Wyszukaj w serwisie
#PrawoiZdrowie choroby profilaktyka problemy cywilizacyjne żywienie zdaniem lekarza uroda i pielęgnacja dziecko
Pacjenci.pl > Żywienie > Reguluje cukier i chroni przed rakiem. 5 korzyści z kopru w diecie
Alina Gałka
Alina Gałka 17.02.2025 08:02

Reguluje cukier i chroni przed rakiem. 5 korzyści z kopru w diecie

5 korzyści z kopru w diecie
Fot. Africa Studio/Shutterstock

Czy wiesz, że koperek należy do rodziny selerowatych? To nie jedyna niespodzianka, jaką kryje w sobie ta aromatyczna roślina. Łatwo dostępny, niedrogi i smaczny koperek to prawdziwa skarbnica prozdrowotnych substancji. Sprawdź, jak mogą ci pomóc.

Drobno siekany koperek to wyborny dodatek do tłuczonych ziemniaków, kefiru i naturalnego jogurtu. Jednak smak nie jest jego jedyną zaletą. Koperek zawiera witaminy A, C, E, K oraz witaminy z grupy B. Jest bogaty w minerały takie jak wapń, żelazo, magnez, potas, fosfor i cynk. Zawiera również błonnik, białko, kwasy tłuszczowe omega-3 oraz antyoksydanty. Wszystko to sprawia, że przynosi ciału szereg niesamowitych korzyści.

1. Reguluje poziom cukru u diabetyków

Jak dowiadujemy się z artykułu opublikowanego w magazynie „Trials”, badania z udziałem pacjentów z cukrzycą typu 2 udowodniły pozytywny wpływ kopru na poziom cukru. Suplementacja koprem znacznie obniżyła średni poziom insuliny w surowicy, a także poziom cholesterolu LDL i cholesterolu całkowitego we krwi. Jednocześnie u badanych zaobserwowano podwyższony poziom „dobrego” cholesterolu HDL oraz antyoksydantów.

W podsumowaniu badania jego twórcy stwierdzili, że suplementacja koprem może mieć pozytywny wpływ na kontrolę glikemii, lipidów, stresu oksydacyjnego oraz objawów żołądkowo-jelitowych u pacjentów z cukrzycą typu 2.

Tak "pachnie" cukrzyca. Gdy to poczujesz, biegiem do lekarza Zimą są toksyczne i zabijają odporność. Tych warzyw i owoców nie jedz

2. Pomaga chronić się przed rakiem

Koperek jest źródłem nie tylko witamin, ale także antyoksydantów, w tym monoterpenów. Są to naturalne związki o właściwościach przeciwnowotworowych, przeciwwirusowych, przeciwgrzybiczych i przeciwzapalnych, a ich potencjał przeciwnowotworowy został potwierdzony w badaniach.

Według badań opublikowanych w „Onco Targets and Therapy” zawarty w koprze d-limonen może pomóc w zapobieganiu i leczeniu raka płuc, piersi i okrężnicy. I choć na badania potwierdzające jego skuteczność w 100% musimy jeszcze poczekać, filiżanka aromatycznego naparu przed snem na pewno nie zaszkodzi.

ziolka-canva

 

3. Wspiera trawienie

Napary z kopru nie bez powodu podaje się dzieciom na kolkę. Koperek wspomaga trawienie, pobudzając wydzielanie soków żołądkowych i enzymów trawiennych. Dzięki właściwościom rozkurczowym łagodzi wzdęcia, kolki oraz skurcze jelit. Działa także przeciwbakteryjnie, co pomaga w utrzymaniu zdrowej flory jelitowej. Regularne spożywanie kopru może wspierać pracę układu pokarmowego i zapobiegać niestrawności.

4. Wspomaga krążenie i pracę serca

Dzięki wysokiej zawartości potasu koperek wspiera układ krążenia, pomagając obniżyć ciśnienie krwi. Zawarte w nim przeciwutleniacze mogą też chronić naczynia krwionośne przed uszkodzeniami i zmniejszać ryzyko miażdżycy. Jak wspomnieliśmy już wcześniej, regularne spożywanie kopru może przyczynić się do obniżenia poziomu cholesterolu we krwi. Dodatkowo roślina działa przeciwzakrzepowo, co wspiera prawidłowe krążenie i zmniejsza ryzyko chorób serca.

koper-canva

5. Oczyszcza organizm i wspiera układ moczowy

Koperek działa moczopędnie, wspomagając usuwanie nadmiaru wody i toksyn z organizmu. Dzięki właściwościom przeciwbakteryjnym może pomagać w zapobieganiu infekcjom dróg moczowych. Regularne spożywanie kopru wspiera pracę nerek i może zmniejszać ryzyko powstawania kamieni nerkowych. Dodatkowo jego działanie przeciwzapalne łagodzi podrażnienia układu moczowego.
 

Czytaj także:

Polacy piją tę wodę litrami. Nie mają pojęcia, że jest jak trucizna
Domowy sposób na wysoki cholesterol. To naprawdę działa
3 grupy produktów, których boją się nowotwory. Zacznij jeść już dziś!
 

Dlaczego warto jeść jajka i jak najlepiej je przygotować?
Prozdrowotne właściwości jaj
Największy mit dotyczący jajek to ten o ich wpływie na cholesterol. Badania pokazują, że u większości ludzi cholesterol w diecie ma minimalny wpływ na poziom cholesterolu we krwi. Głównymi winowajcami wysokiego cholesterolu LDL są tłuszcze nasycone i tłuszcze trans, pochodzące z przetworzonej żywności, głównie słodyczy.Dzisiejszy stan wiedzy pozwala nam oczyścić jaja z zarzutów zgubnego wpływu na zdrowie układu krążenia. Zawarty w nich cholesterol nie wpływa na wzrost stężenia LDL we krwi osób zdrowych. Nie oznacza to jednak, że możemy jeść jaja bez umiaru. Istnieją dowody na to, że cholesterol zawarty w żółtkach jaj może zwiększać ryzyko chorób sercowo-naczyniowych u osób z cukrzycą typu 2. Osoby zdrowe mogą śmiało korzystać z dobroczynnych właściwości jaj. Brytyjscy eksperci zachęcają do spożywania ich w ilości 1-2 sztuk dziennie.
Czytaj dalej
Jak jeść ziemniaki, by nie przytyć? Dietetycy dzielą się cenną wskazówką
Ziemniaki, jedzenie, dieta
Uwielbiamy ziemniaki, zwłaszcza te młode, które są pyszne i możemy je zajadać na wiele sposobów, z dodatkiem koperku czy mizerii. Ziemniaki są głównym źródłem witaminy C, ale nie tylko, bo znajdują się w nich też związki, które są ważne dla zdrowia naszych oczu: beta-karoten, ale też luteina i zeaksantyna.Ziemniaki zawierają też duże ilości potasu, który reguluje ciśnienie krwi, pomaga utrzymać równowagę płynów w organizmie oraz wspomaga pracę mięśni. Pytanie, które wiele osób sobie zadaje, brzmi, czy ziemniaki tuczą. Na to pytanie odpowiedzieli dietetycy: Joanna Zawadzka oraz Mateusz Ostręga.
Czytaj dalej