Jesienne chłody sprzyjają przeziębieniom, a długie wieczory kuszą kalorycznym jedzeniem. Zanim jednak sięgniesz po kolejną tabletkę albo słodycz, spróbuj wsypać do kubka lub garnka nieco rozgrzewającej mocy prosto z kuchennej półki. Imbir, kardamon i cynamon potrafią rozświetlić smak potraw, a przy okazji przynieść kilka wymiernych korzyści zdrowotnych.Imbir pobudza krążenie i hamuje stany zapalneKardamon łagodzi wzdęcia i może obniżać markery zapaleniaCynamon wyrównuje skoki glukozy u osób z cukrzycą typu 2
Zdarza ci się sięgać po coś słodkiego, mimo że wcale nie jesteś głodny? To nie tylko kwestia silnej woli, ale reakcji chemicznych w mózgu. Istnieje jednak naturalny sposób, który potrafi „wyłączyć” ochotę na cukier, złagodzić stres i jednocześnie poprawić nastrój. Wystarczy odrobina tej wyjątkowej przyprawy, znanej z kuchni, ale niedocenianej jako naturalny środek wspierający zdrowie.Łagodzi napięcie nerwowe i poprawia nastrójZmniejsza ochotę na słodycze i wspiera odchudzanieWspomaga trawienie i działa przeciwzapalnieRegularne stosowanie pozwoli odczuć różnicę
Serek wiejski to klasyka polskich śniadań – lekki, pożywne i pełny białka. Jednak niewiele osób wie, że wystarczy jeden prosty dodatek, by zamienić taki serek w prawdziwą bombę zdrowotną. Mowa o czarnuszce – niepozornej przyprawie, która potrafi skutecznie obniżać poziom cukru we krwi, wspierać odchudzanie i poprawiać kondycję całego organizmu.Czarnuszka skutecznie obniża poziom glukozy i zwiększa wydzielanie insulinyRegularne stosowanie wspomaga odchudzanie i zmniejsza apetytRoślina ma działanie przeciwzapalne i wspiera zdrowie płuc, może obniżać ciśnienie krwi i poprawiać pracę sercaOlej z czarnuszki znajduje zastosowanie w kosmetyce i pielęgnacji skóry
Cynamon, imbir i kardamon kojarzą się raczej z jesiennym grzańcem lub ciastem. Ale wystarczy dodać ich szczyptę do porannej kawy, by zadziało się coś zaskakującego. Taki napój nie tylko rozgrzewa, ale też wspiera serce, układ pokarmowy, a nade wszystko – pomaga spalić tłuszcz.
Wielu z nas nie wyobraża sobie potraw bez dodatków przypraw. To one nadają smak, któremu nie da się oprzeć, wręcz odmieniają jedzenie. I choć słusznie szerzone jest przekonanie, że są bardzo zdrowe, to w niektórych przypadkach mogą zaszkodzić.
Cynamon to przyprawa uwielbiana przez Polaków – dodają ją do ciast, napojów i jabłek. Swoją popularność zawdzięcza nie tylko charakterystycznemu smakowi i pięknemu zapachowi, ale również właściwościom prozdrowotnym. Są jednak osoby, którym nadmierne spożycie cynamonu może zagrażać.
Niepozorne zioło o niesamowitym potencjale. Zapomnisz o czosnku czy oregano - cząber, bo o nim mowa, ma wyrazisty smak i całą gamę właściwości zdrowotnych. Obniża poziom "złego" cholesterolu LDL, może działać przeciwzapalnie i wspierać trawienie. Dodawany do dań mięsnych, strączkowych i zup, może stać się cichym sprzymierzeńcem w profilaktyce chorób serca. A to tylko wierzchołek góry lodowej - cząber był dawniej używany jako naturalny lek na pasożyty!
To, co jemy, ma ogromne znaczenie, jednak nie zawsze przykładamy do tego wagę. Pewna niepozorna roślina, dodawana do posiłków, może zdziałać prawdziwe cuda. Wystarczy, że będziemy regularni, a zmniejszy się ryzyko choroby Alzheimera, której obawia się wielu z nas.
Utrata zbędnych kilogramów to marzenie wielu z nas. Niestety, nie zawsze potrafimy znaleźć czas na treningi, a z redukcją jest nam nie po drodze. Warto wówczas postawić na rozwiązania, które w pewien sposób mogą przybliżyć nas do wymarzonej sylwetki. Ten koktajl warto pić każdego dnia, jeśli zależy nam na utracie wagi. Z nim można schudnąć nawet 6 kilogramów.
Ten napój działa na bezsenność niczym lek. Regularnie spożywany poprawia też odporność i wspomaga odchudzanie. W Indiach, skąd pochodzi, jest stosowany od starożytności, a roślina, z której powstaje, uważana za świętą. Mowa o złotym mleku – przygotuj je w dwie minuty ze składników, które na pewno masz w domu. Wystarczy szklanka mleka i kilka przypraw. Jeśli będziesz je pić regularnie, szybko zauważysz efekty. Dodatkowym atutem napoju jest jego smak – tego nie da się porównać z niczym innym.
Naukowcy wiedzą od dawna, że niektóre z przypraw mają doskonałe właściwości lecznicze. Rośliny te, dzięki obecności wielu związków czynnych, mają wielokierunkową aktywność farmakologiczną. Stosowanie ich w kuchni może przynieść rozmaite korzyści zdrowotne od regulacji apetytu po redukcję cholesterolu.
Używamy jej przeważnie przy wielkiej okazji, a to błąd. Ma taki skład, że powinna na stałe znaleźć się w diecie wielu osób. Chroni przed miażdżycą, insulinoopornością, a nawet lękiem i depresją. Zajrzyj do kuchennej szafki – nawet nie wiesz, że posiadasz w domu remedium na mnóstwo dolegliwości.Gdy zdrowie nam szwankuje, przede wszystkim powinniśmy się leczyć. Ale jest wiele takich produktów, które mogą dodatkowo wesprzeć terapię zaleconą przez specjalistę. I warto o tym wiedzieć.
Wiele osób nie wyobraża sobie poranka bez filiżanki kawy. To napój, który zapewnia energię, ale i po prostu dobrze smakuje. Okazuje się jednak, że wystarczy dodać do kawy jeden składnik, by nabrał dodatkową, dość przydatną właściwość. Co dodać do kawy, by schudnąć? Odpowiadamy.
Czy wiesz, że koperek należy do rodziny selerowatych? To nie jedyna niespodzianka, jaką kryje w sobie ta aromatyczna roślina. Łatwo dostępny, niedrogi i smaczny koperek to prawdziwa skarbnica prozdrowotnych substancji. Sprawdź, jak mogą ci pomóc.Drobno siekany koperek to wyborny dodatek do tłuczonych ziemniaków, kefiru i naturalnego jogurtu. Jednak smak nie jest jego jedyną zaletą. Koperek zawiera witaminy A, C, E, K oraz witaminy z grupy B. Jest bogaty w minerały takie jak wapń, żelazo, magnez, potas, fosfor i cynk. Zawiera również błonnik, białko, kwasy tłuszczowe omega-3 oraz antyoksydanty. Wszystko to sprawia, że przynosi ciału szereg niesamowitych korzyści.