Obserwuj nas na:
Pacjenci.pl > Choroby i leczenie > Taki poziom cholesterolu jest groźny. Jest inaczej, niż do tej pory
Adrianne  Mazurek
Adrianne Mazurek 23.11.2025 09:48

Taki poziom cholesterolu jest groźny. Jest inaczej, niż do tej pory

Taki poziom cholesterolu jest groźny. Jest inaczej, niż do tej pory
Fot. Canva

Nowe, bardziej restrykcyjne normy dla poziomu cholesterolu (szczególnie LDL i trójglicerydów) obowiązują w całej Europie, w tym w Polsce. Są one dużo niższe niż do tej pory, co budzi w pewnych grupach duże obawy. 

Nowe normy cholesterolu - po co?

Badania naukowe nad negatywnym wpływem wysokiego poziomu trójglicerydów na cały organizm, a zwłaszcza na układ krążenia, ciągle trwają i są zmienne - stąd wynikają zmiany w przyjętych normach. Wyniki badań dowodzą, że im niższe stężenie cholesterolu LDL we krwi, tym niższe ryzyko rozwoju chorób miażdżycowych. O poziom cholesterolu należy dbać przede wszystkim odpowiednią dietą, która nie zawiera wysokoprzetworzonych produktów oraz ogranicza spożycie czerwonego mięsa. 

Taki poziom cholesterolu jest groźny. Jest inaczej, niż do tej pory

Zmiana norm

Obecnie norma dla trójglicerydów na czczo jest niższa i wynosi poniżej 100 mg/dl (wcześniej było to 150 mg/dl). Normy dla cholesterolu LDL są również bardziej rygorystyczne i zależą od indywidualnego ryzyka sercowo-naczyniowego pacjenta, wahając się od poniżej 55 mg/dl dla osób z ekstremalnym ryzykiem do poniżej 100 mg/dl dla osób z umiarkowanym ryzykiem. Należy jednak pamiętać o INDYWIDUALNEJ OCENIE. Lekarz w zależności od stanu pacjenta podejmuje decyzję o wdrożeniu leczenia. Na ogół w pierwszej kolejności podejmowane są próby zmiany diety oraz wdrożenia większej aktywności fizycznej. 

Zrozumienie wyników lipidogramu (badanie poziomu cholesterolu) jest kluczowe, ponieważ normy dla różnych frakcji cholesterolu są obecnie bardziej restrykcyjne niż w przeszłości. Pacjenci, którzy należą do grupy podwyższonego ryzyka chorób sercowo-naczyniowych (np. masz cukrzycę lub miażdżycę) powinni wykonywać badanie regularnie.

Regularność badań jest o tyle ważna, że podniesiony poziom cholesterolu nie daje żadnych objawów.

Podsumowanie norm

Cholesterol całkowity:

  • Norma dla osób dorosłych powinna być niższa niż 200 mg/dl.
     
  • Wyniki między 200 a 239 mg/dl są uznawane za granicznie wysokie.
     
  • Wynik powyżej 240 mg/dl jest uznawany za wysoki.

Cholesterol LDL ("zły"):

  • Ekstremalne ryzyko: < 55 mg/dl
     
  • Bardzo duże ryzyko: < 70 mg/dl
     
  • Umiarkowane ryzyko: < 100 mg/dl

Ważne: Cholesterol całkowity nie jest wystarczający do oceny ryzyka, dlatego należy brać pod uwagę wynik LDL, który jest bardziej precyzyjny.

Trójglicerydy:

  • Norma na czczo: < 100 mg/dl
     
  • Norma nie na czczo: < 125 mg/dl 
     
Co jeść mając nadciśnienie? Przedstawiamy najlepsze, zdrowe przekąski
jeść mając nadciśnienie
fot. dan gold, www.unsplash.com
Pestki dyniTłuste ryby są doskonałym źródłem tłuszczów omega-3, które mają znaczące korzyści dla zdrowia serca. Tłuszcze te mogą pomóc obniżyć poziom ciśnienia krwi.JagodySą skoncentrowanym źródłem składników odżywczych ważnych dla kontroli ciśnienia krwi, w tym magnezu, potasu i argininy, aminokwasu potrzebnego do produkcji tlenku azotu, który jest niezbędny do rozluźnienia naczyń krwionośnych i obniżenia ciśnienia krwi.Zdrowa dieta jest niezbędna do obniżenia ciśnienia krwi i utrzymania optymalnego poziomu ciśnienia krwi, a badania wykazały, że włączenie niektórych pokarmów do diety, szczególnie tych bogatych w określone składniki odżywcze, takie jak potas i magnez, obniża poziom ciśnienia krwi. Co jeść mając nadciśnienie? Przedstawiamy najlepsze, zdrowe przekąski.Owoce cytrusowe, w tym grejpfrut, pomarańcze i cytryny, mogą mieć silne działanie obniżające ciśnienie krwi. Są pełne witamin, minerałów i związków roślinnych, które mogą pomóc w utrzymaniu zdrowego serca poprzez zmniejszenie czynników ryzyka chorób serca, takich jak wysokie ciśnienie.Jagody są kojarzone z wieloma imponującymi korzyściami zdrowotnymi, w tym z ich potencjałem do zmniejszania czynników ryzyka chorób serca. Są one bogatym źródłem przeciwutleniaczy, w tym antocyjanów, które są pigmentami, które nadają jagodom ich żywy kolor.Owoce cytrusoweŁosoś i inne tłuste rybyFasola i soczewica są bogate w składniki odżywcze, które pomagają regulować ciśnienie krwi, takie jak błonnik, magnez i potas. Liczne badania wykazały, że jedzenie fasoli i soczewicy może pomóc obniżyć wysokie ciśnienie.Fasola i soczewica
Czytaj dalej
Dodaj do kawy wraz z kakao i cynamonem. Rozgrzewające trio pobudzi Cię w mroźny dzień
rozgrzewająca kawa
rozgrzewająca kawa
Mamy idealny sposób na rozgrzewający napój. Nasza kawa szybko i skutecznie uzupełni Twoją energię w zimowe wieczory. Wszystko to za sprawą aromatycznych dodatków.Do przygotowania tej niezwykłej kawy potrzebujesz skondensowanego mleka. W zależności od własnych upodobań, wybierz wersję słodzoną lub bez dodatku cukru. Do napoju dodaj też goździki oraz cynamon. Te dwie przyprawy gwarantują skuteczne rozgrzanie organizmu.
Czytaj dalej
Pacjenci.pl
Obserwuj nas na: