Tak przechowuj jedzenie w lodówce. Zmniejszysz ryzyko chorób
Można to jeszcze zjeść, czy lepiej wyrzucić do kosza? Bądźmy szczerzy, każdy z nas miał kiedyś taki dylemat. Boimy się pleśni i słusznie, bo wywołuje wiele chorób. Są jednak skuteczne sposoby na to, by opóźnić jej pojawienie się na warzywach i owocach. Oto one!
Pleśń to bardzo szkodliwy związek, który przy długotrwałym spożywaniu, może wywołać nawet raka, a w krótszej perspektywie biegunkę i wymioty. Jak tego uniknąć? Dowiedz się, jak przechowywać warzywa, aby zachowały świeżość na dłużej i dokładnie oglądaj je przed spożyciem – to jedyna droga.
Jakie owoce i warzywa trzymać w lodówce?
Przejdźmy do konkretów i zacznijmy od tego, jakie warzywa należy trzymać w lodówce, a także, jakie nigdy nie powinny się tam znaleźć. Wbrew pozorom to wcale nie jest takie oczywiste, ale wiele osób – nawet świetnych pań i panów domu – tego nie wie.
Te warzywa i owoce włóż do lodówki od razu po zakupie:
- brukselkę,
- brokuły,
- czereśnie,
- jabłka,
- kalafior,
- jagody,
- kapustę,
- maliny,
- truskawki,
- szparagi,
- por,
- pietruszkę,
- sałatę,
- szpinak,
- rukolę,
- roszponkę,
- jarmuż.
Te warzywa i owoce włóż do lodówki, gdy dojrzeją i staną się miękkie:
- awokado,
- ananasy,
- brzoskwinie,
- gruszki,
- kiwi,
- morele,
- nektarynki,
- śliwki.
Tych warzyw i owoców nie trzymaj w lodówce:
- bananów,
- batatów,
- bakłażanów,
- cebuli,
- cukinii,
- cytryny,
- dyni,
- grejpfrutów,
- melonów,
- pomarańczy,
- pomidorów,
- ziemniaków.
Warto mieć na uwadze, że niektóre owoce i warzywa, należy przechowywać osobno, ponieważ mogą wpływać negatywnie na inną żywność. Do takich produktów zaliczamy np. banany, brzoskwinie, gruszki, nektarynki i pomidory.
Zobacz też: Po kupieniu mięsa w sklepie masz 30 minut. Ta czynność jest kluczowa, koniecznie zapamiętaj
Jak przechowywać warzywa w lodówce? Krótka instrukcja
Pieczarki
Pieczarki trzymaj w lodówce w szczelnie zamkniętym pojemniku. Trzymaj je na dolnej półce.
Brokuły
Brokuły zawiń w zwilżony papier kuchenny, a następnie owiń folią lub włóż do worka. Trzymaj je w lodówce na środkowej półce.
Sałata
Sałatę umyj i zawiń w zwilżony ręcznik kuchenny. Trzymaj ją w wysuwanej półce na warzywa.
Papryka
Paprykę przechowuj w całości w półce na warzywa. Nie musisz nic z nią robić.
Ogórki
Ogórki najlepiej przechowywać w szufladzie do warzyw. Jeśli zostały zakupione w folii ochronnej, najlepiej jej nie zdejmować.
Kapusta
Kapustę zawiń szczelnie w folię. Trzymaj w szufladzie na warzywa.
Szparagi
Szparagi trzymaj w lodówce w naczyniu wypełnionym wodą.
Rzodkiewka
Poodrywaj "ogonki" i zieleninę, umyj. Warzywo przechowuj w naczyniu zalanym wodą.
Marchewka
Marchewkę wyjmij z plastikowego opakowania, jeśli w nim była. Przechowuj ją w szufladzie na warzywa. Podobnie inne warzywa na bulion: pietruszkę, seler, por.
Czym grozi zjedzenie zepsutych owoców lub warzyw?
Wiele osób uwielbia robić zakupy i robi je od razu na kilka dni. Niestety w wielu wypadkach przekłada się to na wyrzucanie jedzenia, ponieważ, nim zostanie zjedzone, pojawia się na nim pleśń.
Pleśń to grzyb, który psuje produkty. Ma nieprzyjemny wygląd i zapach. Najczęściej przybiera postać czarnych plamek, które nie zawsze łatwo dostrzec. Pleśń przybiera też postać zielonego lub białego nalotu. Jest bardzo szkodliwa.
“Mytotoksyny mają działanie toksyczne dla człowieka, zwierząt, roślin i drobnoustrojów. Ich spożycie powoduje specyficzne schorzenia zwierząt i ludzi, zwane mikotoksykozami” – czytamy w opracowaniu dr hab. inż. Barbary Wróbel z Instytutu Technologiczno-Badawczego w Falentach.
Nieprawidłowe przechowywanie warzyw powoduje szybsze ich psucie i naraża na zjedzenie pleśni. Może to powodować choroby nerek, układu oddechowego i żołądka, a nawet raka przełyku.
Jeśli zauważysz pleśń na jakimkolwiek warzywie lub owocu, natychmiast je wyrzuć – odkrajanie zepsutych części nic nie daje. Podobnie, jeśli pleśń pojawiła się na jednej rzodkiewce, trzeba wyrzucić cały pęczek.
źródło: Polskie Towarzystwo Technologów Żywności, Instytut Technologiczno-Przyrodniczy Oddział w Falentach
Zmagałeś się z zatruciem pleśnią? Napisz do nas na adres: [email protected] – najciekawsze historie opublikujemy!
Zobacz też:
Czy można jeść czarną końcówkę banana? Wiele osób nadal wierzy w ten mit
Tak wyglądają pierwsze objawy zatrucia muchomorem sromotnikowym. Zaczyna się niewinnie
Zatrucie rtęcią - objawy i leczenie