Niepozorny owoc, który jest postrachem nowotworów. Miej go zawsze pod ręką
Owoce żurawiny kojarzmy najczęściej z zapaleniem pęcherza i dróg moczowych, jednak na tym jej prozdrowotne właściwości się nie kończą. Znacznie ważniejszy jest jej udział w profilaktyce nowotworowej, na co wskazują badania potwierdzające jej zdolność do hamowania rozwoju komórek rakowych.
Magazyn najsilniejszych antyoksydantów
Żurawina, dzięki zawartości przeciwutleniaczy i zdolności do hamowania rozwoju komórek nowotworowych może być z powodzeniem stosowana w profilaktyce nowotworowej. Regularne spożywanie jej owoców polecane jest szczególnie w zapobieganiu nowotworów układu pokarmowego, zwłaszcza jelita grubego, ale też nowotworom piersi czy płuc. Żurawina zawiera wyjątkowo dużą ilość polifenoli, flawonoidów i kwasu elagowego – są to związki o niezwykle silnym działaniu antyoksydacyjnym. Neutralizują one szkodliwe działanie wolnych rodników uszkadzających DNA naszych komórek i przyspieszających procesy nowotworowe. Zanim jednak sięgniemy po owoce żurawiny, warto wiedzieć, jaka w jakiej postaci są dla nas najzdrowsze.
W jaki sposób działa żurawina?
Badania wykazują, że składniki aktywne zawarte w owocach żurawiny wykazują działanie hamujące angiogenezę. Proces ten polega na wytwarzaniu nowych połączeń naczyń krwionośnych, którymi dostarczane są składniki odżywcze do nowotworów. Owoce żurawiny, dzięki zawartym w nich składnikom, wspierając naturalne mechanizmy obronne organizmu , mogą ograniczać wzrost nowotworów i rozprzestrzenianie się komórek nowotworu w organizmie.
Dieta bogata w antyoksydanty to podstawa
Aby w pełni skorzystać z prozdrowotnych właściwości żurawiny, warto wybierać jej najmniej przetworzone formy. Świeża żurawina ma najwięcej składników aktywnych , jednak zniechęca do spożycia poprzez kwaskowaty, cierpki smak, dlatego spożywana jest stosunkowo niechętnie. Z kolei żurawina w postaci mrożonej , którą sami możemy w sezonie przygotować, zachowuje większość właściwości świeżych owoców , a przy tym świetnie nadaje się do koktajli czy smoothie. Jej miłośnicy twierdzą, że po mrożeniu jej smak staje się przyjemniejszy. Na rynku dostępna jest również żurawina suszona, przypominająca z wyglądu rodzynki. Zanim ją kupimy, sprawdźmy, jak została przygotowana. Jeśli zawiera wspomagacze w postaci cukru, jej właściwości zdrowotne będą zdecydowanie mniej korzystne.
Jak spożywać żurawinę? Oprócz koktajli i smoothie, świetnie skomponuje się też z owsianką, sałatkami i zdrowymi ciasteczkami owsianymi. Aby zachować jej antyoksydacyjny potencjał, warto ją jednak spożywać w postaci nieprzetworzonej, czyli prosto z krzaka lub w postaci mrożonej. Badania dowodzą, że regularne spożywanie żurawiny zwiększa potencjał ochronny przed nowotworami jelita grubego, prostaty, piersi czy płuc , szczególnie jeśli połączymy ją z dietą bogatą w warzywa, zdrowe tłuszcze i produkty pełnoziarniste.
Zobacz także:
Braki w aptekach i mafia lekowa. O co chodzi? Farmaceuta wyjaśnia
Po tym poznasz, że w nodze robi się zator. Reaguj, nim będzie za późno
ZUS wypłaca odszkodowanie za te choroby. Może wynieść nawet 25 tys. złotych