Wyszukaj w serwisie
choroby profilaktyka problemy cywilizacyjne zdrowie psychiczne żywienie zdaniem lekarza uroda i pielęgnacja
Pacjenci.pl > Żywienie > Tak przechowuj jedzenie w lodówce. Zmniejszysz ryzyko chorób
Daria  Siemion
Daria Siemion 26.03.2024 14:35

Tak przechowuj jedzenie w lodówce. Zmniejszysz ryzyko chorób

Kobieta rozpakowuje zakupy z warzywami i owocami
Fot. Pexels / Nataliya Vaitkevich

Można to jeszcze zjeść, czy lepiej wyrzucić do kosza? Bądźmy szczerzy, każdy z nas miał kiedyś taki dylemat. Boimy się pleśni i słusznie, bo wywołuje wiele chorób. Są jednak skuteczne sposoby na to, by opóźnić jej pojawienie się na warzywach i owocach. Oto one!

Pleśń to bardzo szkodliwy związek, który przy długotrwałym spożywaniu, może wywołać nawet raka, a w krótszej perspektywie biegunkę i wymioty. Jak tego uniknąć? Dowiedz się, jak przechowywać warzywa, aby zachowały świeżość na dłużej i dokładnie oglądaj je przed spożyciem – to jedyna droga.

Jakie owoce i warzywa trzymać w lodówce?

Przejdźmy do konkretów i zacznijmy od tego, jakie warzywa należy trzymać w lodówce, a także, jakie nigdy nie powinny się tam znaleźć. Wbrew pozorom to wcale nie jest takie oczywiste, ale wiele osób – nawet świetnych pań i panów domu – tego nie wie.

Te warzywa i owoce włóż do lodówki od razu po zakupie:

  • brukselkę,
  • brokuły,
  • czereśnie,
  • jabłka,
  • kalafior,
  • jagody,
  • kapustę,
  • maliny,
  • truskawki,
  • szparagi,
  • por,
  • pietruszkę,
  • sałatę,
  • szpinak,
  • rukolę,
  • roszponkę,
  • jarmuż.

Te warzywa i owoce włóż do lodówki, gdy dojrzeją i staną się miękkie:

  • awokado,
  • ananasy,
  • brzoskwinie,
  • gruszki,
  • kiwi,
  • morele,
  • nektarynki,
  • śliwki.
     

Tych warzyw i owoców nie trzymaj w lodówce:

  • bananów,
  • batatów,
  • bakłażanów,
  • cebuli,
  • cukinii,
  • cytryny,
  • dyni,
  • grejpfrutów,
  • melonów, 
  • pomarańczy,
  • pomidorów,
  • ziemniaków.

Warto mieć na uwadze, że niektóre owoce i warzywa, należy przechowywać osobno, ponieważ mogą wpływać negatywnie na inną żywność. Do takich produktów zaliczamy np. banany, brzoskwinie, gruszki, nektarynki i pomidory

Zobacz też: Po kupieniu mięsa w sklepie masz 30 minut. Ta czynność jest kluczowa, koniecznie zapamiętaj
 

pexels-jill-wellington-35625.jpg
Warzywa mogą zachować świeżość na dłużej, niż nam się wydaje Fot. Pexels / Jill Wellington
To warzywo to tarcza na udar. Rozbija skrzepy i wzmacnia tętnice Jedz codziennie jedno awokado, a tak wpłynie na Twoje zdrowie. Jeden owoc, a tyle korzyści!

Jak przechowywać warzywa w lodówce? Krótka instrukcja

Pieczarki
Pieczarki trzymaj w lodówce w szczelnie zamkniętym pojemniku. Trzymaj je na dolnej półce.

Brokuły
Brokuły zawiń w zwilżony papier kuchenny, a następnie owiń folią lub włóż do worka. Trzymaj je w lodówce na środkowej półce.

Sałata
Sałatę umyj i zawiń w zwilżony ręcznik kuchenny. Trzymaj ją w wysuwanej półce na warzywa.

Papryka
Paprykę przechowuj w całości w półce na warzywa. Nie musisz nic z nią robić.

Ogórki
Ogórki najlepiej przechowywać w szufladzie do warzyw. Jeśli zostały zakupione w folii ochronnej, najlepiej jej nie zdejmować.

Kapusta
Kapustę zawiń szczelnie w folię. Trzymaj w szufladzie na warzywa.

Szparagi
Szparagi trzymaj w lodówce w naczyniu wypełnionym wodą.

Rzodkiewka
Poodrywaj "ogonki" i zieleninę, umyj. Warzywo przechowuj w naczyniu zalanym wodą.

Marchewka
Marchewkę wyjmij z plastikowego opakowania, jeśli w nim była. Przechowuj ją w szufladzie na warzywa. Podobnie inne warzywa na bulion: pietruszkę, seler, por.

Czym grozi zjedzenie zepsutych owoców lub warzyw?

Wiele osób uwielbia robić zakupy i robi je od razu na kilka dni. Niestety w wielu wypadkach przekłada się to na wyrzucanie jedzenia, ponieważ, nim zostanie zjedzone, pojawia się na nim pleśń.


Pleśń to grzyb, który psuje produkty. Ma nieprzyjemny wygląd i zapach. Najczęściej przybiera postać czarnych plamek, które nie zawsze łatwo dostrzec. Pleśń przybiera też postać zielonego lub białego nalotu. Jest bardzo szkodliwa.

“Mytotoksyny mają działanie toksyczne dla człowieka, zwierząt, roślin i drobnoustrojów. Ich spożycie powoduje specyficzne schorzenia zwierząt i ludzi, zwane mikotoksykozami” – czytamy w opracowaniu dr hab. inż. Barbary Wróbel z Instytutu Technologiczno-Badawczego w Falentach.

Nieprawidłowe przechowywanie warzyw powoduje szybsze ich psucie i naraża na zjedzenie pleśni. Może to powodować choroby nerek, układu oddechowego i żołądka, a nawet raka przełyku.

Jeśli zauważysz pleśń na jakimkolwiek warzywie lub owocu, natychmiast je wyrzuć – odkrajanie zepsutych części nic nie daje. Podobnie, jeśli pleśń pojawiła się na jednej rzodkiewce, trzeba wyrzucić cały pęczek.

źródło: Polskie Towarzystwo Technologów Żywności, Instytut Technologiczno-Przyrodniczy Oddział w Falentach

Zmagałeś się z zatruciem pleśnią? Napisz do nas na adres: [email protected] – najciekawsze historie opublikujemy!

Zobacz też:

Czy można jeść czarną końcówkę banana? Wiele osób nadal wierzy w ten mit

Tak wyglądają pierwsze objawy zatrucia muchomorem sromotnikowym. Zaczyna się niewinnie

Zatrucie rtęcią - objawy i leczenie

Kontrowersje wokół leczenia boreliozy w Polsce. Lekarzom grożą kary 500 tys. zł
Borelioza, kleszcze, Rzecznik Praw Pacjenta
25 postępowań i 20 decyzji w sprawie praktyk lekarzy stosujących w leczeniu boreliozy niepotwierdzoną naukowo metodę ILADS - wydał Rzecznik Praw Pacjenta Bartłomiej Chmielowiec. Teraz zapowiedział zdecydowane kroki, w tym konkretne kary pieniężne, nawet do 500 tys. zł.Chmielowiec uczulał już wcześniej, że długotrwałe stosowanie antybiotyków w celu leczenia boreliozy (ILADS) może być groźne dla pacjentów. Mało tego, ta terapia  jest również niezgodna zarówno z prawem, jak i etyką lekarską.
Czytaj dalej
Dwukrotny wzrost zachorowań na zakaźną chorobę. Sanepid apeluje
Kobieta w laboratorium ogląda próbki
W Polsce coraz więcej osób choruje na krztuśca. To zapomniana choroba, którą na wiele lat wyeliminowały szczepienia, a teraz wraca. Przed jej nawrotem ostrzega sanepid. Choć Polacy bardzo obawiają się szczepionek, to ta na krztusiec jest stosowana od bardzo wielu lat i na szczęście wiadomo, że jest bezpieczna. Co wiadomo o tej zakaźnej chorobie, jaką jest krztusiec? Ile przypadków wykryto ostatnio Polsce? Krztusiec to bardzo niebezpieczna choroba zakaźna. Może prowadzić do krwawych wymiotów i duszności. Jest szczególnie groźny dla niemowląt, u których może doprowadzić do zatrzymania oddechu. Tyle przypadków co teraz, odnotowano ostatnio w 1963 roku. W Polsce wzrost liczby zachorowań na krztuśca jest mniej spektakularny niż np. w Czechach, ale i tak budzi obawy. Jak wynika z najnowszego raportu Narodowego Instytutu Zdrowia Publicznego PZH-PIB – od początku 2024 r. do 15 marca zanotowano aż 462 przypadki zachorowań, podczas gdy w ubiegłym roku w tym samym czasie było ich znacznie mniej, bo 188.Lekarze nie dawali mu wielkich szans. “To było jak cud!” - wspomina Tomek.   
Czytaj dalej