Wyszukaj w serwisie
#PrawoiZdrowie choroby profilaktyka problemy cywilizacyjne żywienie zdaniem lekarza uroda i pielęgnacja dziecko
Pacjenci.pl > Żywienie > Mrożone owoce i warzywa – czy są zdrowe?
Aneta Paniczko
Aneta Paniczko 30.01.2025 09:37

Mrożone owoce i warzywa – czy są zdrowe?

mrożone owoce i warzywa
Fot. Canva/Ahanov Michael

Zimą nasz organizm szczególnie potrzebuje witamin i składników mineralnych. Kiedy mamy ochotę na świeże warzywa lub owoce, możemy mieć wątpliwości, czy ich zakup to na pewno dobry pomysł. Sklepy w tym czasie oferują głównie owoce cytrusowe, które nie każdemu służą. Zaś warzywa często są zupełnie bez smaku. Wiele produktów importowanych jest również skażonych pestycydami. Czy zdrową alternatywą będą w takim razie mrożonki?

Witaminowa pustynia na półkach

Braki energetyczne, ospałość i podatność na infekcje na przełomie zimy i wiosny sprawiają, że potrzebujemy wsparcia naszego organizmu. Zazwyczaj dostępne owoce i warzywa w czasie lata i jesieni, zimą jakby wyparowały. Pora zimowa im nie sprzyja, a my zastanawiamy się, gdzie szukać rozwiązania. W tym czasie nasza dieta jest bardziej uboga w warzywa i owoce, które latem dostarczają organizmowi niezbędnych witamin, jednak teraz straciły jakby na smaku. W chłodniejszych miesiącach wybór ogranicza się głównie do zapasów w postaci przetworów i tego co oferują na markety lub warzywniaki. 

mrożonki canva Langan.jpg
Fot. Canva/Langan
Te produkty są najbardziej rakotwórcze. Wielu z nas spożywa je codziennie Zalety kawy zbożowej. Napój wraca do łask!

Zimą potrzebujemy witamin

Wielu z nas sięga w tym czasie po importowane owoce tropikalne, których spożywanie zimą, zdaniem wielu dietetyków, może nie być wskazane. Pochodzą bowiem z krajów o dodatniej temperaturze, działają na organizm odświeżająco, wręcz ochładzająco - zwłaszcza gdy spożywane są w nadmiarze. Co więcej, długotrwały transport i magazynowanie sprawiają, że tracą one sporą część wartości odżywczych. Mogą również zawierać pozostałości pestycydów, które w nadmiarze mogą negatywnie wpływać na zdrowie. Badania pokazują, że zimą spożycie warzyw i owoców znacząco spada, co może zwiększać ryzyko niedoborów witamin A, C i K oraz składników mineralnych. Mniejszy wybór produktów, oznacza nieraz uboższą w te składniki dietę. Czy sięgnięcie po mrożonki będzie dobrym krokiem? 

Mrożonki – zdrowa alternatywa?

Mrożone owoce i warzywa mogą być ciekawym rozwiązaniem w zimowym menu. Są zbierane w sezonie, gdy mają najwięcej wartości odżywczych, a proces ich mrożenia pozwala zachować większość witamin i związków mineralnych. W naszej szerokości geograficznej ogromną zaletą jest to, że pochodzą najczęściej z krajowych zbiorów. 

Ich przechowywanie nie wymaga stosowania konserwantów i chemicznych utrwalaczy, w większości zachowują też swoją strukturę i walory smakowe. 
Co prawda nie wszystkie mrożone produkty są idealne po rozmrożeniu, niektóre tracą jędrność, atrakcyjny wygląd. Świetnie nadają się wówczas np. do zup. Pod względem wartości odżywczych nie maja jednak sobie równych, zwłaszcza w porównaniu do produktów importowanych. 

Zalety mrożenia owoców i warzyw:

  • Zachowanie wartości odżywczych (mrożone są tuż po zbiorach, kiedy są nabardziej wartościowe)
  • Nie zawierają konserwantów (niska temperatura to jedyna metoda konserwowania produktów)
  • Są zawsze dostępne i uniwersalne (można je stosować np. do owsianki, jogurtu, smoothie, zupy czy zwykłego kompotu)

Zobacz także:

Ta herbata obniża cukier i działa przeciwzapalnie. Jest nawet lepsza niż zielona

Szkodliwe chemikalia w puszkach z jedzeniem. Po latach zostały zakazane

Czy ziemniaki tuczą? 10 faktów i mitów o naszym ulubionym obiadowym dodatku