Gotujesz na nich rosół? To popełniasz fatalny błąd. Niewielu wie, że roi się w nich od pasożytów
Rosół jest królem zup. Niektórzy nie mogą oprzeć się temu pysznemu i aromatycznemu daniu. Wielu nie wie jednak, że gotując go, popełnia fatalny błąd. Tych części kurczaka pod żadnym pozorem nie należy używać. Roi się w nich od pasożytów.
Drobiowe mięso nie jest zbyt kaloryczne, a do tego tanie. Nic więc dziwnego, że cieszy się ogromną popularnością. Kupując je, należy jednak uważać. Niektóre części tego zwierzęcia nie powinny być przez nas spożywane. Podpowiadamy, jakich części kurczaka unikać.
W tych częściach kurczaka roi się od pasożytów
W mięsie kurczaka może znajdować się wiele pasożytów . Najczęściej są to nicienie, które cechują się dużą odpornością na wysoką temperaturę. Nie pomoże więc ani smażenie, ani gotowanie, ani pieczenie. Warto więc unikać części kurczaka, w których aż roi się od pasożytów.
Płuca i ogon oraz głowa zwierzęcia powinny trafić do kosza, mimo że żywności nie powinno się marnować. Chodzi jednak o nasze zdrowie. Zainfekowane pasożytami mięso może sprawić, że pojawią się liczne dolegliwości ze strony układu pokarmowego.
Na co zwrócić uwagę, kupując mięso z kurczaka?
Jeśli stoimy przed wyborem idealnego mięsa z kurczaka , należy wiedzieć, co powinno nas zaniepokoić. Świeże mięso drobiowe ma jasno-różową barwę, jest sprężyste i jędrne. Nie może lepkie, miękkie i mieć szarego koloru. Zaniepokoić powinien nas też zapach. Dobrej jakości mięso nie będzie wydzielać intensywnego zapachu. Warto stawiać na mięso od zaufanych dostawców lub z lokalnych hodowli , by mieć pewność, że będzie świeże i pozbawione pasożytów.
Czy drób jest bezpieczny i zdrowy?
Drób to mięso odżywcze i lekkostrawne , które dostarcza organizmowi białko i niezbędne aminokwasy. Jest też źródłem witamin i składników mineralnych. Ma niską zawartość tłuszczu, a co za tym idzie, niską kaloryczność , więc chętnie jedzą je sportowcy oraz osoby, które próbują pozbyć się zbędnych kilogramów.
Niektórzy uważają jednak, że kurczaki są karmione paszami, które mają przyspieszyć ich wzrost i uchronić od chorób, więc zawierają dużo antybiotyków i innych szkodliwych substancji chemicznych. Warto więc decydować się na zakup mięsa w zaufanych miejscach.
Zobacz też:
Elon Musk o sukcesie Neuralink. Implant mózgowy działa, a kolejny pacjent czuje się dobrze
Sarsa opowiedziała o chorobie, która upośledza jej najważniejszy zmysł. „Może będzie happy end?”
Ta witamina hamuje rozwój stwardnienia rozsianego. Pojawiła się szansa dla tysięcy Polaków