Wyszukaj w serwisie
#PrawoiZdrowie choroby profilaktyka problemy cywilizacyjne żywienie zdaniem lekarza uroda i pielęgnacja dziecko
Pacjenci.pl > Żywienie > Ten 1 produkt zmniejsza ryzyko raka jelita grubego! Jedz go codziennie
Alina Gałka
Alina Gałka 17.04.2025 14:11

Ten 1 produkt zmniejsza ryzyko raka jelita grubego! Jedz go codziennie

1 produkt zmniejsza ryzyko raka jelita
Fot. Canva

Dieta ma bezpośredni wpływ na zdrowie. Z jedzeniem dostarczamy sobie niezbędnych składników odżywczych. Zdrowa dieta wzmacnia odporność i zmniejsza ryzyko chorób przewlekłych, a nadmierne spożycie żywności przetworzonej może to ryzyko zwiększać. W jednym z najnowszych badań brytyjscy naukowcy wskazali produkt, który zmniejsza ryzyko wystąpienia raka jelita grubego.

Rak jelita grubego

Rak jelita grubego jest jednym z najczęściej występujących nowotworów złośliwych na świecie. Według danych Światowej Organizacji Zdrowia (WHO) z 2020 roku, zdiagnozowano niemal 2 miliony nowych przypadków tego nowotworu, a ponad 935 tysięcy osób zmarło z jego powodu.

W Polsce rak jelita grubego zajmuje drugie miejsce pod względem liczby zachorowań u kobiet i trzecie u mężczyzn. W 2017 roku w karaju odnotowano 5 073 przypadki u kobiet oraz 5 832 u mężczyzn, a 7 762 pacjentów z tym nowotworem zmarło [1].

Prognozy wskazują na dalszy wzrost liczby zachorowań na raka jelita grubego. U podstaw tego problemu leży wiele czynników, w tym starzenie się społeczeństw, niezdrowy styl życia oraz niewystarczająca profilaktyka i późne wykrywanie choroby. Przeczytaj: Przyczynia się do nowotworów układu pokarmowego. Jemy to codziennie
 

Tak poznasz, że w jelicie rośnie rak. To najczęściej ignorowany objaw Jak uchronić się przed rakiem jelita grubego? Lekarze tłumaczą

Co jeść, by bronić się przed rakiem jelita grubego?

Wyniki badań przeprowadzonych przez naukowców z Mass General Brigham pokazują, że istnieje jeden produkt, którego regularne jedzenie zmniejsza ryzyko podtypu raka jelita grubego. Chodzi o… jogurt naturalny.

jogurt-naturalny-Freepik
Regularne jedzenie jogurtu naturalnego zmniejsza ryzyko jednego podtypu raka jelita grubego aż o 20%. Fot. Freepik

Badacze przeanalizowali dane na temat diety pozyskane od ponad 130 tys. pracowników służby zdrowia. Zauważyli, że osoby, które przynajmniej 2 razy w tygodniu jadły szklankę jogurtu naturalnego, były obarczone aż o 20% niższym ryzykiem raka jelita grubego. Przeczytaj: Ta grupa osób jest najbardziej zagrożona rakiem jelita grubego

Naukowcy zauważyli również, że wpływ jedzenia jogurtu na profilaktykę raka jelita grubego różni się w zależności od obfitości bakterii Bifidobacterium w tkance nowotworowej i jest najbardziej widoczny w przypadku raka bliższej części okrężnicy. [2] 
 

Jogurt naturalny – uniwersalne wsparcie dla zdrowia

Jogurt naturalny jest bogatym źródłem probiotyków, czyli korzystnych bakterii, które wspierają zdrowie układu pokarmowego. Szczepy bakterii, takie jak Lactobacillus i Bifidobacterium, pomagają w utrzymaniu prawidłowej mikroflory jelitowej, co może poprawiać trawienie, wzmacniać odporność i zmniejszać ryzyko infekcji jelitowych.

Ponadto jogurt dostarcza łatwo przyswajalnego białka, wapnia, witamin z grupy B oraz innych składników odżywczych, które wspierają zdrowie kości i mięśni. Regularne spożywanie jogurtu może nawet redukować objawy nietolerancji laktozy, ponieważ bakterie probiotyczne pomagają w jej trawieniu.

jedzenie-jogurtu-canva
Jogurt naturalny to wartościowy element zbilansowanej diety, który przyczynia się do lepszego samopoczucia i poprawy ogólnej kondycji organizmu. Fot. Canva

Oprócz korzyści dla układu pokarmowego jogurt naturalny może wpływać na ogólne zdrowie organizmu, zmniejszając ryzyko niektórych chorób przewlekłych. Badania sugerują, że spożywanie jogurtu może obniżać poziom cholesterolu oraz wspierać kontrolę poziomu cukru we krwi, co jest szczególnie ważne dla osób z cukrzycą typu 2. Przeczytaj: Jadłospis od dietetyka na 28 dni za darmo - dla każdego

Jedzenie jogurtu może mieć też pozytywny wpływ na zdrowie psychiczne, ponieważ mikroflora jelitowa jest powiązana z funkcjonowaniem mózgu i nastrojem. Dzięki swoim właściwościom odżywczym i probiotycznym jogurt naturalny stanowi wartościowy element zbilansowanej diety, przyczyniając się do lepszego samopoczucia i poprawy ogólnej kondycji organizmu.


