Kolejny toksyczny produkt wycofany ze sprzedaży. GIS alarmuje, by nie spożywać
Główny Inspektorat Sanitarny wydał ostrzeżenie dotyczące żywności. W przebadanej partii soli sezamowej wykryto obecność toksyn, które mogą zagrażać naszemu zdrowiu. Sprawdź koniecznie opakowania produktów, które trzymasz w kuchennych szafkach.
Ostrzeżenie GIS – toksyny w soli
Główny Inspektorat Sanitarny prowadzi systematyczne kontrole produktów żywnościowych, które trafiają do naszych domów. Po wykryciu jakichkolwiek nieprawidłowości konsumenci są o tym informowani. To bardzo ważne z punktu widzenia ochrony zdrowia.
System Wczesnego Ostrzegania o Niebezpiecznej Żywności i Paszach poinformował właście GIS o wykryciu toksyn Alternaria w soli sezamowej.
„Toksyny Alternaria są produkowane przez pleśnie z gatunku Alternaria, a ich spożycie może być szkodliwe dla zdrowia człowieka” – czytamy w komunikacie GIS.
„Większość mykotoksyn Alternaria jest stabilna cieplnie i nie można jej łatwo usunąć podczas przetwarzania żywności; dlatego środki zapobiegawcze i kontrolne w przypadku zanieczyszczenia żywności i paszy mykotoksynami Alternaria mają kluczowe znaczenie” – podają autorzy pracy „Occurrence, toxicity, dietary exposure, and management of Alternaria mycotoxins in food and feed”.
Może zainteresuje Cię również ten artykuł: Coraz więcej osób choruje. GIS mówi o 5-krotnym wzroście zakażeń
Toksyny Alternaria – wpływ na zdrowie
Po spożyciu żywności zanieczyszczonej toksynami Alternaria mogą wystąpić objawy ze strony układu pokarmowego, takie jak bóle brzucha, nudności czy zaburzenia trawienia . Te toksyny mogą również wywoływać reakcje zapalne oraz uszkodzenia komórkowe , co przy długotrwałej ekspozycji może prowadzić do rozwoju chorób przewlekłych.
Oprócz bezpośredniego wpływu na układ pokarmowy, toksyny Alternaria mogą oddziaływać także na układ odpornościowy. Zwiększają ryzyko wystąpienia alergii i nadwrażliwości. Szczególnie narażeni na szkodliwe działanie tych związków są seniorzy, dzieci, oraz osoby z osłabioną odpornością.
Z badań wynika, że przewlekła ekspozycja na te toksyny może również prowadzić do uszkodzeń na poziomie komórkowym, w tym do modyfikacji DNA, co potencjalnie zwiększa ryzyko rozwoju nowotworów.
GIS informuje, że nie należy spożywać produktu z partii objętej komunikatem. „W przypadku wystąpienia niepokojących objawów po spożyciu wyżej wymienionego produktu, należy skontaktować się z lekarzem” – czytamy.
Przeczytaj także ten artykuł: Tak przechowuj jedzenie w lodówce. Zmniejszysz ryzyko chorób

O jaki produkt chodzi w komunikacie?
Potencjalnie zanieczyszczona toksynami sól sezamowa to Bio Gomasio, za dystrybucję której w Polsce odpowiada firma Bio Planet. Oto szczegóły dotyczące wadliwej partii:
Nazwa produktu: Bio Gomasio Original 225G
Numer partii: E36AESS2324243
Data minimalnej trwałości: 02/09/2025
Kraj pochodzenia: Belgia
Dystrybutor: LIMA NV. Groendreef 101, Aalter, 9880 Belgia
Dystrybutor w Polsce: Bio Planet S.A. Wilkowa Wieś 7, 05-084 Leszno

Poczytaj także: Taką sól znajdziesz w każdym sklepie. Dietetyczka: Nie powinna być sprzedawana w Polsce
Źródła: gov.pl/web/gis, pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/39746866/, pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/39933689/