Wyszukaj w serwisie
#PrawoiZdrowie choroby profilaktyka problemy cywilizacyjne żywienie zdaniem lekarza uroda i pielęgnacja dziecko
Pacjenci.pl > Żywienie > Głożyna pospolita. Dziwny owoc, który wpływa na pamięć i poprawia jakość życia
Aneta Paniczko
Aneta Paniczko 20.01.2025 14:39

Głożyna pospolita. Dziwny owoc, który wpływa na pamięć i poprawia jakość życia

Głożyna pospolita jujuba
Fot. Canva/dashu83, Getty Images

Naukowcy wciąż poszukują sposobów na poprawę jakości życia seniorów, sięgając coraz częściej do rozwiązań, które proponuje natura. W ostatnim czasie ich ciekawość wzbudziła głożyna pospolita, zaskakująca swoimi właściwościami prozdrowotnymi – nie tylko w kontekście chorób neurodegeneracyjnych. 

Poprawia pamięć i koncentrację

Głożyna pospolita (łac. Ziziphus jujuba), znana również jako jujuba. Wykazuje szereg właściwości, które jeszcze do niedawna były wykorzystywane wyłącznie w medycynie ludowej krajów Azji. Jednym z jej pozytywnych wpływów na zdrowie, które zbadali naukowcy, jest działanie poprawiające pamięć i koncentrację. W kontekście chorób neurodegeneracyjnych wpływ na prawidłowe funkcjonowanie mózgu można uważać za jedną z czołowych właściwości jujuby, a właściwie zawartych w niej związków bioaktywnych, takich jak saponiny i flawonoidy. Są to naturalne środki poprawiające pamięć i koncentrację i wspierające profilaktykę chorób neurodegeneracyjnych, takich jak Alzheimer czy demencja. Ich działanie regulujące przepływ krwi w mózgu może przyczyniać się do regeneracji układu nerwowego. 

W PRL-u była rarytasem. „Smocza herbata” uwodzi smakiem, zbija cholesterol i wspomaga odchudzanie Te warzywa po ugotowaniu zapychają żyły. Nie jedz w ten sposób

Wzmacnia układ odpornościowy

Jujuba to drobne ciemnoczerwone owoce, zawierające mnóstwo witamin i związków mineralnych, które znane są ze swoich właściwości immunostymulujących, m.in.:

  • witaminę C – naturalny, silny przeciwutleniacz, który chroni komórki organizmu przed stresem oksydacyjnym
  • witaminy z grupy B – wspomagające prawidłowe funkcjonowanie układu nerwowego
  • polisacharydy – wykazujące działanie wzmacniające odpowiedź immunologiczną organizmu

Jujuba zawiera ponadto spore ilości selenu, wapnia, cynku i potasu, a także witaminy A, B, D i E
Warto wiedzieć że regularne spożywanie owoców jujuby pomoże nam w walce z sezonowymi infekcjami, nie tylko poprawiając kondycję organizmu, ale i ogólne samopoczucie. 

Wspiera w walce ze stresem i bezsennością

Głożyna pospolita, ze względu na zawartość triterpenów, wykazuje również właściwości relaksujące i poprawiające jakość snu. Triterpeny świetnie regulują układ nerwowy, pomagając w łagodzeniu codziennych napięć i stresu. Jako ciekawostkę warto dodać, że osoby zmagające się z bezsennością mogą skorzystać z uspokajającego działania jujuby, co poprawia efektywność nocnego wypoczynku – budzimy się bardziej wyspani i zregenerowani. W tradycyjnej medycynie chińskiej owoce jujuby stosowano również jako typowy środek nasenny – jednak trzeba pamiętać, że właśnie z tego powodu nie należy przesadzać z ich spożywaniem. 

Zobacz także:

To prawdziwa bomba witaminowa. Oczyszcza organizm z toksyn

Superniebezpieczny superfood. W połączeniu z lekami jest naprawdę groźny

Naukowcy potwierdzają, że ten produkt działa jak tarcza. Chroni jelita i serce