Ten 1 produkt zmniejsza ryzyko raka jelita grubego! Jedz go codziennie

Dieta ma bezpośredni wpływ na zdrowie. Z jedzeniem dostarczamy sobie niezbędnych składników odżywczych. Zdrowa dieta wzmacnia odporność i zmniejsza ryzyko chorób przewlekłych, a nadmierne spożycie żywności przetworzonej może to ryzyko zwiększać. W jednym z najnowszych badań brytyjscy naukowcy wskazali produkt, który zmniejsza ryzyko wystąpienia raka jelita grubego.
Rak jelita grubego
Rak jelita grubego jest jednym z najczęściej występujących nowotworów złośliwych na świecie. Według danych Światowej Organizacji Zdrowia (WHO) z 2020 roku, zdiagnozowano niemal 2 miliony nowych przypadków tego nowotworu, a ponad 935 tysięcy osób zmarło z jego powodu.
W Polsce rak jelita grubego zajmuje drugie miejsce pod względem liczby zachorowań u kobiet i trzecie u mężczyzn. W 2017 roku w karaju odnotowano 5 073 przypadki u kobiet oraz 5 832 u mężczyzn, a 7 762 pacjentów z tym nowotworem zmarło [1].
Prognozy wskazują na dalszy wzrost liczby zachorowań na raka jelita grubego. U podstaw tego problemu leży wiele czynników, w tym starzenie się społeczeństw, niezdrowy styl życia oraz niewystarczająca profilaktyka i późne wykrywanie choroby. Przeczytaj: Przyczynia się do nowotworów układu pokarmowego. Jemy to codziennie
Co jeść, by bronić się przed rakiem jelita grubego?
Wyniki badań przeprowadzonych przez naukowców z Mass General Brigham pokazują, że istnieje jeden produkt, którego regularne jedzenie zmniejsza ryzyko podtypu raka jelita grubego. Chodzi o… jogurt naturalny.

Badacze przeanalizowali dane na temat diety pozyskane od ponad 130 tys. pracowników służby zdrowia. Zauważyli, że osoby, które przynajmniej 2 razy w tygodniu jadły szklankę jogurtu naturalnego, były obarczone aż o 20% niższym ryzykiem raka jelita grubego. Przeczytaj: Ta grupa osób jest najbardziej zagrożona rakiem jelita grubego
Naukowcy zauważyli również, że wpływ jedzenia jogurtu na profilaktykę raka jelita grubego różni się w zależności od obfitości bakterii Bifidobacterium w tkance nowotworowej i jest najbardziej widoczny w przypadku raka bliższej części okrężnicy. [2]
Jogurt naturalny – uniwersalne wsparcie dla zdrowia
Jogurt naturalny jest bogatym źródłem probiotyków, czyli korzystnych bakterii, które wspierają zdrowie układu pokarmowego. Szczepy bakterii, takie jak Lactobacillus i Bifidobacterium, pomagają w utrzymaniu prawidłowej mikroflory jelitowej, co może poprawiać trawienie, wzmacniać odporność i zmniejszać ryzyko infekcji jelitowych.
Ponadto jogurt dostarcza łatwo przyswajalnego białka, wapnia, witamin z grupy B oraz innych składników odżywczych, które wspierają zdrowie kości i mięśni. Regularne spożywanie jogurtu może nawet redukować objawy nietolerancji laktozy, ponieważ bakterie probiotyczne pomagają w jej trawieniu.

Oprócz korzyści dla układu pokarmowego jogurt naturalny może wpływać na ogólne zdrowie organizmu, zmniejszając ryzyko niektórych chorób przewlekłych. Badania sugerują, że spożywanie jogurtu może obniżać poziom cholesterolu oraz wspierać kontrolę poziomu cukru we krwi, co jest szczególnie ważne dla osób z cukrzycą typu 2. Przeczytaj: Jadłospis od dietetyka na 28 dni za darmo - dla każdego
Jedzenie jogurtu może mieć też pozytywny wpływ na zdrowie psychiczne, ponieważ mikroflora jelitowa jest powiązana z funkcjonowaniem mózgu i nastrojem. Dzięki swoim właściwościom odżywczym i probiotycznym jogurt naturalny stanowi wartościowy element zbilansowanej diety, przyczyniając się do lepszego samopoczucia i poprawy ogólnej kondycji organizmu.
Źródła:
[1] https://onkologia.luxmed.pl/jakie-sa-rokowania-raka-jelita-grubego/ [dostęp 18.02.2025 r.]
[2] Satoko Ugai, Li Liu, Keisuke Kosumi, Hidetaka Kawamura, Tsuyoshi Hamada, Kosuke Mima, Kota Arima, Kazuo Okadome, Qian Yao, Kosuke Matsuda, Yuxue Zhong, Hiroki Mizuno, Andrew T. Chan, Wendy S. Garrett, Mingyang Song, Marios Giannakis, Edward L. Giovannucci, Xuehong Zhang,Shuji Ogino, Tomotaka Ugai. Long-term yogurt intake and colorectal cancer incidence subclassified byBifidobacterium abundance in tumor. GUT MICROBES2025, VOL. 17, NO. 1, 2452237https://doi.org/10.1080/19490976.2025.2452237





































