Pacjenci.pl Żywienie Najzdrowszy owoc na świecie. Zdobył niemal całą pulę punktów w rankingu
fot. Juan Moyano/Canva

Najzdrowszy owoc na świecie. Zdobył niemal całą pulę punktów w rankingu

18 lutego 2025

Owoce powinny na stałe rozgościć się w naszej diecie. Które z nich są jednak najzdrowsze i najbardziej wartościowe? Ten owoc zdobył niemal całą pulę punktów w rankingu, więc zdecydowanie warto się nim zajadać.

Te owoce najbardziej kochają Polacy. Zajadają się kilogramami

Firma badawcza Kantar przeprowadziła badanie, z którego wynika, że w 2021 roku ulubionymi owocami Polaków, były dwa gatunki - jabłka i truskawki. Deklaracje w ich przypadku wyniosły odpowiednio 36 i 35%. Na kolejnych miejscach znalazły się czereśnie (13%), maliny (9%), gruszki (7%), śliwki (7%) i borówki (6%). Chcesz wiedzieć więcej o tym, jakie owoce warto jeść? Przeczytaj: Owocowy tytan chroni przed rakiem i obłędnie smakuje. Jedz go kilogramami

Projekt bez nazwy (98).png
Fot.Mehrad Vosoughi/Pexels, Owoce i warzywa są niezwykle ważne w naszej diecie

„Mamy swoje ulubione gatunki, po które sięgamy nie tylko w sezonie. Niezmiennie królują truskawki i jabłka oraz pomidory i ziemniaki. Polacy coraz chętniej sami gotują i szukają nowych smaków, nowych możliwości kulinarnych, stąd między innymi rosnące zainteresowanie owocami jagodowymi” - poinformowała Urszula Krassowska, dyrektor zarządzająca Public Division w Kantar, cytowana przez portal polskiesuperowoce.pl.

Reguluje cukier i chroni przed rakiem. 5 korzyści z kopru w diecie
Maść z apteki za grosze. Działa cuda dla cery

Jedz ten owoc każdego dnia. Smakiem przypomina znane połączenie owoców

Cherimoya to owoc, który trudno zdobyć, ale zdecydowanie warto. Pochodzi z regionów Ameryki Południowej i Środkowej i nie znajdziemy go w lokalnym warzywniaku, ba, nawet duże markety mogą nie mieć go w ofercie. Zdecydowanie warto jednak się za nim rozglądać, a być może kupić przez internet, ponieważ BBC okrzyknęło go najzdrowszym owocem na świecie, przyznając aż 96 na 100 punktów. Smakiem przypomina połączenie ananasa i banana, a ze względu na kremową konsystencję mówi się, że przypomina budyń. Chcesz wiedzieć więcej o zdrowej żywności? Przeczytaj: Niepozorny owoc, który jest postrachem nowotworów. Miej go zawsze pod ręką

Tego owocu sobie nie żałuj. Ma wręcz magicznie właściwości

Cherimoya to istna bomba witaminowa. Zawiera witaminę A, C oraz witaminy z grupy B. Zawiera też liczne minerały – m.in. wapń, potas i magnez oraz przeciwutleniacze i błonnik pokarmowy , który ma działanie antybakteryjne i przeciwnowotworowe. Ponadto ten owoc:

  • wspiera pracę układu sercowo-naczyniowego,
  • reguluje ciśnienie tętnicze,
  • reguluje pracę układu trawiennego,
  • redukuje poziom złego cholesterolu,
  • pomaga zwalczać infekcje i stany zapalne,
  • zapobiega osteoporozie,
  • poprawia nastrój,
  • zapobiega depresji.
Projekt bez nazwy (99).png
fot.blowbackphoto/Getty Images Signature, Cherimoya to wyjątkowy owoc

Miąższ tego owocu zaskakuje. Jest źródłem związków bioaktywnych

W jadalnej części owocu cherimoya zidentyfikowano związki takie jak polifenole, tokoferole, fitosterole, diterperny i triterpeny. Niektóre składniki miąższu cherimoya zostały powiązane z różnymi aktywnościami biologicznymi. Ponadto miąższ cherimoya jest bogatym źródłem związków bioaktywnych , a ich spożycie może wspomagać mechanizmy obronne organizmu i utrzymywać ludzi w zdrowiu; związki te mogą być wykorzystywane do opracowywania środków farmaceutycznych lub nutraceutycznych.

Źródło:

Albuquerque, T.G., Santos, F., Sanches-Silva, A., Oliveira, M.B., Bento, A.C., and Costa, H.S. (2016). Nutritional and phytochemical composition of Annona cherimola Mill. fruits and by-products: potential health benefits. Food Chemistry, 193: 187–195.

Fruit and Vegetable Phytochemicals: Chemistry and Human Health, 2nd Edition, Luis M. Anaya-Esparza, Marco V. Ramírez-Marez, Efigenia Montalvo-González, Jorge A. Sánchez-Burgos

Kocie mruczenie jest jak terapia. Naukowcy: redukuje stres i obniża ciśnienie
Udar czy stan przedudarowy – sygnał ostrzegawczy, którego nie wolno zlekceważyć
Obserwuj nas w
autor
Izabela Nestioruk-Narojek

Absolwentka Dziennikarstwa i komunikacji społecznej na Uniwersytecie Marii Curie-Skłodowskiej w Lublinie. Na co dzień pisze o zdrowiu i kwestiach medycznych, a w wolnych chwilach pochłania niezliczone ilości książek. 

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@pacjenci.pl
#PrawoiZdrowie choroby profilaktyka problemy cywilizacyjne żywienie zdaniem lekarza uroda i pielęgnacja dziecko