze przykładamy do tego wagę. Pewna niepozorna roślina, dodawana do posiłków, może zdziałać prawdziwe cuda. Wystarczy, że będziemy regularni, a zmniejszy się ryzyko choroby Alzheimera, której obawia się wielu z nas.

Nawyki żywieniowe Polaków. Nie jest najgorzej

Z raportu Cheers: Nawyki żywieniowe Polaków 2018 wynika, że aż 68-proc. ankietowanych deklaruje, że starannie czyta etykiety produktów , oceniając ich skład pod kątem wartości odżywczych.  66-proc. okazyjnie sięga po najmniej zdrową żywność, czyli fast - foody, a 19-proc. podjada słodycze między posiłkami . Przeczytaj: To warzywo to istny wymiatacz. Chroni wątrobę, wzmacnia trzustkę i serce

Co ciekawe, ponad połowa ankietowanych spożywa minimum 5 porcji warzyw i owoców w tygodniu. Wyniki badania z 2018 roku zaskakują pozytywnie – tym bardziej, że z roku na rok rośnie świadomość dotycząca tego, jak ogromny wpływ ma nasza dieta na zdrowie .

Ten 1 produkt zmniejsza ryzyko raka jelita grubego! Jedz go codziennie
Cudokrem wygładzi zmarszczki jak najdroższe serum z drogerii. Zmiękczy też skórę na piętach dając efekt baby feet

Dodawaj tę przyprawę do każdego posiłku. Nie tylko poprawi smak, ale i zdrowie

Właściwości rozmarynu doceniano już setki lat temu.  Od wieków był wykorzystywany jako roślina wspierająca pamięć i jasność umysłu. Z najnowszych badań wynika, że zawarty w rozmarynie związek – 1,8-cyneol – może wpływać na aktywność mózgu. Zwiększa czujność, poprawia koncentrację i ułatwia przetwarzanie informacji. Przeczytaj: Głożyna pospolita. Dziwny owoc, który wpływa na pamięć i poprawia jakość życia

Projekt bez nazwy (27).png
fot.webentwicklerin/pixabay, Rozmaryn powinien zająć szczególne miejsce w naszej kuchni

Co więcej, z badań przeprowadzonych przez naukowców z Northumbria University wynika, że uczestnicy wystawieni na działanie zapachu olejku rozmarynowego osiągali lepsze wyniki w testach pamięciowych niż ci, którzy przebywali w neutralnym otoczeniu. Różnica była ogromna – wynosiła nawet 15 procent!

Rozmaryn chroni przed starzeniem się mózgu. I nie tylko

Rozmaryn ma szereg wspaniałych właściwości:

  • łagodzi bóle stawów i mięśni,
  • wspiera walkę z infekcjami,
  • chroni komórki przed uszkodzeniami, związanymi z wolnymi rodnikami,
  • wspomaga trawienie, łagodzi bóle brzucha,
  • poprawia pamięć i koncentrację,
  • zmniejsza ryzyko chorób neurodegeneracyjnych, takich jak choroba Alzheimera czy Parkinson,
  • pomaga w relaksacji i poprawie samopoczucia,
  • wspiera układ odpornościowy,
  • ma działanie moczopędne - wspiera usuwanie toksyn z organizmu,
  • może obniżać ciśnienie krwi i wspomagać pracę serca,
  • może pomóc w redukcji trądziku , poprawić nawilżenie skóry i działać przeciwzapalnie.

Źródło:

RaportCheers: Nawyki żywieniowe Polaków 2018

To warzywo to istny wymiatacz. Chroni wątrobę, wzmacnia trzustkę i serce
Gotujesz na nich rosół? To popełniasz fatalny błąd. Niewielu wie, że roi się w nich od pasożytów
Obserwuj nas w
autor
Izabela Nestioruk-Narojek

Absolwentka Dziennikarstwa i komunikacji społecznej na Uniwersytecie Marii Curie-Skłodowskiej w Lublinie. Na co dzień pisze o zdrowiu i kwestiach medycznych, będąc jednocześnie recenzentem książek. 

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@pacjenci.pl
#PrawoiZdrowie choroby profilaktyka problemy cywilizacyjne żywienie zdaniem lekarza uroda i pielęgnacja dziecko