Źródła:
[1] https://onkologia.luxmed.pl/jakie-sa-rokowania-raka-jelita-grubego/  [dostęp 18.02.2025 r.]
[2] Satoko Ugai, Li Liu, Keisuke Kosumi, Hidetaka Kawamura, Tsuyoshi Hamada, Kosuke Mima, Kota Arima, Kazuo Okadome, Qian Yao, Kosuke Matsuda, Yuxue Zhong, Hiroki Mizuno, Andrew T. Chan,  Wendy S. Garrett, Mingyang Song, Marios Giannakis, Edward L. Giovannucci, Xuehong Zhang,Shuji Ogino, Tomotaka Ugai. Long-term yogurt intake and colorectal cancer incidence subclassified byBifidobacterium abundance in tumor. GUT MICROBES2025, VOL. 17, NO. 1, 2452237https://doi.org/10.1080/19490976.2025.2452237
 

Czy odporność bierze się z brzucha? Wywiad z ekspertem
Cholestil - skład, dawkowanie, działania niepożądane
Cholestil - skład, dawkowanie, działania niepożądane
Czy odporność ma początek w naszym brzuchu? Jakie czynniki wpływają negatywnie na naszą mikroflorę? Co warto jeść, żeby wzmocnić naszą odporność? Co to jest Candida? Jakie są objawy grzybicy w organizmie? O wpływie diety na odporność rozmawiamy z Katarzyną Sobolewską, dietetykiem klinicznym SASKAMED. Pytanie, które nurtuje każdego: Czy odporność ma początek w naszym brzuchu? Jak najbardziej. 70 procent odporności pochodzi z brzucha, a tak naprawdę z jelit. Wszystko, co umieścimy w naszych jelitach, będzie odpowiedzialne za naszą odporność.Jakie czynniki wpływają negatywnie na naszą mikroflorę?Jeżeli chodzi o styl życia to będą to czynniki, takie jak stres i sen. Warto zwrócić uwagę na higienę snu, bo ma ona wpływ na poziom kortyzolu w organizmie. Jeśli będziemy się wysypiać, poziom kortyzolu będzie niższy, czyli tym samym obniży się poziom stresu. Nawiązując do diety, powinna być bardziej zróżnicowana. Nie powinniśmy dzielić produktów na dobre i złe, a wprowadzać do naszego jadłospisu wiele warzyw i owoców.Czy wystarczy zbilansowana dieta, czy warto też stosować suplementy?Jak najbardziej należy stosować suplementy. Top 3 suplementów na odporność to: witamina D, omega-3 i cynk.Na co zwrócić uwagę przy doborze suplementów?Przy wyborze witaminy D, zwracajmy uwagę na to, żeby był to lek a nie suplement. Lek będzie bardziej przebadany niż suplement. Warto przyjmować witaminę D z tłuszczami. Często jest ona w kapsułkach z olejem, ale występuje też w formie zwykłych tabletek (i wtedy oleje okażą się pomocne). Świetnie sprawdzą się oleje, zawarte w łososiu, awokado, orzechach, nasionach i pestkach słonecznika. W ciągu dnia, najprościej będzie przyjąć tabletkę z orzechem czy kawałkiem awokado. Jeżeli chodzi o omega-3, są dostępne w formie kropli lub kapsułek tlenowych. Cynk możemy kupić w formie tabletek. Co warto jeść, żeby wzmocnić naszą odporność?Zacznijmy od węglowodanów złożonych, które mają większą ilość błonnika. Błonnik będzie pożywką dla naszych bakterii. Warto zadbać o takie źródła węglowodanów jak: chleb na zakwasie, makaron pełnoziarnisty, brązowy ryż. Jeżeli chodzi o białka, świetnie sprawdzą się fermentowane napoje mleczne, np. maślanki. Dobrym wyborem będą też sery pleśniowe i podpuszczkowe. Warto zadbać o zdrowe tłuszcze, czyli te z zawartością wielonienasyconych kwasów tłuszczowych omega-3. Znajdziemy je w łosiu, awokado, orzechach, pestkach i nasionach słonecznika. A czy jest rada dla osób, które są uzależnione od cukru? Tak naprawdę uzależnienie od cukru to bardziej uzależnienie od smaku produktów. Im większa zawartość tłuszczu i cukrów prostych w produkcie, tym bardziej będzie nam smakować. Co mogę poradzić osobom, które nie mogą powstrzymać się od jedzenia