Najbardziej trujące warzywo. Jemy je kilogramami bez zastanowienia
Czy wiesz, że ziemniaki mogą być bardzo trujące? Nie trzeba wiele, aby doprowadzić organizm do poważnego zatrucia. Mimo to większość z nas codziennie po nie sięga, bez zastanowienia. Są tak popularne w różnych regionach Polski, że nie wyobrażamy sobie bez nich obiadu. Niewiele osób zdaje sobie bowiem sprawę, że ziemniaki, ze względu na zawartość toksycznych substancji, mogą być zagrożeniem dla naszego życia. Bo kto nam kiedykolwiek mówił o solaninie?
Ziemniaki – składnik codziennej diety czy ukryte zagrożenie?
Bulwy ziemniaków są bogate w skrobię, witaminę C i potas, a przy okazji doskonale sycą, dostarczają nam energii i od pokoleń uważane są za podstawowy składnik naszej diety. Okazuje się jednak, że niewłaściwe przechowywanie i spożywanie ziemniaków, które już zakiełkowały , może stanowić zagrożenie dla naszego zdrowia.
Glikoalkaloidy, które naturalnie występują w ziemniakach, są wytwarzane jako mechanizm obronny, który chroni warzywo przed szkodnikami. Zarówno w zazielenionej skórce, jak i kiełkach i uszkodzonych fragmentach bulwy znajdują się dwa niebezpieczne składniki – jednym z najbardziej przebadanych jest solanina , która spożywana w nadmiarze mogą zadziałać toksycznie na organizm .
Toksyczne warzywa, które sprzedają w sklepach: Pełno bakterii, pleśni i innych toksyn. Sałaty „gotowe do spożycia” to ryzyko dla zdrowia
Toksyczne dawki glikoalkaloidów – jak rozpoznać zatrucie?
Stężenie tych substancji wzrasta w momencie, kiedy bulwy ziemniaków wystawione są na światło i ciepło. Zaczynają wówczas kiełkować, a my – po spożyciu takich warzyw – jesteśmy narażeni m.in. na:
- nudności i wymioty, prowadzące do silnego odwodnienia
- ból brzucha i biegunkę
- zawroty głowy i osłabienie organizmu
- apatia, zaburzenia widzenia
- w skrajnych przypadkach nawet zaburzenia neurologiczne, śpiączkę i niewydolność oddechową
Solanina w ziemniakach jest niebezpieczna dla zdrowia
„Uważa się, że dawki w zakresie od 3 do 6 mg GA z ziemniaków/kg m.c. mogą być potencjalnie śmiertelne dla ludzi” – informuje Ministerstwo Zdrowia na podstawie oceny EFSA ds. zanieczyszczeń w łańcuchu żywnościowym.
Według badań, dawka toksyczna solaniny zaczyna się od 1-2 mg na kilogram masy ciała. Jeśli dana osoba waży 70 kg, niebezpieczna ilość solaniny wynosi ok. 140-350 mg. Zwyczajowa zawartość solaniny w ziemniakach to mniej niż 0,2 mg na 1 gram. Niebezpieczeństwo stwarzają zatem ziemniaki stare, kiełkujące, które przeleżały zimę w piwnicy. W takiej bulwie zawartość substancji trujących może wzrosnąć nawet kilkukrotnie.
Co zrobić w przypadku zatrucia solaniną?
Aby uniknąć ryzyka zatrucia solaniną, należy dokładnie wybierać ziemniaki. Jeśli wygląd bulw budzi Twoje obawy, nie ryzykuj, ponieważ solanina może zaszkodzić zdrowiu Twojemu i najbliższych.
Jakie ziemniaki wybierać?
Najlepiej, aby były twarde, bez kiełków (ewentualnie mogą posiadać bardzo drobne kiełki, które można usunąć) i bez zielonych przebarwień. W domu należy je też przechowywać z dala od światła, w ciemnym i chłodnym miejscu (ok. 5 st. Celsjusza).
Sprawdź, co szkodzi naszym jelitom: Zakazane połączenie. Gnije i fermentuje w jelitach, powoduje zaparcia, wzdęcia i zgagę
Te oznaki świadczą o tym, że ziemniaki mogą być dla nas niebezpieczne. Wyrzuć je jak najszybciej:
- Kiełkujące, zwłaszcza z długimi pędami, jakby nową rośliną
- Zielonkawe, wyglądające na niedojrzałe
- Posiadające plamy na skórce
- Ziemniaki miękkie i pomarszczone - są przechowywane już zbyt długo
- Z uszkodzeniami mechanicznymi (wyraźne pęknięcia, wgniecenia)
Pamiętajmy też, że każdorazowo ziemniaki powinny być ugotowane do miękkości – tylko w takiej postaci nie są dla nas toksyczne.
Sprawdź, jak uniknąć zatrucia ziemniakami
Aby bezpiecznie jeść ziemniaki i nie narazić się na powazne konsekwencje zdrowotne, przestrzegaj wszystkich tych zasad , zwłaszcza jeśli pidajesz ziemniaki dzieciom. Ich układ odpornościowy i zdolność oczyszczania organizmu z toksyn nie są jeszcze do końca rozwinięte:
- Wybieraj twarde, świeże bulwy, bez kiełków i przebarwień
- Przechowuj je w ciemnym, chłodnym miejscu (ok. 5 st. C), tak aby ograniczyć dostępność światła
- Obieraj je dokładnie – większość solaniny znajduje się w skórce
- Zawsze gotuj ziemniaki do miękkości – to obniża poziom toksyn
- Jeśli masz wątpliwości co do ich świeżości, najlepiej je wyrzuć
„Obieranie, gotowanie i smażenie może zmniejszyć zawartość glikoalkaloidów w żywności. Na przykład obieranie ziemniaków może zmniejszyć ich zawartość o 25 do 75%, gotowanie w wodzie od 5 do 65%, a smażenie na oleju od 20 do 90%” – informuje Ministerstwo Zdrowia.
Pamiętajmy: jeśli po spożyciu ziemniaków zauważymy takie objawy , jak: mdłości, wymioty, problemy żołądkowe czy silny ból głowy, oznacza, to, że mogło dojść do zatrucia. W takim wypadku należy napić się wody, aby przyspieszyć eliminacje toksyn z organizmu. Dobrze się sprawdza również zażycie węgla aktywowanego , który wiąże toksyny w przewodzie pokarmowym. Silne, nieustępujące objawy, w tym omdlenia i torsje, to znak, że potrzebna jest pilna konsultacja lekarska.
Czy cukier uzależnia i działa jak narkotyk? Dietetyk wyjaśnia, jak naprawdę działają słodycze