Działa jak balsam na jelita. Wymiata złogi, wspiera rozwój mikrobioty. Po prostu cudo
Jelita to drugi mózg - to stwierdzenie jest jak najbardziej prawdziwe. To właśnie w nich mieszkają dobre i złe bakterie, które odpowiadają za odporność, a dodatkowo - w jelitach wchłaniane są niektóre witaminy i minerały. Ale to nie wszystko, bo problemy z jelitami mogą powodować nawet bóle pleców. Jeśli zastanawiacie się, jak wspomóc jelita w ich pracy, mamy dla was gotową odpowiedź. Ten produkt to balsam dla jelit! Przeciwdziała zaparciom, wspiera pracę dobrych bakterii w jelitach, a do tego smakuje wyśmienicie.
Jelitowe sprawy
Jelita to bardzo ładna nazwa fragmentu układu pokarmowego, w którego skład wchodzą jelito cienkie i jelito grube. Zadaniem jelita cienkiego jest filtracja składników odżywczych, natomiast w jelicie grubym wchłaniana jest woda i elektrolity. Jelito grube jest końcowym fragmentem układu pokarmowego, gdzie formuje się stolec. I właśnie - twarde, zbite masy kałowe, które zalegają w jelicie grubym, sprawiają, że odczuwamy bóle brzucha a nawet pleców. Zaparcia sprzyjają zwiększonemu ciśnieniu w jamie brzusznej, a to może powodować ucisk na nerwy i bóle w odcinku lędźwiowym kręgosłupa, promieniujące nawet do nóg. Dlatego tak ważne jest, aby o jelita dbać.
A co lubią jelita? Dobrą dietę i ruch. I tutaj przechodzimy do produktów, które mają zbawienny wpływ na jelita, przeciwdziałając zaparciom i pomagając dobrej mikrobiocie w namnażaniu. Polecamy też: Te ziemniaki to balsam na jelita. Dietetyk radzi, by jeść je w ten sposób
Produkty dobre dla jelit
Produkty, które działają jak balsam na jelita to te, które zawierają odpowiednią ilość błonnika pokarmowego, który popijamy wodą, aby zapewnił nam uczucie sytości i jednocześnie nie zbił się w twardą masę, tylko gładko przez jelita przeszedł. Powinno się jeść pieczywo razowe, duże ilości owoców i warzyw, nabiał, a także - kiszonki. Kiszone produkty (a także kefir i produkty fermentowane) są świetną pożywką dla bakterii bytujących w jelitach. Do tego ważne jest nawodnienie i wyeliminowanie z diety czerwonego mięsa. Tego nasz układ pokarmowy nie lubi.
Produkty dobre dla jelit to:
- kiszonki,
- fermentowany nabiał (kefir),
- produkty razowe,
- warzywa i owoce,
- siemię lniane,
- płatki owsiane,
- nasiona babki płesznik,
- kasze.
Polecamy: W Danii zakazane, Polacy łykają na potęgę
Wymiata złogi z jelit jak miotła
Wybraliśmy trzy produkty, które wymiatają złogi z jelit i przeciwdziałają tworzeniu się twardych mas kałowych, które zalegają w jelitach. Oto one:
- camu camu, czyli sproszkowane owoce jagód o tej samej nazwie. Mają one 60 razy więcej witaminy C niż pomarańcze, a do tego zawierają w sobie serynę - aminokwas, którego nasz organizm potrzebuje, aby strawić pożywienie. Świetnie działają na problemy z trawieniem i przyspieszają pracę jelit;
- kiszonki - są źródłem żywych kultur bakterii. Regularne spożywanie kiszonek poprawia pracę układu pokarmowego, wzmacnia odporność i pomaga w utrzymaniu równowagi mikrobioty jelitowej;
- buraki - dzięki zawartości błonnika usprawniają procesy pasażu jelitowego i przynoszą ulgę w zaparciach.