Nowotwory z lodówki. Lekarz wskazał 3 produkty, które są dla raka jak nawóz
Każdego dnia korzystamy z produktów, które pozornie wydają się zdrowe, ale ich regularne spożywanie lub nieodpowiednie przygotowanie może znacząco wpłynąć na nasze zdrowie. Czy wiesz, że niektóre produkty z Twojej lodówki, a nawet sposób gotowania, mogą zwiększać ryzyko rozwoju nowotworów? Oto 4 produkty, na które warto uważać.
Marek Skoczylas to lekarz, który dzieli się swoją wiedzą za pomocą platformy YouTube. Publikuje na niej filmy o tematyce zdrowotnej. Jeden z najnowszych poświęcił "nowotworom z lodówki". "Chcę uświadomić Państwu, iż wielu chorobom można zapobiec, wiele można wyleczyć - wystarczy zrozumieć, że chemiczna żywność nie jest sprzymierzeńcem zdrowia" – czytamy na jego profilu.
1. Oleje i smażenie
Smażenie to jedna z najpopularniejszych metod przygotowywania posiłków. Niestety generuje ona szkodliwe opary, które mogą rujnować nasze zdrowie. Badania wykazały, że regularne wdychanie oparów olejów kuchennych znacząco zwiększa ryzyko raka płuc. – Przypomnę, że pierwsze wzmianki na ten temat pojawiły się już 10 lat temu – mówi lekarz. Na zachorowanie najbardziej narażone są osoby ze słabo wentylowaną kuchnią.
2. Wędliny
Jako naród uwielbiamy wędliny, ale niestety wielu z nas nie zdaje sobie sprawy z tego, że przetworzone mięso zawiera konserwanty, takie jak azotany i azotyny, które w połączeniu z białkami w mięsie mogą tworzyć nitrozoaminy – substancje silnie rakotwórcze. Badania potwierdzają, że spożywanie przetworzonych mięs znacząco zwiększa ryzyko raka jelita grubego, odbytnicy, płuc czy piersi.
– Nitrozoaminy powstają na skutek połączenia się konserwantów dodawanych do wędlin, czyli azotanu czy też azotynu sodu z białkami zawartymi w mięsie, a procesowi temu sprzyja temperatura oraz czas. Tutaj podpowiem, że nitrozoaminy w laboratoriach wykorzystywane są w celu wywołania nowotworów u zwierząt, by później oczywiście sprawdzić, czy dany lek opracowany przez daną firmę farmaceutyczną działa na komórki nowotworowe – mówi dr Skoczylas.
3. Słodzone napoje
Kolorowe, gazowane napoje to prawdziwa pokusa, szczególnie w upalne dni. Niestety, są one jedną z głównych przyczyn rozwoju stłuszczenia wątroby, które z czasem może prowadzić do nowotworów tego narządu. Każde dodatkowe 100 ml słodzonego napoju dziennie zwiększa ryzyko nowotworu aż o 18 proc.
– Słodzone napoje dostarczają pustych kalorii. To niestety prowadzi do odkładania się tkanki tłuszczowej w naszej wątrobie, ale także i w naszym ciele, także w okolicy brzucha. Natomiast tkanka tłuszczowa, w szczególności w okolicy brzucha, musimy pamiętać, że uwalnia związki prozapalne, czyli Interleukinę-6 – tłumaczy lekarz.
Jak zminimalizować ryzyko chorób za pomocą diety? Przede wszystkim podczas smażenia używajmy okapu i ograniczmy spożycie wędlin, a słodzone napoje zamieńmy na wodę – to proste, ale wielkie rzeczy, które możemy dla siebie zrobić.
Zobacz też:
Pełno bakterii, pleśni i innych toksyn. Sałaty „gotowe do spożycia” to ryzyko dla zdrowia
Czy cukier uzależnia i działa jak narkotyk? Dietetyk wyjaśnia, jak naprawdę działają słodycze
3 grupy produktów, których boją się nowotwory. Zacznij jeść już dziś!