Obserwuj nas na:
Pacjenci.pl > Dieta > Niewiele kosztuje, a syci i jest bardzo zdrowa. Polacy wciąż jej nie doceniają
Marta Uler
Marta Uler 04.12.2025 13:41

Niewiele kosztuje, a syci i jest bardzo zdrowa. Polacy wciąż jej nie doceniają

Niewiele kosztuje, a syci i jest bardzo zdrowa. Polacy wciąż jej nie doceniają
Ta podstawa kuchni indyjskiej w Polsce też robi się całkiem popularna. Fot. Canva/Mizina/Getty Images

W kuchni indyjskiej jest absolutną królową – to z niej powstają zupy, gęste sosy i kremowe jednogarnkowe potrawy. Choć w Azji Południowej stanowi kulinarną podstawę, w Polsce wciąż pojawia się na stołach sporadycznie, mimo że mogłaby uprościć codzienne gotowanie.

  • To składnik, którego używa się na co dzień w Azji Południowej
  • Jest wyjątkowo pożywna i sprzyja zdrowej diecie
  • Świetnie sprawdza się w szybkich, jednogarnkowych daniach
  • Pozwala przygotować sycący i zdrowy posiłek w kilkanaście minut

Tajemnica kuchni, która karmi miliard ludzi

W wielu krajach, zwłaszcza w Indiach, stanowi fundament codziennych posiłków. Trafia do warzywnych potrawek, kremowych zup, miseczek dalu oraz pikantnych sosów podawanych z ryżem lub plackami. Jest tak powszechna, że trudno byłoby znaleźć rodzinę, która nie sięga po nią kilka razy w tygodniu. 

Co ciekawe, mimo że w Polsce jest tania, łatwo dostępna i naprawdę szybka w przygotowaniu, wciąż traktujemy ją jako ciekawostkę, a nie stały element kuchni. A przecież ma trzy atuty, których najbardziej potrzebujemy w codziennym gotowaniu: jest tania, syci na długo i dostarcza wielu cennych składników. Wiesz, co to takiego?

Przeczytaj też: W PRL-u nikt nie chciał jeść. Dziś z przytupem wraca na stoły

Niewiele kosztuje, a syci i jest bardzo zdrowa. Polacy wciąż jej nie doceniają
Te małe ziarenka kryją w sobie wielka moc. Fot. Canva

Mała, a potężna: wartości, które robią różnicę

Choć wygląda niepozornie, to jedno z najlepszych roślinnych źródeł składników, których większości z nas realnie brakuje: czerwona soczewica. Dostarcza energii, wspiera jelita, wzmacnia organizm i pomaga utrzymać stabilny poziom cukru. Jest też wyjątkowo lekkostrawna i nie wymaga namaczania. Warto wiedzieć, co dokładnie kryje w sobie ta drobna, czerwona odmiana (bo soczewica jest tez czarna lub zielona).

Najważniejsze korzyści:

– Dostarcza pełnowartościowego białka roślinnego
– Zawiera błonnik wspierający zdrową pracę jelit
– Dostarcza żelaza, magnezu, potasu i kwasu foliowego
– Ma niski indeks glikemiczny i pomaga utrzymać stabilną energię
– Gotuje się błyskawicznie i jest lekkostrawna
– Świetnie zastępuje mięso w roślinnej diecie

Przeczytaj też: Fasolka szparagowa jest zdrowa, ale niektórym szkodzi. Kto nie może jej jeść?

Jak ją wykorzystać na co dzień?

Najłatwiejszy sposób to zupa przygotowana dokładnie tak jak tradycyjna grochówka:

  • wystarczy podsmażyć cebulę, 
  • dodać pokrojoną marchew, seler i ziemniaki,
  • następnie wsypać szklankę czerwonej soczewicy, 
  • zalać bulionem lub wodą i gotować około 20 minut. 

Na koniec doprawić majerankiem, czosnkiem i pieprzem. Efekt? Gęsta, kremowa, sycąca zupa, która smakuje jak domowa klasyka.

Drugi przepis to najprostszy dal (dhal), jedno z najbardziej znanych dań Indii:

  • do garnka wsyp szklankę czerwonej soczewicy, zalej dwiema szklankami wody, 
  • dodaj pół łyżeczki kurkumy i gotuj do całkowitego rozpadnięcia (ok 10 minut)
  • w małym rondelku podgrzej łyżkę oleju, wrzuć posiekany ząbek czosnku, odrobinę imbiru i łyżeczkę kuminu
  • gdy przyprawy uwolnią aromat, przełóż całość do garnka, posól i zamieszaj. 

Podawaj z ryżem lub pieczywem. To proste, sycące i rozgrzewające danie, które można zrobić nawet po długim, męczącym dniu.

Źródła:
https://www.healthline.com/nutrition/lentils, https://www.lotus-ministry.org/post/red-lentils-vs-green-lentils-nutritional-breakdown-benefits, https://www.lotus-ministry.org/post/red-lentils-vs-green-lentils-nutritional-breakdown-benefits, https://spice.alibaba.com/spice-basics/red-lentils-nutrition-facts

Wybór Redakcji
Ministerstwo Zdrowia
Wypłynął dokument o cięciach w NFZ. Na tych zabiegach chce zaoszczędzić Ministerstwo Zdrowia
kobieta - łyżka
Zajadamy się nim od święta, a powinniśmy codziennie. Wystarczy łyżka dziennie, by wesprzeć kości i jelita
Stomatolog
Wizyta u dentysty za "grosze". To tam Polacy jeżdżą leczyć zęby. MSZ jednak ostrzega
Jajecznica
Gdy smażysz jajecznicę, dodaj do niej ten składnik. Kilogramy znikają, a zdrowie się poprawia
sałatka
Jesz to codziennie i myślisz, że jest zdrowe. Dietetyk: to może podnosić ciśnienie bardziej niż sól
Kobieta z półpaścem
Co wiesz o półpaścu?
Pacjenci.pl
Obserwuj nas na: