3 grupy produktów, których boją się nowotwory. Zacznij jeść już dziś!
Statystyki pokazują, że w Polsce ponad milion pacjentów zmaga się z choroba nowotworową, a nawet kilkaset osób dowiaduje się, że rozpoczyna się ich walka o życie. Jak podaje portal onkologiczny zwrotnikraka.pl, wskaźnik wyleczeń w naszym kraju jest niestety niski, ale wykrycie nowotworu w stadium zaawansowanym wiąże się zwykle z niepomyślnym rokowaniem.
Jednym z czynników wpływających na jakość naszego życia i zdrowie organizmu jest zoptymalizowana dieta pod kątem jak najwyższej jakości składników odżywczych. Odpowiedni dobór produktów może nie tylko zmniejszyć ryzyko wystąpienia choroby, ale również wspierać organizm w walce z nierównym przeciwnikiem. Ułatwieniem w wyborze, ale też codziennych zakupach jest prosty podział na grupy, które zawierają optymalne dla nas produkty.
Bogactwo witaminy D i wapń
Wartościowym sprzymierzeńcem w walce o zdrowie organizmu są produkty mleczne, zawierające mnóstwo wapnia. Są one skarbnicą witaminy D, niezbędnej w utrzymaniu w zdrowiu poszczególnych układów, zwłaszcza układu pokarmowego i kości. Zdaniem specjalistów, wapń zawarty w produktach mlecznych, nawet bezlaktozowych, minimalizuje stany zapalne w jelitach. Zdaniem niektórych specjalistów, dieta obfitująca w produkty mleczne może pomóc zapobiegać nowotworom jelita grubego.
Z kolei zawartość witaminy D wspomaga wchłanianie wapnia, wzmacniając funkcjonowanie układu immunologicznego. Po jakie produkty warto sięgać?
- Mleko i produkty mleczne – źródło wapnia i witaminy D
- Jogurty naturalne – wspierają mikrobiotę jelitową
- Sery dojrzewające – bogate w białko i wapń
Błonnik i produkty pełnoziarniste
Błonnik szczególnie polecany w profilaktyce raka przewodu pokarmowego, wspierając jego pracę, przyspieszając usuwanie toksyn z organizmu i zmniejszając stany zapalne. Dodatkowo są one bogatym źródłem witamin z grupy B, które dbają o nasz układ nerwowy. Jeśli sięgamy po produkty zbożowe, zadbajmy o to, aby pochodziły z pierwszego przemiału.
- Pełnoziarniste pieczywo i makarony – bogate w błonnik pokarmowy
- Brązowy ryż – wsparcie zdrowie układu trawiennego
- Otręby pszenne – wspomagają regularność wypróżnień
Polifenole i antyoksydanty
Antyoksydanty neutralizują wolne rodniki, które mogą przyczyniać się do rozwoju nowotworów. Polifenole zaś, występujące w wielu produktach, zwłaszcza owocach i warzywach, chronią komórki przed uszkodzeniami.
- Gorzka czekolada (min. 70 proc. kakao) – to bogactwo polifenoli
- Herbata zielona – zawiera katechiny o silnym działaniu przeciwutleniającym
- Owoce np. jagodowe (borówki, maliny) – uzupełniają niedobory witamin i antyoksydantów
Zobacz także:
Profilaktyka zdrowia. Skierowania na bezpłatne badania tylko do końca kwietnia
Zalety kawy zbożowej. Napój wraca do łask!
Czekolada z Dubaju wycofana ze sklepów. Wprowadzano konsumentów w błąd