słodyczy? Najlepiej zacząć eliminować je stopniowo.Czyli wczoraj zjadłam trzy czekolady, dziś zjem dwie, a jutro jedną? - Dokładnie. W międzyczasie będę też próbowała zamienić czekoladę mleczną na czekoladę gorzką, która ma bardzo dużo magnezu. A więc gorzka czekolada jest zdrowa? Oczywiście. Najlepiej kupować tą z dużą ilością kakao. Jeżeli trudno nam się przestawić, warto zaczynać od czekolady z mniejszą procentową zawartością kakao i stopniowo przechodzić na tą o wyższym procencie. Jeśli więc stopniowo będziemy przyzwyczajać się do smaku gorzkiej czekolady, z czasem nie będzie dla nas tak gorzka jak wcześniej? Dokładnie! Do czekolady możemy dodawać jakieś owoce, co wzbogaci jej walory smakowe. Wiele osób jest przyzwyczajonych do spożywania słodkości przy kawie. Warto więc zamienić ciastko na gorzką czekoladę! Co jest gorsze dla naszej mikroflory? Produkty z cukrem czy słone przekąski typu chipsy i fast food? W tym wypadku bardziej bym szła w produkty słodkie. Oczywiście nie twierdzę, że chipsy będą idealne. Będą rozwijały czynniki zapalne w naszym organizmie, które tym samym będą prowadziły do otyłości. Otyłość będzie wiązała się z wieloma chorobami autoimmunologicznych, takimi jak insulinooporność, cukrzyca typu II, Hashimoto, niedoczynność tarczycy.Mimo wszystko cukier ma gorszy wpływ na nasz organizm? Cukier jest gorszy, ponieważ będzie rozwijał w naszym organizmie stany zapalne (także tłuszcze trans). Warto wyeliminować go z diety również po to, aby zadbać o naszą cerę, włosy, paznokcie i tym samym mikroby, w których może rozwijać się Candida.Czym jest Candida? Wiele się o niej słyszy.Candida wiąże się z większą ilością podaży cukrów i rozwojem procesu grzybiczego w organizmie. Jakie są objawy grzybicy w organizmie? Ciągłe zmęczenie, niewyspanie, stres, bóle brzucha, nudności. W późniejszym czasie może też wystąpić uczucie osłabienia. Candida będzie prowadziła do wielu niedoborów, wówczas trzeba będzie te niedobory wyrównywać dietą i lekami. Czy osoba z Candidą będzie mieć nadmierny apetyt czy może jego brak? Ciężko powiedzieć, bo to zależy od tego czy dana osoba będzie miała dodatkowe jednostki chorobowe (np. insulinooporność, cukrzycę). Mówi się, że jogurty zawierają dużo probiotyków. Czy jest coś, na co powinniśmy zwrócić uwagę przy zakupie jogurtu? Należy zwrócić uwagę na to, czy na opakowaniu jest podana ilość i nazwa szczepów bakterii. Im więcej informacji, tym większa pewność, że jogurt będzie dobrze przyswajalny. Z Joanna Kamińską rozmawiała Katarzyna Sobolewska, dietetyk kliniczny SASKAMED, absolwentka Szkoły Głównej Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie na Wydziale Nauk o Żywności. Ukończyła staż z psychodietetyki w Instytucie Psychodietetyki pod okiem dr Anny Januszewicz i stale pogłębia swoją wiedzę dzięki licznym kursom i szkoleniom z zakresu dietetyki klinicznej oraz psychodietetyki.
Czytaj dalej
Czy można pić wodę po kiszonkach? Dietetyk mówi wprost
Woda po kiszonkach
woda-po-kiszonkach-azerbaijan_stockers-Freepik
Polacy kochają kiszonki. I bardzo dobrze – żywność konserwowana w ten sposób jest bardzo zdrowa. Kiszona kapusta i ogórki, czyli najpopularniejsze z naszych kiszonek, stanowią doskonałe wsparcie dla odporności i układu trawiennego.W ostatnich latach do łask wraca również zwyczaj picia zalewy z kiszonek. Entuzjaści wody z ogórków zwracają uwagę na prozdrowotne właściwości tego napoju, czasem również na jego oryginalny smak. Czy jego picie zawsze jest wskazane? Niekoniecznie. 
Czytaj dalej